Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: únor 2013 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ PŘIPRAVA JEDNOCHUCHÝCH POKRMŮ 8. třída
Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vzdělávací obor: Pracovní činnosti Tematický okruh: Základy vaření a pečení Téma: Příprava jednoduchých pokrmů Anotace: Tvorba pracovního postupu na jednoduché pokrmy. Nákup surovin. Práce ve skupinách.
Sled úkolů: 1. hodina 1) Vytvořte pracovní skupiny, maximálně o 4 členech. 2) Domluvte se na pokrmech, které budete připravovat. Maximálně 2 pokrmy ve skupině. (Jednoduché pokrmy,např. palačinky, bramboráky, pomazánky, saláty,atd) 3) Co vše potřebujete na svá jídla nakoupit? 4) Napište pracovní postup (recept) na přípravu vašich jídel. 5) Domluvte se na nákupu na příští hodinu.
Sled úkolů: 2. hodina 6) Rozdělte si v pracovní skupině úkoly, spolupracujte, podělte se o kuchyňské nádobí a nástroje. 7) Připravujte pokrmy. 8) Prezentace jídel, popis postupu ostatním spolužákům. 8) Každá skupina ochutná a ohodnotí jídla „konkurenčních“ týmů a oboduje stupnicí od 1 do 5 jako ve škole. 9) Která skupina byla nejlepší? 10) Celkové hodnocení 11) Úklid a mytí nádobí.