SLEZSKÉ ZEMSKÉ MUZEUM V OPAVĚ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Společenská kultura Kulturní instituce v ČR ; VY_32_INOVACE_D3_09
Advertisements

GOTICKÉ STAVBY V OPAVĚ farní kostel a konkatedrála ostravsko-opavské diecéze Nanebevzetí Panny Marie kaple svatého Kříže – tzv. Švédská kaple.
Navštivte hlavní město České republiky
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
SEDLIŠTĚ.
Moravské kartografické centrum Velké Opatovice. Fosili je dostavbou zámku ve Velkých Opatovicích podle návrhu architekta Zdeňka Fránka. Stavba je výrazným.
Vávrovice Opava. lékař předseda Župy českých lékařů ve Slezsku pokladník a předseda Matice opavské spoluzakladatel a předseda.
Ján Nováčik Tomáš Langer IX.C
Malovací a poznávací zájezd do Českého Krumlova PO ŠKOLE DO ŠKOLY Tento projekt je spolufinancován Evropským Sociálním fondem a státním rozpočtem.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Zámek Schönbrunn Vídeň Rakousko.
SVITAVY.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
ÚVOD DO DĚJEPISU III. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Z ajímavé BUDOVY a OBJEKTY v BRNĚ První část SOUČASNOST zpracováno - rok 2013.
Moje oblíbené místo O P A V.
Instituce zpracovávající historické prameny
KULTURNÍ INSTITUCE Mgr. Michal Oblouk.
ZAJÍMAVÉ BUDOVY a OBJEKTY v Brně
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
Městské Divadlo Varnsdorf
Název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 32/Čj02/ , K. Týleová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název výukového.
VY_32_INOVACE_ 18_ Praha (1) (2) (SADA ČÍSLO 6). INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Bc. Milena Švermová Datum (období), ve kterém.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_15 Název materiálu: Kulturní památky 1 Tematická oblast: Estetika, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
PAMÁTKY PRAHA.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Opava.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: června 2012
Národní muzeum.
Slezské muzeum Alena Křížová. Historie muzea: Roku 1814 bylo založeno Gymnazijní muzeum - první instituce na území ČR. Roku 1882 bylo založeno Uměleckoprůmyslové.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_19_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
Slezské zemské muzeum Zkušenosti s projekty financovanými ze strukturálních fondů EU Zkušenosti s projekty financovanými ze strukturálních fondů EU 5.
TOP INVEST ČESTNÉ UZNÁNÍ. Investor:Hlavní město Praha Odbor správy majetku Mariánské náměstí 2 Praha 1 Projektant:MEPRO Ing. Arch. Ivan Březina.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_16 Název materiálu: Kulturní památky 2 Tematická oblast: Estetika, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
OPAVA. radnice HLÁSKA Na Horním náměstí je postavena budova, Hodinářská věž, jsou zde umístěny dva zvony. Jeden ze 17. století a druhý z 19. století.
Terezín.
Odbor projektové podpory – Univerzitní centrum Telč.
Památky národního obrození
Ahoj, jsem Vítkovický zámek a provedu Vás svou historií.
MELODIE Úvod Tato internetová prezentace navazuje na první část, která byla zpracována v roce Jedná se o pokračování zajímavých budov a objektů,
Zlatá ulička (Zlatá ulička u Daliborky)
Všechno v mém životě souvisí CZ.1.07/1.1.00/ Minipodnik Cestovní kancelář MAMUT.
Šumperk (Malá Vídeň).
Studentský projekt Gymnázium Roudnice nad Labem Nenechme to spadnout…
Pravopisné toulky Prahou Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření24. 8.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-06 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
B RNO Kateřina Konečná 5. třída. P AMÁTKY MĚSTA B RNA.
VELKÁ MĚSTA ČR Školní projekt 2015/2016. BRNO · 2. Největší město v ČR · obyvatel · Soutok Svratky a Svitavy · Centrum soudní moci · Kulturní.
Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_01_Mladá Boleslav Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
MSBP_VC1 Výtvarné činnosti 1 (základy výtvarné kultury) Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno 17.
MELODIE.
Anotace Prezentace má za úkol poskytnout žákům přehled nejdůležitějších historických událostí města Kroměříže. V závěru jsou úkoly pro samostatné vypracování,
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Místo, kde bydlím Jakub Laurich
Zámek Schönbrunn Vídeň Rakousko.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Revitalizace a zatraktivnění pevnosti Dobrošov „Kulturní dědictví ze strukturálních fondů“ , Sázava.
Město Brno Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Královské město Rakovník
DUM - Digitální Učební Materiál
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
REFLEXE POKUSNÉHO OVĚŘOVÁNÍ „VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY PAMĚŤOVÝCH INSTITUCÍ DO ŠKOL“ ZŠ a MŠ Bělotín Mgr. Tomáš Navrátil.
Alexander Bach 1813 – 1893 Fraňková Kateřina 4.B.
Transkript prezentace:

SLEZSKÉ ZEMSKÉ MUZEUM V OPAVĚ Minulost a současnost

první muzeum v českých zemích Založení první muzeum v českých zemích založeno 1. května 1814 o založení se nejvíce zasloužili profesor dějepisu na opavském gymnáziu - Faustin Ens, tehdejší starosta města Opavy Jan Josef Schössler a hejtman František Mückusch z Buchbergu

Je příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR Zajímavosti Třetí největší instituce svého druhu v České republice (po Národním muzeu v Praze a Moravském zemském muzeu v Brně) Má 2,4 milionů sbírkových předmětů Je příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR Plní funkci sbírkotvornou, vědeckou, kulturní a metodickou Vydává odborné recenzované časopisy Slezský sborník a Časopis Slezského zemského muzea Nová expozice je po rekonstrukci zpřístupněna veřejnosti od května 2012

Historie - předchůdci dnešního muzea a jejich názvy 1. 5. 1814 - Gymnazijní muzeum při gymnáziu na Dolním náměstí (bývalá jezuitská kolej) 1882 - Uměleckoprůmyslové muzeum 1895 - Muzeum císaře Františka Josefa pro umění a řemesla 1. 1. 1921 Slezské zemské muzeum, pod správou zemské vlády 1. 5. 1939 přestalo samostatně existovat a stalo se součástí Říšského župního muzea v Opavě 26. června roku 1949 bylo muzeum slavnostně převzato do státní správy ministrem prof. Zdeňkem Nejedlým pod novým názvem Slezské muzeum v Opavě s vydáním nové zřizovací listiny v roce 2000 se podařilo navrátit muzeu i prvorepublikový název Slezské zemské muzeum

Historie současné budovy postavena v letech 1893 – 1895 v duchu klasicizující novorenesance symetrická budova, postavena na téměř čtvercovém půdorysu, završená kupolí podle projektu SILESIA vídeňských architektů Johanna Scheringera a Franze Kachlera stavební firma Julius Lundwall stojí na místě demolovaného lichtenštejnského zámku a jeho zahrady

Expozice muzea 1) Evropské umění 14. - 18. století - gotika, renesance a baroko 2) Slezsko v lidovém umění 3) Vývoj přírody ve Slezsku a na severní Moravě Krátkodobé výstavy a různé kulturní akce

Sochy Pegasů – okřídlených koní Autor - Theodor Friedel z Vídně, sochy se vrátily na střechu po 16 letech, v r. 2011 Kupole byla nově vztyčena v r. 1986, v r. 2012 se na ni vrátila opravená socha Génia

Muzeum a II. světová válka V posledních březnových dnech roku 1945 vyhořela historická výstavní budova, byl zničen interiér i většina vystavených sbírek

Dobové fotografie z jara 1945

Rekonstrukce muzea Rekonstrukce trvala půldruhého roku. Vyžádala si 108 milionů korun. Více než devadesát procent zaplatila Evropské unie. Slavnostní otevření – 19. 5. 2012 Rekonstrukce zahrnovala: zavedení nových elektrorozvodů a speciálního okruhu temperování, zabraňujícího vlhnutí zdiva položení terazzových podlah opravu fasády budovy bezbariérový přístup do všech prostorů zpřístupnění suterénu budovy, kde se nachází expozice Příroda Slezska nový přednáškový sál nově vzniklo dětské muzeum v 1. patře se nachází třetí a největší expozice s názvem Encyklopedie Slezska

Nové výstavní prostory po rekonstrukci

Expoziční areály muzea Historická výstavní budova, Opava Arboretum Nový Dvůr, od roku 1958 Památník II. světové války, Hrabyně, od roku 1992 Památník Petra Bezruče, Opava, od roku 1958 Areál čs. Opevnění, Hlučín – Darkovičky, od roku 1992 Srub Petra Bezruče, Ostravice, od roku 1958

Areál čs. opevnění, Hlučín, Darkovičky

Památník II. světové války, Hrabyně

Památník Petra Bezruče, Opava

Srub Petra Bezruče, Ostravice

Arboretum, Nový Dvůr

Zdroje http://infocentrum.opava.cz/scripts/detail.php?id=10326 Vlastní fotografie Renata Schreierová http://www.opava-city.cz/scripts/detail.php?id=189 http://cs.wikipedia.org/wiki/Slezsk%C3%A9_zemsk%C3%A9_muzeum Vlastní fotografie - Renata Schreierová