Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje Jističe (EL4)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje Elektromagnetické relé
Advertisements

Pojistky nízkého napětí
Jištění vodičů s připojenými motory
Proudové chrániče.
Výkonové jističe nízkého napětí
Tento soubor už se neudržuje.
Přístroje nízkého napětí
Spínací přístroje vysokého a velmi vysokého napětí
Výkonové jističe nízkého napětí
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Proudové chrániče.
Instalační jističe.
Průřez vedení Ing. Jaroslav Bernkopf Průřez vedení
Přístroje nízkého napětí
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava,
Tato prezentace byla vytvořena
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Elektrické přístroje STYKAČE a RELÉ
Jištění vodičů s připojenými motory
Ochrany proti nadproudům
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Montér elektrických rozvaděčů
Jističe, chrániče Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Stroje a zařízení Prvky sběrnicových systémů (EL14-1.část) Ing. Josef Nevařil ELEKTROTECHNIKA.
Jištění a spínání motorů
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Stroje a zařízení Prvky sběrnicových systémů (EL14-2.část) Ing. Josef Nevařil ELEKTROTECHNIKA.
Stykače Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje Jističe (EL4)
barevné značení izolovaných vodičů a kabelů
P ŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském.
Mo.13: Elektrické přístroje pro regulaci – stykače, kontroléry, přepojovače. Zajišťují zapínání a vypínání požadovaných obvodů bez jakýchkoliv rušivých.
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje Elektromagnetické relé
elektrických instalací
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje Pojistky EL3
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Instalační jističe.
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje
Ochrana při přetížení kabelů
Ochrana při přetížení kabelů
Instalační jističe.
Pojistky nízkého napětí
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Pojistky nízkého napětí
Jištění a spínání motorů
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Motorové ochrany.
Animace zapojení asynchronního motoru
Anotace Materiál slouží k představení tématu ochrany elektrických obvodů před zkratem. Seznámí se s pojmy pojistka a jistič.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Jištění vedení elektrických.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 11 TÉMA: Použití elektromagnetu.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Proudové chrániče.
Fyzika na scéně - exploratorium pro žáky základních a středních škol reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 Název úlohy: 1.15.
ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M Relé.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Jističe Obor:Elektrikář.
VY_52_INOVACE_05_11_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výkonové jističe nízkého napětí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Ochrany motorů do 20 kW.
Stykače (Výkonová relé)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Důlní elektrické přístroje
Provedení motorového vývodu
Jištění vodičů s připojenými motory
Poruchy v soustavě obecně a pojistky nízkého napětí
Provedení motorového vývodu
Ostatní přístroje nízkého napětí
Spínací přístroje vysokého a velmi vysokého napětí I.
Transkript prezentace:

Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje Jističe (EL4) Ing. Josef Nevařil

Zdroje jističe Příklad: Stránka pro uvedení dílčích témat

Ochrana elektrických zařízení Zdroje Ochrana elektrických zařízení Největší nebezpečí = přehřívání prvků instalace – požár K přehřátí elektroinstalace může dojít průtokem velkého proudu vedením elektrickým obloukem jiskřením při spínání přechodovým odporem při nedokonalém elektrickém spoji Příklad: Stránka se dvěma rámci – textovým a rámcem pro obrázek

Ochrana elektrických zařízení Zdroje Ochrana elektrických zařízení Pro zabránění vzniku požáru od elektrické instalace je nutné vždy provést tato opatření zabezpečení nepřekračování povolených proudů jištěním použití kvalitní izolace opatření pro snížení nebezpečí vzniku zkratů jiskřící zařízení umísťovat daleko od hořlavých hmot kvalitní spoje pravidelná kontrola Příklad: Stránka se dvěma rámci – textovým a rámcem pro obrázek

Jističe Určení jmenovitého proudu jističe IB < In < Iz (A) Zdroje Jističe Určení jmenovitého proudu jističe IB < In < Iz (A) In je určovaný jmenovitý proud jisticího prvku Iz je maximální dovolený proud IB je skutečný proud I2 je velikost proudu, při kterém dojde k funkci jisticího prvku I2 ≤ 1,45 Iz (A) In = K Iz (A) Příklad: Stránka se dvěma rámci – textovým a rámcem pro obrázek In = Iz (A) Pro jističe je konstanta K rovna 1.

Zdroje Jističe Jistič musí rozpojit přetížený obvod dříve, než dojde k překročení nejvyšší dovolené teploty jádra vodiče Rychlost reakce jističe je dána velikostí protékajícího proudu, jmenovitým proudem a charakteristikou jističe Typické použití jističů podle charakteristik B – světelné a zásuvkové C – obvody s indukční a kapacitní zátěží D – jištění obvodů s velkými transformátory, motory zatížené při rozběhu velkou zátěží, … Z – ochrana polovodičů K – motory, transformátory, vstupní elektronika S – jištění stykačů, motorů, řídicích transformátorů Příklad: Stránka se dvěma rámci – textovým a rámcem pro obrázek

Jističe B – světelné a zásuvkové Zdroje Jističe B – světelné a zásuvkové C – obvody s indukční a kapacitní zátěží D – jištění obvodů s velkými transformátory, motory zatížené při rozběhu velkou zátěží, … Z – ochrana polovodičů K – motory, transformátory, vstupní elektronika S – jištění stykačů, motorů, řídicích transformátorů Příklad: Stránka se dvěma rámci – textovým a rámcem pro obrázek

Funkce jističe Spoušť pro vypnutí obvodu při nadproudu bimetalový pásek je zahříván procházejícím proudem větší protékající proud = vyšší teplota = větší pohnutí pásku při maximálním prohnutí dojde ke spuštění volnoběžky, která zajistí rozpojení obvodu

Funkce jističe Spoušť pro vypnutí obvodu při nadproudu zkratovou spoušť tvoří nadproudový elektromagnet velký zkratový proud vyvolá velmi rychlé působení elektromagnetu na volnoběžku a následné rozpojení obvodu

Funkce jističe Vypínání jističe Při rozpojení kontaktů však vzniká elektrický oblouk opatření pro zhášení elektrického oblouku – přivedení oblouku do „zhášecí komory“

jistič 1 – svorka, 2 – elektromagnet pro rozpínání při zkratových proudech, 3 – zhášecí komory, 4 – rozpínací kontakt, 5 –bimetal pro odpínání nadproudů, 6 – svorka, 7 – volnoběžka, 8 – ovládací páčka, 9 – upevňovací mechanismus

jističe Jednofázový jistič Třífázový jistič

Zdroje Označování jističů Pro odlišení jističů se používá také barevné označení Barevně je rozlišena ovládací páčka nebo je použit barevný štítek na tělese jističe Příklad: Stránka se dvěma rámci – textovým a rámcem pro obrázek

Zdroje Elektronické jištění U výkonových jisticích prvků se v současnosti prosazují elektronické jističe Tyto jističe mají spoušť ovládanou elektronikou, ty nejmodernější na bázi počítače Toto řešení je výhodné díky možnosti nastavit parametry pro vypnutí jističe při nadproudu a díky možnosti komunikace Příklad: Stránka se dvěma rámci – textovým a rámcem pro obrázek

Seznam použité literatury DVOŘÁČEK, Karel. Elektrické instalace v bytové a občanské výstavbě. 5., aktualizované vydání. Praha: IN-EL, 2012. 104 s. Elektro (IN-EL). ISBN 978-80-86230-57-3. KŘÍŽ, Michal. Dimenzování a jištění elektrických zařízení – tabulky a příklady. 3., aktualizované vydání. Praha: IN-EL, 2011. 224 s. Elektro (IN-EL). ISBN 978-80-86230-54-2. MLČÁK ,Tomáš, VRÁNA, Václav. Dimenzování a jištění elektrických vedení. VŠB – TU Ostrava, 2006. Moeller Elektrotechnika. Výkonové jističe NZM, PMC. Výkonové vypínače PN, N, PSC. Katalog 2006–2007. Foto: archiv autora.