Počátky hudby Autor: Květa Stejskalová. Za období počátku hudby se považuje Pravěk. Za období počátku hudby se považuje Pravěk. Je to především díky nálezům.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hudba v pravěku Vývoj hudební kultury
Advertisements

HV-1 Hudební výchova DUM č. 3 Prima – kvarta osmiletého studia
HV-1 Hudební výchova DUM č. 1 Prima – kvarta osmiletého studia
zpracovaný v rámci projektu
Renesanční hudba (15. – 16. st.)
PRAVĚK.
EU projekt na ZŠ Horymírova CZ.1.07/1.4.00/
DUM Téma: Pravěk (vývoj člověka) Vyučovací předmět: Dějepis Ročník: 6.
Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
Identifikátor materiálu: EU
NEJSTARŠÍ OBDOBÍ Vznik hudebních projevů člověka v hlubokém pravěku lze vzhledem k nedostatku studijního materiálu jen stěží přesněji určit a proto na.
Cimbál Václav Konvalinka.
III/2 XV A
Původ hudby, pravěk, starověk
DĚJINY HUDBY – PŘEHLED Pravěk p.n.l p.n.l.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Stěhování národů Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
4.1 Pravěk a starověk Trois-Fréres Hluboká nad Vltavou
Pravěk – člověk zručný Petr Machala.
I. Starověké středomoří
Paleolit v Čechách Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Hudba Rakousko-Uherska Autor: Květa Stejskalová. Rakousko-Uhersko byl státní útvar, který existoval v letech 1867 – Rakousko-Uhersko byl státní.
-jak vypadala prvotní hudba? -proč se hudba objevuje - důvody?
B Á J E M Ý T U S Mgr. Michal Oblouk. M Ý T U S z řeckého mýthos = vyprávění báje literární (epický) útvar, který pojednává o životě bohů, o vzniku světa.
ZVUKY A TÓNY VLASTNOSTI TÓNŮ.
Název projektu: Inovací ke kvalitě na ZŠ Rosice
VKLÁDÁNÍ HUDBY V PowerPointu 2010.
Umění pravěku a starověku
Původ hudby, pravěk, starověk
Hudba starověku - antická orientální exotická.
P ERIODIZACE DĚJIN HUDBY HUDBA V PRAVĚKU. P ERIODIZACE DĚJIN HUDBY Pravěk př.n.l př.n.l. Starověk př.n.l n.l. a) východní.
Hudba - úvod Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Anotace Žáci si během prezentace opakují a upevňují znalosti tématického celku PRAVĚK. Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření září 2011 Ročník IV. Vzdělávací.
Prameny hudby Starověké kultury Starožidovská kultura úkoly Dějiny evropské hudby.
Název školyZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice AutorBc. Jiří Grüner NázevVY_32_INOVACE_07_Počátky hudby TémaPočátky hudby Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORAGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_01_PRAVĚK.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/20 Název materiálu: Velmi stručný přehled dějin vážné hudby Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Vývoj artificiální hudby 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_05_Hudba v období antiky Autor.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Vývoj artificiální hudby 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_08_Středověká hudba v Čechách.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11/15_ Lidová hudba TÉMA: Lidová hudba ČÍSLO PROJEKTU: CZ /
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Městské muzeum.
Pravěk.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Hudba ve starověku
Pravěké hudební nástroje
(asi od 40. tis. př. n. l.do 4. až 3. tis. př. n. l.)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Dějepis 6. ročníku Člověk rozumný.
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_14
Náš region Česká republika se člení do 14 krajů.
VLASTIVĚDA Lidé a čas Život v pravěku
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 8. ročník
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_HUDEBNI_CINNOSTI_03.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_ Hudební nástroje TÉMA: smyčcové.
Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor:
O nejstarších dějinách Čech
Umění pravěku a starověku
CESTA Z PRAVĚKU STAROVĚK ICT 2 – část
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
UMĚNÍ A NÁBOŽENSTVÍ 6.TŘÍDA
Název školy: ZŠ Průhonice
Anotace: Seznámení se s životem v pravěku.
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
Lovci mamutů. Lovci mamutů Obsah Období lovců mamutů – doba kamenná Archeologická naleziště v ČR Zdroje.
Transkript prezentace:

Počátky hudby Autor: Květa Stejskalová

Za období počátku hudby se považuje Pravěk. Za období počátku hudby se považuje Pravěk. Je to především díky nálezům dochovaných Je to především díky nálezům dochovanýchnástrojů. Předpokládá se, že hudba vznikla napodobováním hlasů zvířat, zvuků z přírody. Předpokládá se, že hudba vznikla napodobováním hlasů zvířat, zvuků z přírody. Lidé hudbu používali hlavně z důvodů magických, např. na ochranu před pohromami, dobrý lov. Lidé hudbu používali hlavně z důvodů magických, např. na ochranu před pohromami, dobrý lov.

Pravěké nástroje Mezi první dochované nástroje patří např.: Mezi první dochované nástroje patří např.: Obr. 1. : Z leva – škrabka, chřestidlo z tykve – Indiáni Cuna, chřestidlo podélné - Indiáni Tucano, proutěné chřestidlo – Peru. Obr. 1. : Z leva – škrabka, chřestidlo z tykve – Indiáni Cuna, chřestidlo podélné - Indiáni Tucano, proutěné chřestidlo – Peru.

Obr. 2.: Panova flétna zhotovená z ptačích kostí a spojená nevyčiněnou kůží Obr. 2.: Panova flétna zhotovená z ptačích kostí a spojená nevyčiněnou kůží Obr. 3.: Dochované hliněné korpusy bubnů, 2000 př.n.l., Čechy. Obr. 3.: Dochované hliněné korpusy bubnů, 2000 př.n.l., Čechy.

Starověk Ve starověku vývoj hudby nejvíce ovlivnilo Řecko a Řím. Ve starověku vývoj hudby nejvíce ovlivnilo Řecko a Řím. Ve starověkém Řecku a Římě byla hudba velice důležitou součástí života. Ve starověkém Řecku a Římě byla hudba velice důležitou součástí života. Hudbu pojmenovali podle služek boha Apollóna – muziké. Hudbu pojmenovali podle služek boha Apollóna – muziké. Používaly se nástroje jako lyra, kythara, aulos, varhany. Používaly se nástroje jako lyra, kythara, aulos, varhany. Z této doby se již zachovalo pár skladeb Z této doby se již zachovalo pár skladeb

lyra a kythara aulos aulos

Odkazy: nyhudby/cast_1.pdf nyhudby/cast_1.pdf nyhudby/cast_1.pdf nyhudby/cast_1.pdf