Schopnosti Pavel Šuranský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NABÍDKA ZÁJMOVÝCH KROUŽK Ů pro školní rok 2012/2013.
Advertisements

EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
HARDWAROVÉ POŽADAVKY NA MULTIMEDIÁLNÍ POČÍTAČ
VLASTNOSTI SCHOPNOSTI DOVEDNOSTI
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Přijímací řízení…? „Víme, koho přijímáme?“ PaedDr. Ivona Futschiková.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Šárka Honsová Katedra tělesné a sportovní výchovy Západočeská univerzita v Plzni Příspěvek k přenosu motorických předpokladů z rodičů na děti.
Psychologie Mgr. Milan Šimek
 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“  Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/  Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_08.
Kondiční příprava hráče baseballu
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
Učení Petr Machala.
Mladší školní období.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
Schopnosti, nadání a talent
PSYCHICKÉ VLASTNOSTI OSOBNOSTI
Sportovní výkon – obsah, struktura Typologie sportovních výkonů
Rozdíly mezi osobnostmi
TECHNICKÁ PŘÍPRAVA ..
Schopnosti Milana Reichlová.
Komunikace a informace „Schopnost prezentace, představí sebe a oddíl“ Zásady kvalitní prezentace Jan-Iáček-Konečný , Vídeň.
OSOBNOST SPORTOVCE.
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
Schopnosti.
Motorické schopnosti Motorické schopnosti jsou obecné kapacity jednotlivce, projevující se ve výsledcích pohybové činnosti, jinak jsou skryté, latentní.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
osob s mentálním postižením
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Paměť, pozornost, zapomínání
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Struktura osobnosti Daniel Dvořák, C4A.
Nadané děti. Nadané děti, jejich identifikace a zařazení do vzdělávacího programu Definice nadání: Nadaní jsou identifikováni profesionálně kvalifikovanými.
1 Proč potřebujeme systém managementu ? Cesta k dosažení harmonického a úspěšného života. Modul 1 Ing. Miroslav Weber.
VY_32_INOVACE_04_Povolání. Jméno: Vendula Báčová Ročník: 3. Období vytvoření: září 2011 Téma: Povolání Anotace: Učivo je podáno formou prezentace doplňující.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
HVM – RVP PV a hudební činnosti v MŠ Osnova pro studenty středních pedagogických škol oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen  Definice  Rozdělení  Schopnosti  Temperament  Charakter.
Podpora talentovaných žáků v Plzeňském kraji REALIZÁTOR Středisko služeb školám, Plzeň, Částkova 78 PODPOŘENO 2015, 2014, 2013 a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_14.
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
Občanská výchova – 7. ročník, Člověk a jeho osobnost
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
Inteligence DUM_19.
jen pro vnitřní potřebu
Nadané děti.
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Nadání a inteligence Mgr. Michal Vičar.
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Výkonové vlastnosti osobnosti I. část vlohy a schopnosti
Inteligence.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Šachový kroužek DDM Větrník
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Pohybové schopnosti a dovednosti
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Socializace Kejřová.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Temperament, charakter, motivace
Diagnostika dítěte předškolního věku II.
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky
SCHOPNOSTI ČLOVĚKA Psychologie 4. S.
Schopnosti inteligence
Transkript prezentace:

Schopnosti Pavel Šuranský

„Kdo umí, umí. Kdo neumí….“ lidové rčení

Lidé dokáží vykonávat celou řadu činností

V kvalitě i kvantitě výkonů jsou mezi lidmi rozdíly V kterých činnostech jsi dobrý a kde se ti naopak nedaří podávat dobré výkony? empatie zpěv práce na PC pracovní činnosti komunikace s lidmi sportovní činnosti hra na hudební nástroj snadné zapamatování

Čím to tedy je, že v některých činnostech jsme úspěšní, výkonní a v jiných méně úspěšní? Záleží na tom, jestli máme k určité činnosti předpoklady - schopnosti ! Schopnosti jsou vlastnosti osobnosti, které jsou předpokladem pro úspěšné vykonávání nějaké činnosti. jsou získané (nejsou vrozené)!

Schopnosti nejsou vrozené. Kde je získáme? Chtěla bych 2 kila schopností na tanec a zpěv Bohužel. Komu není z hůry dáno, v apatéce nekoupí.

Vrozeným základem schopností jsou vlohy (dědíme v genech po rodičích, prarodičích…)

Schopnosti se rozvíjí z vrozených vloh Schopnosti se rozvíjí z vrozených vloh. Rozvíjí se činností (hra, práce, učení, trénink) Důležitou roli hraje prostředí! vrozené vlohy hezký hlas hudební sluch činnost zpívání poslech hudby hra na hud. nástroj schopnosti být zpěvákem být muzikantem být skladatelem Netrénovaná hudební vloha se ve schopnost nerozvine!

Úroveň našich výkonů závisí na stupni rozvinutí schopností. genialita mimořádně rozvinutý talent mimořádné výkony vrcholná díla talent vysoce rozvinuté schopnosti vynikající výkony nadání Mimořádně velká vloha(vrozený předpoklad) nadprůměrné výkony

Schopnosti ale nejsou jediným činitelem, který ovlivňuje náš výkon. Co všechno ovlivňuje konečný výkon? rozvoj schopností charakterové vlastnosti (vůle, vytrvalost, ctižádost) prostředí (pracovní prostředí, lidé, ohodnocení…) Co je úspěch? 30% nadání + 70% dřiny

Nejčastěji se schopnosti člení na tyto druhy: vjemové: schopnost rozlišovat zvuky, barvy, vůně… psychomotorické: schopnost koordinace pohybů, obratnost, rychlost (chůze, šití, sportovní činnosti…) intelektuální: myšlení, paměť, řešení problémů Další členění může být na: specifické: umožňují úspěšnost v určité činnosti (schopnosti hudební, matematické, herecké, jazykové…) obecné: umožňují úspěšnost v mnoha činnostech (všeobecná inteligence, komunikace, sebeovládání…)

Zejména ke specifickým schopnostem se váží dovednosti Dovednost: cvičením a učením získaná dispozice pro výkon konkrétní praktické činnosti schopnosti hudební činnost zpívání poslech hudby hra na hud. nástroj dovednosti hra na housle dirigování Které dovednosti se váží např. k pohybovým schopnostem?

Děkuji za pozornost