PSYCHOLOGIE LIDSKÉHO VÝVOJE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kojenec - socializace Škola:
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
VÝVOJ LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Vývojová psychologie Škola:
Obecná a vývojová psychologie dne
13. Psychický vývoj, jeho zákonitosti, periodizace - 1. cast.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Etika „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
Socializace Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov42 Autor Mgr.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Psychologie osobnosti a sociální psychologie. Alfréd Adler (1870 – 1937)  Zakladatelem druhé vídeňské psychologické školy  Za základní význam v životě.
Erich Fromm ( ) Erik Erikson ( )
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Vývojová psychologie úvod
– ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA
Vývoj člověka Ontogeneze.
Těhotenství, dětství a dospívání
Ontogeneze Lidské Motoriky
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
ČLOVĚK JAKO OSOBNOST (VÝVOJ OSOBNOSTI).
Obecná a vývojová psychologie Přednáška dne
Sigmund Freud zkoumání kreativity z hlediska tvořivé osobnosti
Eriksonova teorie psychosociálního vývoje
E TIKA „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
Motivační témata a životní příběhy
Psychoanalýza Psychoanalýza a z ní vycházející směry: Ego-psychologie
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov41 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Motivační témata a životní příběhy
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
(Presenium) Jiří Vítovec
Členění životního cyklu
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Vývojová psychologie OP3BK_PSVP
Modely mentální retardace
pochází z rodiny maďarského židovského obchodníka narodil se 7. února roku 1870 ve Vídni jako druhé ze šesti dětí jako dítě byl v ohrožení života, když.
Skupinová dynamika.
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
V ÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.19.
PSYCHOLOGIE LIDSKÉHO VÝVOJE. C O JE TO VÝVOJ ? 1. Vývoj jako řada zákonitých změn 2. Evoluce a involuce 3. Diferenciace a integrace 4. Vývoj jako iniciativa.
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Teorie a přístupy v SP 6.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Osoba a osobnost Pavlína Jordánová, Margita Přikrylová, Eliška Roubalová.
Tato prezentace je doplněním výkladu učitele
Členění životního cyklu
Obecná a vývojová psychologie Přednáška
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vývoj člověka Ontogeneze.
Socializace Kejřová.
Sociální psychologie.
Periodizace lidského vývoje
5. Kultura jako řešení problémů přežití
Transkript prezentace:

PSYCHOLOGIE LIDSKÉHO VÝVOJE

Co je to vývoj ? 1. Vývoj jako řada zákonitých změn 2. Evoluce a involuce 3. Diferenciace a integrace 4. Vývoj jako iniciativa 5. Učení jako mechanismus vývoje

Hybné síly vývoje 1.Biologické dědičnost x prostředí (nature x nurture) 2. Sociální Socializace, sociální zrání 3. Osobnost BIO - PSYCHO - SOCIÁLNÍ DETERMINACE DUŠEVNÍHO VÝVOJE

Základní mechanismy vývoje 1. Zrání 2. Učení Proces získávání a předávání zkušeností, návyků, dovedností, znalostí, hodnot a podobně. 

Zákonitosti vývojových změn Sledujeme vývoj zdravého dítěte od narození: 1. postup 2. věk 3. integrace 4.ireversibilila

VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE DEFINICE: zabývá se psychikou člověka v různých věkových etapách FYLOGENEZE vývoj lidského druhu v historii ONTOGENEZE vývoj člověka od narození do smrti

Erik Erikson a osm věků člověka dánský a severoamerický psychog, psychoanalytik. Teorie „Osm věků člověka“ . Prodloužení vývojového pohledu na celý život člověka (od kolébky do smrti). Na každém stupni vývoje si jedinec musí vyřešit psychosociální konflikt (krizi). Výsledek této krize vede jak ke zdravým, tak nezdravým rysům v osobnosti.

Erikson byl student a blízký spolupracovník Sigmunda Freuda v Rakousku Erikson byl student a blízký spolupracovník Sigmunda Freuda v Rakousku. Spolupracoval též s jeho dcerou Annou Freudovou. Zpočátku považoval svoji teorii za přepracovanou verzi Freudovy teorie psychosexuálního vývoje. Souhlasil s Freudem v tom, že lidé musí projít specifickými vývojovými stádii ve vývoji osobnosti. Předpokládal, že Freud přecenil úlohu sexuálního vývoje ve vývoji osobnosti. Zahrnul do vývojové teorie celý běh života člověka.

Erikson vycházel z předpokladu, že si jedinec musí vyřešit psychosociální konflikt-krizi v každém jednotlivém „věku“ (tj. vývojové etapě). Uspěje-li, může postoupit zdárně dále do dalšího věku. K prvním pěti vývojovým stadiím (shodná s Freudem-stadium orální, anální, falické, latentní a genitální) přidává další 3.

1. věk Důvěra x nejistota dítě získává pocit základní důvěry, učí se věřit svému sociálnímu okolí (pečujícím osobám). Důležitá je stálost péče a kvalita vztahu matky (pečující osoby). Úspěšné překonání-důvěra ve druhé, chuť objevovat okolí. Neúspěšné-nedostatečný pocit bezpečí.

2. věk Autonomie x pocit studu a pochyby Úspěšné zvládnutí tohoto období-pocit autonomie, víra ve své schopnosti. Neúspěšné-stud, pochyby o sobě.

3. věk 3-6/7 let Vlastní iniciativa x pocity viny Předškoláci se učí být iniciativní, zahajovat aktivity. Vinu mohou pociťovat nad vlastní nezávislou aktivitou.

Erik H 4. věk 7let až pubescence cca 15 let Snaživost x pocit méněcennosti Význam nástupu školní docházky. Úspěšně zvládnuté období-pocit kompetence, schopnosti rozvíjet svoje dovednosti. Neúspěšně zvládnuté období-pocit podřadnosti, méněcennosti-strach ze selhání, neuroticismus.

5. věk 15 let, tj. adolescence až raná dospělost Identita x zmatení rolí (nejistota o své roli (kdo jsem). V adolescenci dochází k rozvoji vlastní identity- kdo jsem?

6. věk (tj. mladší dospělost) 20.-cca 35 let Intimita x izolace Intimita ve smyslu vztahu s druhým člověkem, splynutím s ním. Izolace-sklon vyhýbat se vztahům.

7. věk (tj. střední dospělost) 35let cca 55 let Generativita x stagnace Generativita ve smyslu péče o potomstvo, ale i v širším přesahu-tvořivost, přínos pro druhé. Stagnace – malý nebo žádný zájem na tom přispět svému okolí, vytvářet pro ostatní.

8. věk (pozdní dospělost a stáří) Integrita „já“ x zoufalství Integrita ve smyslu moudrosti a přijetí vlastního životního příběhu. Zoufalství-deprese nad uplynulým životem a úzkost ze smrti.