Žulová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chráněná území v Olomouckém kraji
Advertisements

Auto výlet na Českomoravskou vysočinu
Naše obec – Rožmitál p. Tř
Od zatopeného hadcového lomu ke Skalce pod Kaní horou
BOŘEŇ Česko.
Navštivte hlavní město České republiky
Křižánky Vítejte u nás.
ZAJÍMAVÉ SNÍMKY z BRNA Rok 2014.
Letecký pohled na část města ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Snímky Vladimír Hudec Srpen 2011 Grafická úprava Antonín Jirušek.
Poutní místo Boží hora (525 m)
Nýznerov – od kaple k vodopádům…
Z ajímavé BUDOVY a OBJEKTY v BRNĚ První část SOUČASNOST zpracováno - rok 2013.
Praha.
Jeseník Lucie Kytlíková 9.B
Katastrální výměra:2002 ha Počet obyvatel:1671 Starostka obce:Lenka Cincibusová Připojené obce:Kundratice Čikvásky.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Chráněná území v Olomouci a okolí
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
MÍSTO,KDE ŽIJI JE VSETÍN
ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město Praha. ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město Praha.
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
ULURU symbol Austrálie.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_412_NAŠE VLAST Téma: POLOHA ČR, SOUSEDNÍ.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Plzeň Plzeň.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Plana.a.okoli.
720.let od první písemné zmínky
Česká republika Hlavní město Praha
Vypracovaly:Martin Šebrle a Honza Melezínek 9.A 8.prosince.
Praha Andy Poláková.
VYSOČINA.
Pardubický kraj. Pardubický kraj Pozice na mapě.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Kladruby.
Vrch Cvilín s kostelem Panny Marie Sedmibolestné a rozhlednou tvoří výraznou dominantu města Krnova. Místo je osídleno již od.
Městská část Brno BOSONOHY
Olešnice je trojúhelníkové městečko ležící na Hornosvratecké vrchovině, která je součástí Českomoravské vrchoviny. Je přirozeným centrem severozápadního.
 V Moravskoslezském kraji žije obyvatel.  Nejvíce obyvatel žije v okrese Ostrava -město ( ) a v okrese Karviná ( ), nejméně.
Kraj Vysočina.
Kamýk nad Vltavou Počet obyvatel : 907 Kamýk nad Vltavou a Velká nad Vltavou zdravotní středisko, poštovní úřad, mateřská škola, základní škola spojená.
StaroboleslavskoStaroboleslavsko. - území staroboleslavska se nachází v středočekém kraji, v okolí Staré Boleslavi.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
Lomnice nad Popelkou Liberec Lomnice nad Popelkou Představení města Lomnice a památky Program regenerace Lomnické zkušenosti.
Poznejte regiony České republiky 2016 střední Čechy.
Obec Myslejovice leží 10km od Prostějova na východním výběžku Drahanské vysočiny. Nejvyšší bod, Stříbrná, měří 551m. Nadmořská výška Myslejovic je 353.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
PRAHA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/
Československo, Česko a Slovensko Autoři: Veronika Hlávková Jana Kamenická Nikola Košařová Natálie Pokorná.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
SPORTOVNÍ KLUB JIHLAVA ROK ZALOŽENÍ 1910 ROK ZALOŽENÍ ČLENŮ ČLENŮ 17 ODDÍLŮ 17 ODDÍLŮ TRADICE TRADICE KOLÉBKA SPORTŮ – FOTBAL, HOKEJ,
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
 Široké okolí města Mikulov je začleněno do Chráněné krajinné oblasti Pálava. Jedná se o krajinný komplex Pavlovských vrchů a údolní nivy řeky Dyje chráněný.
Nový Bydžov město českých královen a studentských merend
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
Snímky pořízeny v letech 2014 a 2015
Kraj Vysočina. Kraj Vysočina Kde leží Česká republika v Evropě?
Pardubický kraj.
Hlavní město Praha - pražské metro, letiště Václava Havla - Ruzyně,
Náš region Česká republika se člení do 14 krajů.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
BSE České Budějovice o. s.
Název školy: Základní škola Městec Králové
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
1.
DUM - Digitální Učební Materiál
VÁNOCE v BRNĚ 2017.
Předmět: Zeměpis Ročník: 9. Tématický celek: Regiony České republiky
SVČ Fokus Nový Jičín Červen 2019 KROUŽKY A KURZY 2019/2020
Transkript prezentace:

Žulová

Již 1358 je uvedena jako „oppidum“ a v roce 1793 jí byla znovu obnovena městská práva císařem Františkem I. Rozhodnutím Poslanecké sněmovny ČR v roce 2006 se stává znovu městem. Žulová – leží v nadmořské výšce 360 metrů na soutoku Stříbrného potoka a Vidnávky

Znak a prapor města ŽULOVÁ Znak města Žulová, okres Jeseník. V modrém štítě na zeleném kopci stříbrná zřícenina hradu. Na pravé straně hradní stavení zachovalé s otevřenou branou, opěrným pilířem vpravo, třemi okny v patře a červenou střechou se zlatým křížkem. Uprostřed okrouhlá věž s jedním oknem, zakončená cimbuřím o třech stínkách. Vlevo zpola rozbořená zeď s branou. Na vrcholu věže roste zelený listnatý strom, k oběma branám vedou po pahorku cesty.

Historické dokumenty

Několik pohledů do minulosti

Je to neuvěřitelné, ale v Žulové se očkovalo proti neštovicím již v roce 1847

Skalní křesla a mísy najdete hned za žulovským nádražím

Národní přírodní památka Borový vrch (487 m.n.m.) se skalním městem

Národní přírodní památka Borový vrch (487 m.n.m.) se skalním městem

Od kapličky po křížové cestě k vrcholu Boží hory

Oblíbeným výletním místem je Boží hora 525 m.n.m.

Novogotický poutní kostel z roku 1880 a skály na vrcholu Boží hory

Pohled z Boží hory do okolní krajiny je prostě nádherný Tenisový klub existuje poměrně krátkou dobu, ale podařilo se mu uspořádat několik zajímavých sportovních akcí.

V okolí Žulové je možné se vykoupat v zatopených lomech

Kostel sv. Josefa

Kostel sv. Josefa – středověké schodiště ve věži kostela

Kostel sv. Josefa - interiér a pohledy z jižní strany

Most z Josefského náměstí ke kostelu sv Most z Josefského náměstí ke kostelu sv. Josefa je nejvyšší na Jesenicku. Je 8 m vysoký, 5 m široký a 36 m dlouhý

Kostel sv. Josefa – na počest dvoustého výročí vysvěcení kostela byly opraveny varhany, kterým požehnal biskup ostravsko – opavský František Václav Lobkowicz

Vánoce v kostele sv. Josefa Štědrovečerní koncert se stal v Žulové již tradicí. Tenisový klub existuje poměrně krátkou dobu, ale podařilo se mu uspořádat několik zajímavých sportovních akcí.

Kostel sv. Josefa v noci

Hasiči již mnohokrát poskytli pomoc spoluobčanům při mimořádných událostech. Významná byla jejich pomoc postiženým při povodni v červnu 2009. Hasiči Žulová

FK STOMIX ŽULOVÁ FK STOMIX ŽULOVÁ má pět mužstev. Nejlepší výsledky v podzimní sezóně dosáhli benjamínci A a dorostenci. Ostatní mužstva se umístila okolo středu tabulek. Tenisový klub existuje poměrně krátkou dobu, ale podařilo se mu uspořádat několik zajímavých sportovních akcí.

Městská knihovna Žulová Městská knihovna pořádá pro děti i dospělé řadu zajímavých akcí. U dětí je velmi oblíbená Noc s Andersenem. Po skoro celou noc děti plní různé soutěže a setkávají se s pohádkovými bytostmi.

Mateřská škola Žulová Děti z mateřské školy rády předvádějí své dovednosti a vystupují skoro na všech akcích ve městě.

Základní škola Žulová Základní škola má moderní vybavení a její žáci dosahují ve výuce a sportu velmi dobrých výsledků. Škola se může pochlubit jednou z nejlepších tělocvičen na okrese.

Flétnový soubor Písklata Skvěle si vede flétnový soubor Písklata vedený Mgr. Michaelou Kořenkovou.

Tenisový klub Žulová Tenisový klub existuje poměrně krátkou dobu, ale podařilo se mu uspořádat několik zajímavých sportovních akcí.

Asociace Sport pro všechny Žulová Díky nadšeným cvičitelům si mohou žulovské děti změřit své síly v různých sportovních disciplínách. V závodě Medvědí stezka se naši malí sportovci dostali až do republikového kola. Tenisový klub existuje poměrně krátkou dobu, ale podařilo se mu uspořádat několik zajímavých sportovních akcí.

Klub seniorů Žulová Klub seniorů pořádá pro své členy každý měsíc řadu zajímavých akcí. Senioři úspěšně vystoupili se svými řeckými tanci nejenom v Žulové, ale i ve Skorošicích. Tenisový klub existuje poměrně krátkou dobu, ale podařilo se mu uspořádat několik zajímavých sportovních akcí.

Komise pro občanské záležitosti Vítání nových občánků, besedy se seniory, loučení s žáky deváté třídy a další akce zajišťuje již po mnoho let komise pro občanské záležitosti. Tenisový klub existuje poměrně krátkou dobu, ale podařilo se mu uspořádat několik zajímavých sportovních akcí.

Žulovské hokejové mužstvo BULDOCI hraje pravidelně lázeňskou ligu v Jeseníku Tenisový klub existuje poměrně krátkou dobu, ale podařilo se mu uspořádat několik zajímavých sportovních akcí.

Posledního dubnového dne se pořádá pálení čarodějnic Tenisový klub existuje poměrně krátkou dobu, ale podařilo se mu uspořádat několik zajímavých sportovních akcí.

Začátkem prosince pravidelně vítáme příjezd sv. Mikuláše Tenisový klub existuje poměrně krátkou dobu, ale podařilo se mu uspořádat několik zajímavých sportovních akcí.

…a v létě se pořádají Žulovské slavnosti Tenisový klub existuje poměrně krátkou dobu, ale podařilo se mu uspořádat několik zajímavých sportovních akcí.

Kamenické muzeum najdete na Josefském náměstí Tenisový klub existuje poměrně krátkou dobu, ale podařilo se mu uspořádat několik zajímavých sportovních akcí.

ŽULOVÁ - 50°18'33.606„ N, 17°5'55.353„ E nachází se ve Slezsku Olomoucký kraj okres Jeseník MěÚ Žulová, Hlavní 36, 790 65 Žulová starosta Zdeněk Lučan telefon 584 437 129 mu.zulova@jen.cz weby: http:// zulova.cz http://heide.sweb.cz Fotografie: Karel Heide, Petra Hečková (9), Karel Brožek (4), Martin Grabarczyk (2) Karel Heide © 2010 Tenisový klub existuje poměrně krátkou dobu, ale podařilo se mu uspořádat několik zajímavých sportovních akcí.