CO KORPORACE CHTĚJÍ OD BANKY. 7.5.2013 CORPORATE GOVERNANCE RISK APETITE pro zajištění (může radit, když charakter CF je jiný?) Jak dlouhé zajištění zvolit?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účetní dopady finanční krize v podnicích z pohledu auditora
Advertisements

Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Pojištění úvěrů pro české investice v zahraničí Nový produkt dle VPP „If“ pro investiční úvěry poskytnuté finančními institucemi.
Investiční certifikáty a příklady jejich použití
ŘÍZENÍ FINANČNÍCH RIZIK
Finanční analýza Michal Šimek, 4. A/1.
OPERATIVNÍ CONTROLLING PERMANENTNÍ ZAJIŠTĚNÍ likvidity rentability tržní hodnoty firmy.
Bilance a bilanční princip
Česká spořitelna – banka pro franchising!
Analýza peněžních toků – cash flow
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Ř ÍZENÍ P RACOVNÍHO KAPITÁLU ŘÍZENÍ POHLEDÁVEK Ing. Gabriela Dlasková
Financování podniku.
Podniková ekonomika Financování podniku.
Bankovní služby pro malé a střední podniky Autor:Ladislav Mach Vedoucí práce:Ing. Olga Šeflová Oponent práce: Eva Faměrová.
Rozvaha banky.
FINANČNÍ ŘÍZENÍ DOPRAVNÍHO PODNIKU
FINANCE 2014/2015.
Rizika a finanční řízení banky
Jak vypadá profesionální poradenské řešení Petr SYROVÝ €FA.
3. přednáška Analýza rizika z provozní činnosti (operating risk)
Základy účetnictví Ladislav Šiška.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Podniková ekonomika.
Riziko a řízení banky Ekonomika a řízení subjektů finančních služeb 1. ročník – letní semestr Přednáška
Finanční analýza.
Přednáška č. 4 controlling pohledávek a závazků
24. září 2008 DŮVĚRNÉ benson oak Projekt BROOK: Rekapitalizace Diskusní materiál pro setkání s Komerční bankou.
Treasury, transfer a oceňování zdrojů Ekonomika a finanční řízení bank a finančních institucí 1 3. ročník – zimní semestr Přednáška 7 – 2006/7.
Měření a řízení výkonnosti podniku, faktory vývoje
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
NBCA – Basel II Ekonomika a řízení subjektů finančních služeb 1. ročník – letní semestr 2006.
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
BEST PRACTICES IN TREASURY CORPORATE FUNDING COUNTERPARTY RISK MANAGEMENT WORKING CAPITAL MANAGEMENT.
Hodnocení pomocí metody EVA - základ
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Metody řízení tržních rizik
Průměrné vážené náklady kapitálu
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Eva Tomášková Poměrové ukazatele Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností.
ŘÍZENÍ RIZIK I Finanční rizika Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Kreditní riziko.
Finanční výkazy obchodních společností
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
Petráčková Jozová Cézová
Bankovní systém, centrální banka
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA T – 4 Ekonomické předpoklady podnikání pojišťovacího podniku.
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
1 VÁCLAV TOMANDL FACTORING KB Factoring partnerem exportu Ostrava,
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
Téma 8: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk 1. Strategie financování 2. Obchodní úvěr 3. Krátkodobé bankovní úvěry 4. Ostatní zdroje.
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
Téma 7: Řízení oběžného majetku 1. Charakteristika oběžného majetku a jeho struktury 2. Celková potřeba oběžného majetku 3. Řízení oběžného majetku - řízení.
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
REALIZACE ÚVĚROVÉHO OBCHODU ing. Martina Sponerová, ESF, KF
RAIFFEISENBANK RUDOLF RABIŇÁK
Řízení vztahu podniku k věřitelům
MPH_FMAN Finanční management jaro 2016
Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk
Řízení pohledávek Ing. Gabriela Dlasková.
Katedra řízení podniku
Podniková ekonomika.
Podniková ekonomika.
Podniková ekonomika.
Vyhodnocení stavební zakázky
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
Transkript prezentace:

CO KORPORACE CHTĚJÍ OD BANKY

CORPORATE GOVERNANCE RISK APETITE pro zajištění (může radit, když charakter CF je jiný?) Jak dlouhé zajištění zvolit? Jaký je optimální poměr zajištění? Kdy vstoupit do zajištění? Jak zajištěním neohrozit kovenanty? pro investování Jak rozložit kreditní/úrokové/cenové riziko? Může banka navrhnout benchmark pro portfolio klienta? Sledování výkonnosti a obnovování investic...

CORPORATE GOVERNANCE ŠKOLENÍ 70% CFO uvedlo, že pracovníci fin. oddělení nemají dostatečné znalosti aplikace do praxe

CORPORATE FUNDING SROVNÁNÍ FINANČNÍCH UKAZATELŮ PODNIKU S KONKURENCÍ (NAPŘ. NASTAVENÍ WACC) ANALÝZY TRENDŮ DANÉHO ODVĚTVÍ ANALÝZY DLUHOVÝCH TRHŮ OTEVŘENOST INFORMACÍ O NAŠEM ÚVĚROVÉM RATINGU informování o interních restrikcích banky (odvětvové,....), volné limity na bankovní protistrany (pro zrychlení zpracování L/Cs)

CASH MANAGEMENT NEJČASTĚJI ZMIŇOVANÁ OBLAST reporting o BÚ, centrální billing administrativní náročnost podpora propojení ERP klient – banka export výpisů bez EB standardní akceptace MT101 normování pole 86: v MT940 či GVC kódu implementace a fungování direct debits (CZ i SEPA) transparentnost poplatků

RISK MANAGEMENT OBECNÉ sjednocení názvosloví (např. duální depo x zvýhodněný vklad,...) transparentnost opčních struktur reporting – integrace do EB či jiného multifunkčního kanálu nezávislé vyhodnocování situace fin. řízení (potvrzení KPIs) Treasury Cockpits – jsou použitelné?

RISK MANAGEMENT zajišťovací účetnictví přecenění – transparentnost udržování archivu přecenění (pro klienta) podpora při hodnocení efektivity

CORPORATE FUNDING FUNDING Jak si řídíme riziko refinancování? Která z možností je nejlepši (rozložení splatností, diverzifikace poskytovatelů, přebytek finančních zdrojů, zásoba likvidních aktiv)? Nastavení pojistné zásoby hotovosti (Jak ji stanovit?) Jsou důležitější kovenanty či cena? Máme nastaveno interní sledování plnění kovenantů (i nefinančních)?

CORPORATE FUNDING ŘÍZENÍ VLASTNÍHO KREDITNÍHO RIZIKA Sledujeme si toto riziko? Jak komunikujeme s poskytovateli zdrojů a uživateli informací (banky, pojišťovny, ratingové agentury)? Má treasury komunikovat s dodavateli/zákazníky? Máme připravené stresové scénáře (pokles tržeb, nárůst nákladů, výpadek výroby,...)? Jak flexibilně dokážeme upravit vlastní kapitálovou strukturu?

COUNTERPARTY RISK OBCHODNÍ PROTISTRANY Máme nastavené limity? Kdo je nastavuje – je oddělené řízení rizika? Vyplatí se využívat pojištění? Jaké využít informační zdroje? Je dobré mít stanovený maximání a minimální kredit? Jak se zachovat v průběhu krize, když neexistuje ochota pojišťoven? Jak nakládat s dodavateli – je třeba je testovat také? Nastavovat dle výkazů skupiny či jednotlivých subjektů?

COUNTERPARTY RISK FINANČNÍ PROTISTRANY Má význam nastavovat limit pro poskytovatele kapitálu? Použít rating či Credit Default Swapy? Je třeba rozlišovat instrumenty (úvěrové linky, deriváty, L/Cs,...)? Jak přistupovat k „Set-off clauses“ ve smlouvách? Jaké je správné pořadí (Jistota, Likvidita, Výnos)?

WORKING CAPITAL MANAGEMENT PROBÍHÁ KOMUNIKACE S PRODEJEM / NÁKUPEM / INVESTICEMI? EXISTUJE ALCO? SLEDUJEME OBRÁTKU PRACOVNÍHO KAPITÁLU? ZNÁME OBRÁTKU PRACOVNÍHO KAPITÁLU V NAŠEM ODVĚTVÍ? MAJÍ JEDNOTLIVÉ SLOŽKY ŘÍZENÍ ČÁST ODMĚN NA KPIs ZALOŽENÝCH NA OBRÁTCE?

WORKING CAPITAL MANAGEMENT SLOŽKY PRACOVNÍHO KAPITÁLU ZÁSOBY Máme alespoň částečný vliv na stav zásob? Máme nastavené limity na objem a hodnotu zásob? Dokážeme projektovat vývoj zásob (např. při předzásobení)? Dokážeme zásoby případně odprodat? POHLEDÁVKY Máme přehled o platebních podmínkách? Máme nastavený limit na obrátku pohledávek? Dokážeme ovlivnit doby splatnosti vůči zákazníkům?

WORKING CAPITAL MANAGEMENT FINANČNÍ AKTIVA Koncentrujeme hotovost či máme nevyužité bilance na účtech? Máme likvidní rezervu uloženu efektivně? ZÁVAZKY Známe a dokážeme ovlivnit platební podmínky? Dokáže treasury podpořit nákup / prodej nabídkou efektivního financování?