Mistr z Urbina „Mladík s velkým srdcem a mimořádným talentem“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Advertisements

I T A L I E ASSISI (Umbrie).
GOTICKÁ KULTURA.
Průlet liturgickým rokem
MICHELANGELO BUONAROTTI Ruční posun 1498 – 1500 Michelangelovi bylo 22 let když na žádost francouzského kardinála započal tvořit pro kapli v bazilice.
Galérie UFFIZI Itálie.
Baroko Baroko je umělecko-kulturní směr, který vládl v Evropě mezi roky 1600 a Vznikl v Itálii a rozšířil se po celé Evropě a v jejích koloniích.
Přehled nejvýznamnějších malířů
Patří k nejvýznamnějším poutním místům Itálie. Zasloužil se o to místní rodák Giovanni Battista Bernardone syn bohatého kupce. ASSISI Itálie Neklikej.
OD STŘEDOVĚKU PO RENESANCI
EGERIE 2 nový svět (jak se zachoval na starokřesťanských mozaikách) ji přivedl k rozhodnutí vydat se na cestu do Svaté země (pobývala zde v letech
VATIKÁN.
1. Tmavým ránem kráčí žena k hrobu pod křížem, cítí se tak opuštěna mrtvým Ježíšem. Ale ještě dřív, stal se tenhle div: Boží sláva z hrobu vstává, Pán.
Leonardo da Vinci Vrcholná renesance.
RAFAEL SANTI (6. dubna 1483, Urbino – 6. dubna 1520, Řím)
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
Gotická kultura.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Hádej! Vyber si očima jeden objekt.
Michelangelo Název školy
Gotické sochařství Gotické sochařství se vyvíjelo po boku arcgitektury. Sochy sloužily především jako doplněk chrámů, a tak sochy většinou zobrazovaly.
Svatá Cecílie pocházela ze starého římského rodu Cecíliů. Učila se hudbě a zpěvu, aby mohla hudbou chválit Boha. Zavázala se slibem věčného panenství.
Kulturní dějiny 23. března 2011 Mgr. Ondřej Kunc.
České země, sochařství, malířství
Kulturní dějiny 23. února 2011 Mgr. Ondřej Kunc
Renesance a humanismus v Itálii
Přehled nejvýznamnějších malířů
1/ Barokní architektura
Renesance.
Cyril a Metoděj – apoštolové Slovanů
Průlet liturgickým rokem
Na vlnách důvěry a lásky Terezina obláčka 10. leden 1889 Terezie má jméno - od Dítěte Ježíše a svaté Tváře.
Ikonostas Otevřená kniha o Božím díle spásy. Ikonostas je tvořen ikonami, které připomínají Boží dílo v dějinách spásy. Ukázky z tzv. svátkové řady:
Gotika -vzniká ve Francii -uplatňuje se v století
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
fotovzpomínky varhaníka
Literatura, architektura, výtvarné umění
Kulturní dějiny 23. března 2011 Mgr. Ondřej Kunc.
Michelangelo Buonarroti malíř MgA. Lukáš Psík
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
Barokní architektura © Markéta Ceháková, 2012.
Michelangelo Buonarroti architekt MgA. Lukáš Psík wikipedia
Michelangelo Buonarroti sochař MgA. Lukáš Psík
Svatá Anežka Česká.
Giotto di Bondone MgA. Lukáš Psík wikipedia
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Výstava ke 100. výročí narození PhDr. Jiří Maria Veselý * v Protivanově † v Olomouci Informační centrum a knihovna městyse Protivanov.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis – gotika, druhy umění,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Baroko − architektura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Šablona III/2 BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_288_BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH.
Renesanční umění Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV: VY_32_INOVACE_ S17 TEMA: Stručné dějiny výtvarného.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_31_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Italská renesance.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Renesance
Renesance v Itálii v 2. pol. 15. stol.
Vznik lineární perspektivy
Hmotná kultura a každodenní život III
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Athénská škola Raffael Santi
GOTIKA název gotika je podle Gótů
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Ref.: Ať v našich srdcích stále zní: “Hledej moji tvář“,
Kulturní dějiny 23. března 2011 Mgr. Ondřej Kunc
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Poznávací Zájezd do Itálie
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Mistr z Urbina „Mladík s velkým srdcem a mimořádným talentem“ Raffaelo Santi Mistr z Urbina „Mladík s velkým srdcem a mimořádným talentem“

Životopisná data Umělecké rodinné zázemí Urbino Otec Giovanni di Santi di Pietro: malíř Otec prvním učitelem „malíř nikterak skvělý, ale člověk vzdělaný a schopný ukázat synovi správnou cestu“ Urbino Mnoho možností pro Raffaelův rozvoj Předčasná vyzrálost: smutné dětství Předčasné úmrtí rodičů; sirotek v 15 letech Spolupráce s malířem Peruginem

Raffaelovy cesty a pobyty 1504 Florencie 1509 Na doporučení architekta Bramanta přichází do Říma Realizace výzdoby vatikánských stanzí trvala do r. 1517 Zakázky oficiální i soukromé 1514 Realizace stavby Baziliky sv. Petra Náhlé úmrtí 6.4. 1520 (Velký Pátek) Stanze: soukromé papežské apartmány; zakázka od Julia II. Bazilika : po smrti Bramanta zakázka od Lva X.

Raffaelovo dílo Florentské období Římské období Zasnoubení Panny Marie (1504) Tři Grácie (1504 – 1505) Madony Kladení do hrobu (1507) Římské období Aténská škola (1509-1O) Vyhnání Heliodora z chrámu (1511-1514) Galatea (1512) Svatá Cecílie; Svatá Kateřina Alexandrijská Madonna della sedia (1514) Shromáždění bohů (1517) Proměna Páně (1518-20)