AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Web Michal Žůrek Jak se na něj dívám já..
Advertisements

Připojení k internetu.
Tvorba WWW stránek ÚVOD
Martin Holý.  HTML  xHTML  CSS  JavaScript  PHP.
Štěpán Bechynský. 2 Kompatibilita DOCTYPE META Tag – Hlavička protokolu HTTP – X-UA-Compatible: IE=7 3.
Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
Internetové stránky a Internetový prohlížeč
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Internetový (webový) prohlížeč. Druhy prohlížečů 1. byl v roce 1993 NCSA Mosaic Následovaly další … Netscape 1.0 Netscape 2.0 Netscape 3 Gold Zdroj:
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Vedoucí:Dr.Ing.Bronislava Horáková Řešitel:Bc.Ondra Richard.
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
Základy práce s počítačem – lekce V.
Adobe Dreamweaver CS4 Ing. Martin Dosedla.
AJAX Asynchronous JavaScript and XML Lukáš Masopust 2010.
Tvorba webových aplikací
Moderní formy tvorby webových stránek Martin Šebela, 9.A vedoucí práce: Mgr. Jan Kříž.
PHP – Základy programování
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
INTERNET - Je počítačová síť celosvětového rozsahu, spojující stovky zemí, miliony počítačů a miliony uživatelů.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.12/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Internetové prohlížeče
Internet.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
Dokumentace objektů a zveřejnění funkcí
Internetový prohlížeč
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
Web 2.0 Štěpán Bechynský Microsoft. Web 2.0 aplikace.
WWW – hypertextový informační systém
Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,
Návrh a tvorba WWW Přednáška 12 JavaScript III.. Výjimky v JavaScriptu Výjimky jsou způsob jak řešit neočekávané nebo výjimečné situace ke kterým dochází.
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat.
Internet Explorer 8 Štěpán Bechynský Developer Evangelist Microsoft s.r.o.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vzdálená správa Tomáš Kalný.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
INTERNET.
Internetové technologie Informatika pro ekonomy přednáška 7.
Internetové technologie Informatika pro ekonomy přednáška 7.
Marcel Ondráček Martin Kasalý Petr Hanych.  je počítačový program, který slouží k prohlížení World Wide Webu  Program umožňuje komunikaci s HTTP serverem.
INTERNET Mgr. Petra Toboříková. Internet = celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí –WWW (text, grafika a multimédia - hypertextové odkazy)
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Tvorba WWW stránek. Hyperlink Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Reaguje na událost myši – Reaguje.
INTERNET Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_inf3_web01 Označení materiálu web01_uvod.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor.
Zabezpečení – CSRF, XSS Tomáš Hulák, Miroslav Kořínek.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 1 HTML 5. Pracovní prostředí Vývojové prostředí NetBeans ( Webový server Apache (
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_034.ICT.34 Tvorba webových stránek – PHP technologie.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_15_Sítě_internet2 TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Internetový prohlížeč
Internet – pojmy, služby
Internetové prohlížeče
Internetové technologie
Internetové publikování Dynamické HTML
INTERNET, POhYB PO WEBU VY_32_INOVACE_14
Webové aplikace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Transkript prezentace:

AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011

AJAX Asynchronous JavaScript and XML historie  element iframe v MS Internet Explorer 3.0 (1996)  element layer v Netscape Navigator 4.0 (1997)  oficiálně v roce 2005 podpora v současných prohlížečích

Použité technologie (X)HTML a CSS  určuje samotný obsah a vzhled webové stránky JavaScript  dynamické skriptování na straně klienta pro vytváření událostí XMLHttpRequest  rozhraní pro komunikaci mezi serverem a klientem pomocí protokolu HTTP

Požadavky na provoz webový server  lokálně například XAMPP nejnovější verze internetových prohlížečů  Mozilla Firefox 6  Internet Explorer 9  Google Chrome 14  Opera 11 povolen v prohlížeči JavaScript  někdy ho uživatelé vypínají z důvodu bezpečnosti…

Výhody AJAXu rychlost datový přenos interaktivita tvorba moderních aplikací  online hry typu Travian, Divoké kmeny apod.  našeptávače  dynamická menu

Nevýhody AJAXu nemožnost použití tlačítka Zpět nedochází ke změně adresy URL zátěž na server zpoždění a ztráta pocitu interaktivity nutnost znát základy programování JS

Princip uživatel vyvolá na www stránce událost pomocí JS proběhne spojení se serverem protokolem HTTP odpověď se zobrazí v předem definovaném bloku

HTML značky nadpis až  Vítejte na mých stránkách odstavec  Ukáži vám, jak funguje AJAX obrázek  odkaz  Seznam blok 

JavaScript - umístění u dané značky: Nějaký text v hlavičce souboru: function zmena() { příkazy v jazyce JS } v samostatném souboru:

JavaScript - ukázka <!-- function zmena() { document.getElementById('odstavec').innerHTML='BAF!'; } //--> Tady je nějaký text, který se po kliknutí změní...

XMLHttpRequest - metody open("metoda", "url", [parametry])  metoda - použije pro přenos danou metodu GET nebo POST  url – adresa požadovaného souboru  parametry – další nepovinné parametry (příznak, jméno, heslo) send()  odešle požadavek

XMLHttpRequest - vlastnosti readyState  aktuální stav objektu: 0 = neinicializovaný, 1 = nahrává se, 2 = nahraný, 3 = interaktivní, 4 = dokončený responseText  požadovaný text, který nám server poslal status  návratový kód odpovědi, např.  404 pro nenalezenou stránku  200 v případě úspěchu statusText  text, který doplňuje návratový kód odpovědi

XMLHttpRequest - událost onreadystatechange  funkce pro obsluhu události změny stavu objektu

Další zdroje informací us/library/ms535874%28VS.85%29.aspx

Děkuji za pozornost… Konec teorie… Praktické ukázky