Úzkosti a strachy u dětí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Advertisements

Orientece v čase Romana Straussová
Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Víra: pomoc nebo zátěž? Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS JEP.
Alžběta Brožová Barbora Šimková Lenka Krejcárková.
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
DÍTĚ V OBTÍŽNÉ ŽIVOTNÍ SITUACI MOŽNOSTI ÚČINNÉ SPOLUPRÁCE
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_2.1.1.
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
PSYCHICKÉ JEVY.
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Školení trenérů Brno, února 2007 Motivace svěřenců Martina Clausová.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
STÁRNEME A MĚNÍME SE Alica Vacková 4.B
Interrupce jako trauma
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Člověk v obtížných životních situacích Úvodní přednáška o krizích a jejích souvislostech.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Selhání v komunikaci lékař - pacient PhDr. Dr.phil. Laura Janáčková, CSc. Oddělení.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Zpracovala: Simona Hyková
Děti by nikdy neměly trpět bolestí Léčba musí probíhat ve spolupráci s rodinou Stále někdy nedostatečná léčba Dítě nedokáže bolest dobře vyjádřit a popsat.
Strachy v období rané adolescence
ANGAŽOVANÉ UČENÍ Hana Horká.
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Vyrušování, neposlušnost a odmítání spolupráce
Fáze vyrovnávání se s narozením postiženého dítěte a jeho přijetí
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Seminář Trauma.
Projekt do Výchovy ke zdraví
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
Deprivace a subdeprivace Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 6. října 2012 Datum: 6. října 2012.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Negativní tendence ve stylech rodinné výchovy Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
Stres Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 1. října 2012.
Kojenecké období TEREZA BENEŠOVÁ C3B Obecné informace  0. až 12. měsíc  velmi rychlý rozvoj a výrazné změny  rozhodující pro další vývoj.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_ZV_1_5E_NEC_06_FOBIE.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Výchovné metody Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 12.října 2012.
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
Péče o pacienty v problematických situacích
Příjemce podpory: TRIALOG
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
PSYCHOLOGIE ZÁTĚŽE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
spor o vedoucí roli ve výchově Gražyna Mendecka
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Stres a jeho zvládání.
Emoce v předškolním věku: Jak s nimi pracovat
Stres.
Metodika Adopčního centra Průvodce pro práci s osvojitelskou rodinou
Náročné životní situace
Transkript prezentace:

Úzkosti a strachy u dětí

Úzkost X Strach Nepříjemný emoční stav NEMÁ PŘÍČINU, OBJEKT Kombinace tělesných a psychických projevů Může volně plynout, nebo se projevovat záchvaty Emoční a fyziologická reakce na reálné i zdánlivé nebezpečí MÁ PŘÍČINU, OBJEKT Od mírné nepohody až po nervozitu či stavy hrůzy a paniky Tělesná reakce

Fobie Strach z věcí, situací které ve skutečnosti nejsou nebezpečné Značně omezují život člověka – vyhýbání se Strach přechází často až v paniku Anticipační úzkost Rozum X strach Vyhýbavé chování U dětí – zvířecí fobie, školní fobie

Utajené strachy: Regrese Dobrovolná izolace Pasivita, nadměrná přizpůsobivost Netrpělivost, agrese Nedostatek odstupu

Způsob překonávání strachu: zobrazování, znázorňování, zhmotňování Jistota a bezpečí Nepodceňovat ani nedramatizovat Spolupráce dítěte Přichází rychle – odchází pomalu

Vývojově podmíněné strachy: Do 1 roku strach ze spánku a odloučení Do 6 let: strach z náhlých zvuků a pohybů Strach při usínání, strach ze snů Strach ze smrti

Jak zvládat strach u malých dětí: Kojenci – tělesný kontakt, náklonnost, okamžité uspokojení potřeb Batolata – strach z odloučení, dítě se učí postupně se vzdalovat – dobré jsou NÁHRADNÍ OBJEKTY, regrese k cucání a cumlání prstů – NORMÁLNÍ!

USÍNÁNÍ, SPÁNEK, STRACH Z ODLOUČENÍ V NOCI Kolik hodin spánku dítě potřebuje Noční sny Tma Fantazie RITUÁL Klidný Stereotypní Pravidelný Vyprávění o uplynulém dni Ne nuda, ale pocit bezpečí Mazlíček, plyšová hračka Pootevřené dveře, malé světlo

VHRSTI (Mladá fronta) - 2007 cena učitelů za přínos dětskému čtenářství Hlavním hrdinou knížky je Štěpán a jeho medvídek Bartoloměj. Knížka vypráví o tom, co se skrývá ve tmě a o tom, co z věcí všedních a obyčejných dělá děsivé a hrůzostrašné.

NOČNÍ DĚSY Nedramatizovat Poskytnout blízkost a utěšit Pohladit, oslovit jménem,ale nevytrhávat ze sna Druhý den můžete s dítětem o snu hovořit, pokud chce, nechte dítě říct jeho názor, sami sny nevysvětlujte, abyste do nich nevkládali pro dítě nedůležitá témata POZOR NA STRACH ZE STRACHU

NÁSTUP DO MATEŘSKÉ ŠKOLKY A ODLOUČENÍ Problémy s nástupem do školky se nemusí pojit s problémy v rodině či s výchovným stylem učitelek Dítě se i těší i bojí Dovolit dítěti citové projevy Přesnost dává dítěti jistotu – příchod i odchod ze školky Zájem rodičů o to, co se dělo ve školce ALE - dát dítěti dost času, než se začneme vyptávat A CO RODIČE???

Agresivita a dětské strachy: Média pracují s postavami vyvolávajícími strach, často je ale přetvářejí v grotesku Výsledkem bývá oslava násilí Nelze je ale plně zakázat a tabuizovat Snaha o zmírnění Zvládání fantazií formou hry s blízkým člověkem Vymezení hranic (viz. střílení)

Naděžda Kalábová (nakladatelství Grada)

Strach a média: NEJČASTĚJŠÍ SPOUŠTĚCÍ MECHANISMY STRACHU: Hlasité zvuky, hudba a hlasy Zprávy o katastrofách a válkách Nedobrovolné setkání s vlastními zkušenostmi vyvolávajícími nejistotu Imaginární symboly a bájná stvoření Soucit s postavou, s níž se dítě identifikuje Nerozlišitelná směs fantazie a reality Zobrazení smrti, bolesti a zranění Nedostatečný pocit bezpečí při sledování filmu Obrazy přesahující citové možnosti dítěte

Strach ze smrti: Vývojově podmíněný Mezi 4-5 rokem života spolu s otázkami o sexualitě „Odkud přicházím“ a „Kam jdu“ – počátek formujícího se vědomí času Spojené s otázkami o Bohu, nebi, smutku Se smrtí se dítě setká v médiích, rodině, pokud mají zvířátko…

Otázky a odpovědi: Vyvstává mnoho otázek Nesrovnávat smrt se spánkem!!! odpovídat přiměřeně věku Odpovědi pravdivé, ale přizpůsobené dítěti Popřípadě si nechat čas na odpověď Dobrovolnost účasti na pohřbu Pomoc při přípravě na bohoslužbu Nechat děti prožívat smutek, ale být mu nablízku Dát dítěti čas na prožívání smutku

Tři důležitá pravidla pro rodiče: Nechat dítě strach popsat, naslouchat, nezlehčovat, nedramatizovat Přemýšlet nad příčinami Vystačí si s vlastními silami? Vývojový strach Výchovně podmíněný strach

Dětské techniky překonávání strachu: Dítě by mělo být AKTIVNÍ FANTAZIE – tvoří světy a postavy, neviditelné kamarády, zaplňuje mezery ve vědění KOUZELNÉ PŘÍBĚHY A POHÁDKY – nabízí vysvětlení HRA – zpracovávání strachů RITUÁLY REGRESE nebo FANTAZIE O BUDOUCNOSTI

Touha po strachu: Tři základní předpoklady: Dítě do situace vyvolávající strach vstupuje DOBROVOLNĚ Existuje vnější objektivní nebezpečí (strašidlo, filmový hrdina …) Obvyklé jistoty – hra skončí dobře … VŠE SE MUSÍ VYSKYTOVAT NAJEDNOU

STRACHY PODMÍNĚNÉ VÝCHOVOU tzv. sociální strach Nedostatečné citové přijímání dítěte Příliš liberální výchova Výchovný styl užívající metodu „cukru a biče“ Hrozby trestem, tresty, odpírání lásky Příliš ochraňující výchovný styl

KDY VYHLEDAT ODBORNÍKA: Strach tak intenzivní, že jej dítě prostřednictvím vlastních prostředků nedokáže překonat Strach brzdí dětské zrání a vývoj Dítě překoná strach, aniž by jej zpracovalo (může se projevit nemocí – Psychosomatická onemocnění)

Použitá literatura: Rogge, J.U. Dětské strachy a úzkosti. Portál: Praha. 1999 Höschl, C.;Libiger, J.;Švestka. J. Psychiatrie. Tigis: Praha. 2004