Užití skeneru.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Advertisements

Vstupní zařízení počítače
HW – Kabely a konektory Název školy
Periferní zařízení počítače
Periferní zařízení počítače
Počítačová grafika.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – skener
PERIFERNÍ ZAŘÍZENÍ Skener
Informatika a výpočetní technika
Vstupní zařízení Vstupní zařízení je hardware, kterým počítač nebo jiný přístroj pořizuje data. Obvykle slouží jako součást uživatelského rozhraní, může.
Přídavná zařízení.
na interaktivní tabuli
Rozhraní PC.
Informační a komunikační technologie
Referát č. 18 Počítačová grafika, prezentace (základní pojmy a principy z oblasti počítačové grafiky, grafické a multimediální formáty, jejich vlastnosti.
Radka Meluzínová, 4. I.. Rozdělení scannerů Černobílý scanner umožňuje snímat jen v odstínech šedi, barevné odstíny jsou do nich převedeny. Barevný.
Periferní zařízení počítače
Základní pojmy počítačové grafiky
Počítačová sestava – Základní hardware II.
vytvořil: Petrásek Jan
Skener.
Vstupní a výstupní zařízení
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
Tomáš Knopp Skenery.
Úvod do používání digitálního fotoaparátu
Skenery.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Technické vybavení pro zpracování grafiky Jan Přichystal.
Digitální fotoaparáty, kamery a skenery
Počítačová grafika scanner, snímání předloh
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.6 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Práce se skenerem, skener Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
HARDWARE II Periferie.
ELEKTROTECHNIKA Elektronické počítače
Počítačová grafika.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – porty
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Podle principu tisku se dělí na:
Počítačová grafika a prezentace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základní pojmy počítačové grafiky Autor: Mgr.
Scanner.
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen.
Základní pojmy Grafiky
Digitální fotografie Bohumil Bareš.
Digitální fotoaparáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Monitor CRT Monitor LCD Monitor
TISKÁRNY.
Tvorba dokumentů.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Počítačová.
HARDWARE.
Digitalizace úvod do problematiky Martin Krčál VIKBB42 Knihovnické procesy a služby Brno, 14. dubna 2011.
1 Fotogrammetrie - úvod Proč?? Co ?? Jak?? snímek mapa.
TISKÁRNY  Jehličkové  Inkoustové  Laserové  Termosublimační  Termální.
Implementace moderní "technické" počítačové grafiky do ŠVP s důrazem na tvorbu zpracovaných výstupů, zpracování návrhů dodatků do ŠVP v TV.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_14_SKENERY.
3.3 scanery.  zařízení, které slouží ke snímání grafických dat a k jejich ukládání do počítače v digitální podobě.  data ukládá ve formě obrázku i text.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Multifunkční tiskárna Číslo DUM: III/2/VT/2/1/16 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Periferní zařízení počítače - opakování
Porty a rozhraní Markéta Koubíková.
Výstupní zařízení počítače - skener
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výstupní zařízení - skener
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Mgr. Miroslava Telingerová
Transkript prezentace:

Užití skeneru

Skener slouží k převodu obrazu (případně 3D) do digitální podoby obecný princip fungování: zdroj světla osvětlí předlohu odražené (propuštěné) světlo dopadá na světlocitlivý prvek v něm se vybudí elektrický náboj příslušné intenzity analogově-číslicový (A/D) převodník zajistí číselný (digitální) výstup pro barevné snímání se používají RGB filtry nebo trojí skenování pro každou složku

Princip skeneru

3D skener dvě vedle sebe umístěné kamery objekt se postupně otáčí a kamery jej proto snímají ze všech úhlů 3D objekt, se kterým bude možné v počítači libovolně manipulovat (rotovat a podobně)

Užití pořizování elektronických dokumentů příprava podkladů pro DTP (Desk Top Publishing - počítačová sazba) kopírování elektronická archivace dokumentů faxování snímání diapozitivů OCR (Optical Character Recognity, optické rozpoznávání znaků) převod naskenovaného obrázku textu do dále použitelné (editovatelné) podoby

Typy skenerů tužkové spolu s OCR umožňují snímání textu po řádcích

Typy skenerů ruční problémy s plynulostí a tažením

Typy skenerů filmové pro snímání kinofilmů a diapozitivů

Typy skenerů plošné, stolní dnes nejběžněji používané často nástavec na snímání filmů

Typy skenerů kombinovaná, multifunkční zařízení obvykle kopírka, skener, tiskárna a fax v jednom

Typy skenerů rotační, bubnové skenery pro profesionální použití

Typy skenerů knižní opatrné ke knižní vazbě

Základní parametry skeneru Rozlišení počet rozlišitelných bodů udává se v dpi (dots per inch, body na 2,54 cm) horizontální rozlišení světlocitlivého prvku běžně 600 dpi vertikální krokový posun motoru posouvajícího snímač běžně 1200 dpi Interpolované softwarově dopočítané až 9600 dpi

Základní parametry skeneru barevná hloubka počet bitů pro popis barvy každého bodu dříve běžně 24 bitů 256 hodnot na každou RGB složku dnes obvykle 48 bitů 512 hodnot na každou složku RGB lepší věrnost barev

Připojení paralelní port pomalý (asi 4 Mb/s) většinou jen jeden pro skener i tiskárnu SCSI rozhraní - Small Computer Serial Interface málo rošířené, lze připojit více zařízení, rychlost kolem 4 až 160 Mb/s USB - Universal Serial Bus dnes nejběžnější rychlost od 1,5 do 12 Mb/s

Použité zdroje: http://elnika.sweb.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Kategorie:Elektronika http://www.elektroworld.info/