FANTASTICKÁ LITERATURA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OSOBNÍ ZÁJMENA A JEJICH SKLOŇOVÁNÍ
Advertisements

POŘÁDEK SLOV V NĚMECKÉ VĚTĚ
TÁZACÍ ZÁJMENA A TÁZACÍ PŘÍSLOVCE
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a scénáristickou tvorbou Z. Svěráka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný.
SKLOŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN 3 - BEZ ČLENU
SKLOŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN 2 - SE ČLENEM NEURČITÝM
SKLOŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN 1 - SE ČLENEM URČITÝM
POHÁDKY 2 – EVROPŠTÍ AUTOŘI
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou L. Součka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou O. Pavla... Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou R. Fulghuma…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou B. Brechta…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
32_04_02: Literatura – Druhy literatury
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ Projekt EU – OPVK, projekt číslo:CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: počáteční a konečné písmeno,
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou F. Gellnera…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Science fiction & fantasy
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Česká próza 20. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.18.
Ve znamení gotického slohu
Už zase skáču přes kaluže
Count shapes Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Identifikátor materiálu: EU –
Jules Verne Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Pojmenuj domácí zvířata
DOBRODRUŽNÁ LITERATURA
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Hraběte…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Jirotky…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Románská kultura Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová 1.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou F. Nepila Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Anotace: Prezentace seznamuje s autory světové literatury V. Hugo. Žáci řeší úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána.
literatura s prvky SCI–fi, fantazy literatura
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Josef Kajetán Tyl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Božena Němcová – povídka Karla
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
ICT ČJ VS po Z Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková výchova Anotace:
Anotace Žáci zvyšují slovní zásobu, učí se naslouchat krátkému textu a dále jej reprodukovat… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Naslouchat.
Poznej volně žijící zvířata
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Svěráka a L. Smoljaka Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Napětí v literatuře.
Draw a monster Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Volně žijící zvířata – pole, louka, les
DIE ZEITBESTIMMUNG - URČOVÁNÍ ČASU Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Katka Česalová Datum: Cílový ročník:
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Fantastická literatura-opakování TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU:1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ. AUTOR: Mgr. et Bc. Michaela Bumbová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09: Literární druhy a žánry TÉMA: Literární žánr.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Číslo v digitálním archivu školy
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_inovace 1_34
Čtyřsměrka – příbuzenské vztahy
ÚVOD DO DĚJEPISU/ Introduction to History
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Děti z bullerbynu 1 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Rozdělení fantastické literatury
dZákladní škola, Klášterec nad Ohří, Krátká 676, okres Chomutov
VY_32_INOVACE_19_CJI_LITERÁRNÍ ŽÁNRY
Čj literatura − VI. ročník
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_02
Transkript prezentace:

FANTASTICKÁ LITERATURA Autor: Katka Česalová Datum: 18. 11. 2013 Cílový ročník: 6. – 7. ročník Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Literatura a čtenářství 6. - 7. ročník Tematický okruh: Fantastická literatura Téma: Stroj času Metodický list/anotace: žáci se seznámí se žánrem fantastická literatura a prostřednictvím povídky Vojtěcha Steklače Stroj času si rozšíří čtenářskou gramotnost Jazyk: čeština Očekávaný výstup: žáci poznají literární žánr fantastická literatura, jmenují jeho hlavní druhy, vypracují zadané úkoly na uvedené téma Speciální vzdělávací potřeby: žádné Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: 12 – 15 let

FANTASTICKÁ LITERATURA Není v souladu se skutečností, je založena na fantastickém výmyslu. Literatura vědecko-fantastická (sci-fi) - vychází z nejnovějších vědeckých poznatků doby, ve které dílo vzniklo. Může svou dobu i předcházet – například romány Julese Verna.

Fantasy - žánr založený především na užití magie a jiných nadpřirozených prvků – bájných bytostí, mimozemšťanů a bytostí vzhledem a chováním netypickým pro lidi.

Druhy fantasy: 1. Hrdinská fantasy: Příběh se většinou zaměřuje na souboj dobra a zla. Typickým příkladem je dílo Tolkiena Pán prstenů, dále Harry Potter, Letopisy Narnie a další.. 2. Historická fantasy: Prostředí je inspirováno jednotlivými historickými epochami, většinou středověkem, např. Píseň ledu a ohně. .

3. Meč a magie: Většinou jsou popsány příhody a výpravy hrdiny - bojovníka, který neohroženě překonává hordy nepřátel, např. Barbar Conan. 4. Komická fantasy: Fantastický svět většinou slouží jako kulisa, v které se odehrávají podivné příhody. Mnohdy se vztahuje ke skutečnostem z našeho reálného světa. Např. Zeměplocha Terryho Pratchetta. 5. Městská fantasy: Děj se odehrává v městském prostředí ze současnosti, v minulosti, nebo v alternativním světě. Např. Městské války P. Renčína.

Vojtěch Steklač: Stroj času Úkol: . SAMOSTATNÁ PRÁCE S TEXTEM – ČTENÍ TEXTU S POROZUMĚNÍM, PRÁCE S PSANÝM TEXTEM, SAMOSTATNÁ TVORBA: Vojtěch Steklač: Stroj času Měchurová, Albína, Žáček, Jiří, Hanzová, Marie. Čítanka pro 7. ročník základní školy a sekundu víceletého gymnázia. 1. vydání. Havlíčkův Brod: Fragment, 1998. Albatros, 2005. s. 167-170. ISBN 80-7200-192-2. Úkol: 1. Společně si z čítanky přečtěte tuto fantastickou povídku, poté bude každý samostatně pracovat na připraveném listu papíru. Žáci společně přečtou povídku a poté plní jednotlivé zadané úkoly. V příští hodině mohou dobrovolníci svou práci prezentovat před třídou. Všechny práce mohou být vystaveny v učebně.

Další úkoly: 2. Vyhledejte, z jaké knihy je tato ukázka. 3. Vypište jména hlavních postav příběhu. 4. Popište, jaká mohla být reakce na návštěvníky z budoucnosti, pokud by nedošlo ke vzpouře vladyky Kaše a jeho věrných. 5. Napište, proč ke vzpouře došlo. 6. Zkuste napsat pokračování příběhu za předpokladu situace, že by návštěvníci zůstali s rodem praotce Čecha po úspěšném převzetí vlády ještě celý rok. 7. Nakreslete ilustraci k textu.

POUŽITÉ ZDROJE: Měchurová, Albína, Žáček, Jiří, Hanzová, Marie. Čítanka pro 7. ročník základní školy a sekundu víceletého gymnázia. 1. vydání. Havlíčkův Brod: Fragment, 1998. Albatros, 2005. s. 167-170. ISBN 80-7200-192-2.

Zdroje obrázků: Obrázky použity z galerie Klipart MS Word 2010.

Děkuji vám za pozornost.