Richard Wagner 22.5. 1813 – 13.2. 1883.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv07/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Advertisements

Bedřich Smetana Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Jakub Jan Ryba Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Ludwig van beethoven –
Název Renesance v Čechách
Romantismus v hudbě německých skladatelů
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv10/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
O Název Romantismus v Čechách O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo HV 5 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum
Antonín Dvořák Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Bohuslav Martinů
ANTONÍN DVOŘÁK.
ICT 2 – 3 – 29 HV Leoš Janáček Anotace: Materiál seznamuje žáky s hudebními díly a životem autora. Prezentace obsahuje odkaz na poslechovou skladbu a.
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv08/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Novoromantismus Richard Wagner
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ICT – 2 – 3 – 21 HV - Bedřich Smetana
Název Folková hudba Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo HV 7
ICT – 2 – 3 – 23 HV Wolfgang Amadeus Mozart
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
ICT – 2 – 3 – 28 HV - Bohuslav Martinů
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Název: VY_32_inovace_HV6789_03 Oblast: Hudební výchova Stručná anotace: Materiál je určen k seznámení žáků s rysy romantické hudby a v druhé části se zaměřuje.
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_06 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
 Název: Leoš Janáček  Šablona : III/ 2  Číslo : 39  Autor : Vyhnálková Zuzana  ZŠ Choltice „Učíme se pro život“  Klíčová slova: moderní hudba 20.
ICT 2 – 3 – 25 HV František Škroup – Kde domov můj
Giuseppe Verdi –
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Opakujeme dějepis na II. stupni. Druhá světová válka - Testík Název : Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: 47 Autor: Mgr. Soňa Blažková.
Opakujeme dějepis na II. stupni.. I. světová válka - TESTÍK Název : Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: 59 Autor: Mgr. Soňa Blažková.
Novoromantismus Richard Wagner Připravil: Mgr. Alexandr Šťastný, dipl. um.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis – realismus, umělecký.
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_3C_19_ Hudební romantismus.
Nejvýznamnější pražská divadla období národního obrození a romantismu NO – 1770–1848 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal.
Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“. Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“ VY_32_Inovace_18 MJ-3 PaedDr.Jitka Mužíková ZŠ a MŠ Nedašov.
Divadelní scéna Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Pavla Tesařová Základní škola Řevnice Vedoucí práce: PhDr.Olga Tomková, Ph.D. školní rok:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr.Petra Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_28_Antonín Dvořák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3426 NázevGiuseppe Verdi Téma hodinyŽivot a dílo G. Verdiho PředmětHudební.
Dějepis 6. ročníku.  Název: Dějepis 6.ročníku – Doba bronzová  Šablona: III/2  Číslo: 69  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se pro život“
Dějepis 6. ročníku Člověk zručný.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Dějepis 6.ročníku Úvod do dějepisu.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Dějepis 6. ročníku Doba Železná.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Proměny evropského divadla: Wagner, Craig, Appia
TÉMA: NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOL AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Další hudební formy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Dějepis 6. třídy Datování v dějepise.
BAROKO KLASICISMUS ROMANTISMUS
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Světoví hudební skladatelé
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: Základní škola Netvořice
Richard Wagner AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Hudba na jevišti Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_12_HUDBA NA JEVIŠTI Téma: HUDEBNÍ.
Dějepis 6. ročníku Člověk vzpřímený.
Opakujeme dějepis na II. stupni
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/13 
Hymna ČR Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 32.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Opera AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_27_09_HV6_Skála
Opakujeme dějepis na druhém stupni
Mgr. Jablečníková Jarmila ZŠ Horní Slavkov
Transkript prezentace:

Richard Wagner 22.5. 1813 – 13.2. 1883

Anotace Název: Richard Wagner Šablona : III/ 2 Číslo : 36 Autor : Vyhnálková Zuzana ZŠ Choltice „Učíme se pro život“ Klíčová slova: opera, R. Wagner, skladatel, dirigent, básník, Bludný Holanďan, Tannhäuser, Tristan a Isolda Cíl: výklad o skladateli, poslech, opakování Třída: HV 6 Datum: 1.11. 2012

Richard Wagner

skladatel, dirigent autor filosofických spisů básník proslul především jako reformátor opery

Život Pocházel z německé herecké rodiny Jako kapelník 9 let získával operní praxi -v Německu, Rusku, Paříži Proměnil operu v hudební drama Každá postava měla svůj motiv Obohatil orchestr o další nástroje (např.tuba) Na tetralogii a následných operách pracuje celkem 21 let Měl zvláštní až konfliktní povahu Pro své názory po r. 1848 byl vykázán z Německa (odsuzoval království)

Díla Opery jsou velmi dramatické, rušné, vyžadují nákladné kulisy, Ke všem operám si psal libreta sám Proslavil se operou Rienzim Další významné – Bludný Holanďan - Tannhäuser /tanhojsr/ - Lohengrin - Tristan a Izolda - Mistři pěvci norimberští

Tristan a Isolda zachycuje osobní prožití nenaplněné lásky dnes považována za hudebně nejnáročnější vůbec svými melodickými a harmonickými prostředky předznamenává hudbu 20. století

Opera Lohengrín Divadlo La Scala

Další díla Hudební tetralogie- Prsten Nibelungův pracoval na něm 21 let Další opery Rýnské zlato Valkýra Siegfried Soumrak bohů

Richardův nejlepší přítel Ferenc Lizst Nakonec se stal Richardův tchán

přízeň krále Bavorský král Ludvík II. Povolal Richarda do Mnichova Umožnil postavit divadlo v Bayreuthu Divadlo mělo různé vymoženosti – např. propadlé orchestřiště = chrám wagnerovského kultu Pro toto divadlo složil poslední operu PARSIFAL

Poslech CD č. 22 / HV 6 Opera Tannhäuser- Sbor poutníků

Wagner a Čechy Odkudpak známe Františka Škroupa? Velmi brzo populární i u nás Jako chlapec k nám jezdil a později často trávil čas v lázeňských městech Jeho díla v Praze na jeviště uváděl František Škroup Odkudpak známe Františka Škroupa? = autor hudby naší hymny Klikni pro odpověď

Opakování 1) Kterou hudební formou se Wagner zabýval ? Operou 2) Kdo psal Wagnerovi libreta k operám? Psal si je sám 3) O který hudební nástroj obohatil Wagner orchestr? O tubu 4) Kdo byl nejlepším přítelem Wagnera? Ferenc Liszt 5) Který král Wagnera podporoval? Bavorský král Ludvík II. Co umožnil bavorský král Wagnerovi? Postavit divadlo Kdo uvádí Wagnerova díla u nás? František Škroup

Zdroje Obrázky jsou kopírovány z prohlížeče Google obrázky a vloženy s hypertextovým odkazem dne : 1.11. 2012 (klikni na obrázek P tl M) Nebo použity kliparty. Písemné zdroje: MILAN KUNA. Skladatelé světové hudby. první. Praha: Fragment, 1993. ISBN 80-85768-03-8. MILAN KUNA. Osobnosti české hudby. 2. vydání. Praha: Fragment, 2011. ISBN 978-80-253-1274-2. KOLEKTIV AUTORŮ. Hudební výchova: pro 6. ročník základní školy. dotisk I. vydání. Praha: SPN, 2000. ISBN 80-7235-052-8. Poslech: Odkaz se vztahuje na CD, které je součástí učebnice HV 6 citované výše