Výzkum a vývoj, studijní prameny a spolupráce s praxí Ing. Milan Kocáb, MBA Ing. Tomáš Cajthaml.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Datové a webové služby katastru nemovitostí uživatelům GIS
Advertisements

Právní rámec Nařízení vlády ze dne (č.304/2001 Sb.) a zákon č.227/2000 Sb. o elektronickém podpisu Standard ISVS pro provoz elektronických podatelen.
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
Metainformační infrastruktura ČR koncepce a současný stav Bronislava Horáková VŠB-TU Ostrava, CAGI sdružené pracoviště-Institut geoinformatiky
INSPIRE Závěry testování v České republice Enviro-i-forum, Technická univerzita Zvolen,
INSPIRE Enviro-i-forum, Technická univerzita Zvolen, Implementace INSPIRE v České republice.
Informační systém základních registrů. Obsah Úvod Komunikace se základními registry Autentizace a autorizace Práce s údaji Funkcionalita v rámci Portálu.
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
INSPIRE Metadata Štěpán Kafka. Draft Implementing Rules Profil pro vyhledávání Obsah/vyhledávání (směrnice INSPIRE) a)Souhlas prostorových dat s implementačními.
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
Metainformační systém - Metaportál MŽP ČR
Webové mapové služby OGC v praxi Ing. Stanislav Holý RNDr. Štěpán Kafka Help service remote sensing, ISSS
MIDAS MetaPortál Seminář INSPIRE a metainformace, Praha, 2007 Horáková, Růžička, Ožana.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Plzeňského a Karlovarského kraje
Problematika GIS Úvod do INSPIRE česká informační agentura životního prostředí Jiří Hradec, CENIA.
INTESPOJ Návrh standardizace Informačních systémů
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Vymezení základních geoprostorových dat na úrovni pozemkového datového modelu Doc. Ing. Václav Čada, CSc. Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta aplikovaných.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Metadata v projektu EURADIN Ing. Pavla Tryhubová.
Evropská směrnice INSPIRE Ing. Pavla Tryhubová Katedra mapování a kartografie ČVUT v Praze, Fakulta stavební.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
INSPIRE a metadata pro VS ISSS Hradec Králové, 2005Dr. Ing. Bronislava Horáková, RNDr. Petr Kubíček, CSc., CAGI.
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Portál veřejné správy spolupráce s BusinessInfo CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
Technické řešení Mapových služeb Portálu veřejné správy Jiří Kvapil.
INSPIRE směrnice 2007/2/ES Transpozice směrnice INSPIRE v České republice Enviro – i – Forum, Zvolen,
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
INSPIRE Stav a výhled.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
Úvodní studie GIS krajů ČR GIS-K AKČR ISSS 2003 Hradec Králové
ISSaR – možnosti využití systému při získávání a zpracování statistických dat Ing. Jarmila Cikánková Oddělení datových služeb CENIA.
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
ISSS 2003 ePUSA Elektronický portál územních samospráv – stav projektu Ostrava
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 10.
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
MIDAS v kontextu veřejné správy a návaznost na standardy ISVS v oblasti metadat Bronislava Horáková vedoucí projektu MIDAS ISSS 2003 Sdružené pracoviště.
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
MIDAS do praxe Vzdělávací program v oblasti standardizace pracovních postupů v řízení a ve výkonu veřejné správy Štěpán Kafka, Bronislava Horáková, CAGI.
ISSS 2003 ePUSA – Elektronický portál územních samospráv – stav projektu ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Zpřístupnění geodat v rámci veřejné zprávy prostřednictvím Webových mapových služeb (WMS) Petr Kubíček, INTERGRAPH CR.
Protálová řešení Příklady reálných nasazení Tomáš Kutěj System Engineer Microsoft.
Návrh systému sdílení GIS dat v rámci společnosti MND,a. s. Vedoucí Ing. Jan Růžička Ph.D.
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
Zpřístupnění geodat v rámci veřejné zprávy prostřednictvím Webových mapových služeb (WMS) Josef Havaš, INTERGRAPH ČR.
Možnosti využití MIDAS pro RGI a ZRUIN MIDAS Možnosti využití MIDAS pro RGI a ZRUIN Dr. Ing. Bronislava Horáková, CAGI, OK2
Petr Souček Český úřad zeměměřický a katastrální.
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
1 Národní geoinformační infrastruktura ČR - Program rozvoje v letech , další postup Seminář „NEMOFORUM“. Praha,
Ministerstvo informatiky Cíle a plány. Cíle  Čtvrtina agend veřejné správy dálkově přístupná – ČR lídr e-Governmnetu ve střední Evropě  IT gramotná.
NEMOFORUM 2004 CZ-INSPIRE RNDr. Josef Hojdar, RNDr. Petr Kubíček, Doc. Milan Konečný,
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Pracovní skupina Standardy Ing. Martin ZEMAN předseda pracovní skupiny NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy,
1 ZRUIN - součást základních datových fondů geodat - souřadnicová lokalizace (diskusní příspěvek - Čada, Hojdar) Seminář „NEMOFORUM“. Praha,
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Fond rozvoje sdružení CESNET
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK /3
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele
Transkript prezentace:

Výzkum a vývoj, studijní prameny a spolupráce s praxí Ing. Milan Kocáb, MBA Ing. Tomáš Cajthaml

Obsah  Aktivity VUGTK v oblasti realizace INSPIRE  Metadata o katastrálních územích  „Pilotní projekt metainformačního systému ČR“  Nový webový portál VUGTK

Webové služby v metainformačním systému WMS 1.1 MetaNautil Základ katalogové služby Disponuje XML rozhraním pro komunikaci Komunikace prostřednictvím HTTP (požadavky INSPIRE na katalogovou službu)

Struktura metadat  První verze metadat podle profilu ISO  Probíhá validace metadat oproti profilu INSPIRE (v připomínkovém řízení)  Příprava katalogové služby podle standardu OGC CSW 2.0 a její testování v rámci projektu AV ČR programu "Informační společnost" s registračním číslem "1ET " a názvem projektu „Management geografických informací a znalostí„ - “Sprava dat“ s partnery: HSRS, MU Brno

Katalog geoprvků Obsah vytvořen dle aktuální datových zdrojů: Specifikace formátu NVF (VFK) Norma ISO Vyhláška č.190/1996 -> č.26/2007, kterou se provádí katastrální zákon Problémy s terminologií – terminologická komise Začlenění do publikovaných metadat

„Pilotního projektu metainformačního systému o geodatech ČR“  Ustanovena místopředsedou ČÚZK  Vedeno VUGTK  Schůzky: VUGTK VUGTK ČÚZK MI podán konečný návrh „Pilotního projektu metainformačního systému o geodatech ČR“ na MI

Mezirezortní pracovní skupina  Vedeno VUGTK (CENIA-MŽP, ÚHÚL-MZE, VŠB-TUO, kraj Vysočina, Armáda ČR, HSRS)  Podpora a záštita MI nebo ČÚZK či jiné nad- resortní organizace 1.Národní profil geodat ČR 2.Pilotní projekt metadat o geodatech ČR 3.Rozvoj PVS o klienta – vyhledávání a sdílení metadat 4.Validita – nezávislá instituce

Návrh VUGTK pro cílové řešení metainformačního systému geodat v ČR  Komunikační prostředí – katalogová služba  Metainformační systém – klientská aplikace  Národní profil normativní dokument o geodatech v ČR

Výsledky pracovní skupiny  MIDAS – nadčasový, neustálě se vyvíjí v souladu s normami – je ovšem zapotřebí jej napojit na „živá metadata“  ISVS standard – vycházel z neaktuálních norem – zrušen !  Potřeba sdílení metadat – základní princip interoperability Pilotní projekt pro MI podán - 2Q/2006 O aktivitách byl informován nový místopředseda ČÚZK

Nový portál VUGTK Účelem webu bude:  Publikovat materiály týkající se výzkumu VUGTK a INSPIRE  Diskusní web  Informovat o aktivitách týkajících se budování NGII  Propagace zásad INSPIRE  Zveřejněn v nejbližší době

Závěr  VUGTK výzkumně rozpracovává zásady INSPIRE v rámci NGII  Plníme úkoly uložené ČÚZK v oblasti integrace dat a metadat, jejich úplnosti a standardizace a dopady INSPIRE na ZABAGED včetně metadat  Řešíme projekt AV ČR „Management geografických informací a znalostí“  Připravujeme veřejný portál k diskusi nad výzkumnými záměry

Výzkum a vývoj, studijní prameny a spolupráce s praxí Ing. Milan Kocáb, MBA Ing. Tomáš Cajthaml Děkuji za pozornost