Školní informační centrum ZŠ Ostrava – Hrabůvka, Provaznická 64

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
Advertisements

Tato prezentace podává základní informace o škole, o jejím technickém vybavení, o výuce a o školních akcích a aktivitách Informace o škole Vybavení.
Ekologická výchova v Zoo Ostrava
Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
Projekt Bolzanova kreativní škola • Vývoj školního vzdělávacího programu • Informační centrum (knihovna) • Zvýšení kvality výuky cizích jazyků • Elektronický.
ČINNOST DĚTSKÝCH KNIHOVEN VE VSETÍNĚ
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Vysoké mýto.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Kulturně-vzdělávací aktivity NPMK Ing. Eva Rezková, NPMK.
Základní škola Merklín, okres Plzeň - jih
ZŠ Dambořice příspěvková organizace
Kdo podává pomocnou ruku pracovníkům školních knihoven? Akreditovaný kurz MŠMT - Aktuální trendy v oblasti školních knihoven Lektor: Bc. Romana Ráblová.
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Zdokonalování systému celoživotního vzdělávání v oblasti pedagogické, psychologické a výchovné péče o děti se sociokulturním znevýhodněním Arteterapie.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Základní škola T. G. Masaryka, Studénka ředitelka školy: Mgr. Alena Dvorská počet žáků 291, počet pedagogických pracovníků 20 součásti školy: škola, školní.
Strategický plán rozvoje školy pro období 2006 – Základní škola praktická a Základní škola speciální, Liberec, Orlí 140/7, příspěvková organizace.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
CZ.1.07/1.2.17/ Základní informace o projektu  Rozpočet projektu: ,- Kč (žádné spolufinancování)  Příjemce projektu: ZŠ a MŠ Brno,
EVVO v Plzeňském kraji.
Základní škola a mateřská škola Brno nám.28.října 22 Základní škola a mateřská škola Brno nám.28.října 22.
SLAVNOSTNÍ UKONČENÍ PROJEKTU. PODPORA ROZVOJE MATEMATICKÉ A ČTENÁŘSKÉ GRAMOTNOSTI CZ.1.07/1.2.33/
Organizační struktura
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Volný čas dětí ve 21. století Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo prioritní osy: 7.1 Název prioritní.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Úvodní seminář 22. září.
Historie školy Původně zde byla v roce 1976 otevřena Zvláštní škola internátní v nově otevřených prostorách Na Vizině 28 ve Slezské Ostravě. V současné.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 FAUST, o.s.. Statutární zástupci: Bc. Jana Hajderová Ing. Naděžda Antošová, PhD. Jiří Němec.
Návrh Projektu „Čteme prarodičům“
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 1148/09 Kutná Hora ŽADATEL: Denisa Divišová
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Škola pro všechny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA K DOLŮM V PRAZE 12.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
MAP Trutnovsko Vyhodnocení dotazníkového šetření MŠ , Havlovice MAP Trutnovsko.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
SPOLEČNÁ ŘEŠENÍ PRO LEPŠÍ UČENÍ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/ LOKÁLNÍ STRATEGIE ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ OHROŽENÝCH ŠKOLNÍM NEÚSPĚCHEM v lokalitě ORP Karviná.
N ÁRODNÍ CENTRUM BEZPEČNĚJŠÍHO INTERNETU „Nebezpečí číhá všude“ workshop Brno 2011.
Mgr. Libuše Přikrylová, manažer pracovní skupiny.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
PROJEKT R E G I O N PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY V ÚSTECKÉM A KARLOVARSKÉM KRAJI CZ.1.07/1.1.00/
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE Modernizací a inovací výuky k rozvoji klíčových kompetencí žáků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.06/ Poskytovatel.
Galerie - prostor pro zábavu i vzdělávání nabídka programů pro střední školy a možnosti spolupráce.
Projekt Rovná šance Číslo projektu: CZ.1.07/1.2.08/ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI, PROBLEMATIKA PÉČE O NADANÉ ŽÁKY Projekt v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Analytická část MAP pro SO ORP Český Brod
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
Šablony OP VVV a podpora nadání
Zhodnocení období 2005 – 2008 v oblasti školství a sportu
Konference primární prevence PK
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Statutární město Ostrava
Školní knihovny součástí krajského systému knihoven (?)
Organizační struktura
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Informace o projektu IKAP
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Transkript prezentace:

Školní informační centrum ZŠ Ostrava – Hrabůvka, Provaznická 64 Akreditovaný kurz MŠMT - Aktuální trendy v oblasti školních knihoven Lektor: Bc. Romana Ráblová

Základní škola Provaznická Městský obvod Ostrava – Jih, Moravskoslezský kraj Škola má: 28 pedagogických pracovníků 410 žáků Ke škole patří: Školní informační centrum, Poradenské pracoviště (výchovný poradce, speciální pedagog a metodik prevence) Velká školní zahrada s naučnou stezkou a Centrum environmentální výchovy s ekologickou učebnou, skleníkem a učebnou v přírodě. Moderní hřiště. Školní jídelna, školní družina. Škola se zaměřuje se na: projektovou výuku vzdělávání mimořádně nadaných žáků a žáků se specifickými poruchami učení je metodikem v oblasti environmentální výchovy pro celý MS kraj – titul MEZINÁRODNÍ EKOŠKOLA Nabízí: moderně vybavené učebny, příjemné prostředí, výuku AJ a práci na PC od 1. ročníku, akce pro děti i rodiče.

Kde vzít finance na rekonstrukci a vybavení školní knihovny? Projekt „ŠKOLA 21. STOLETÍ - ŠKOLA INFORMACÍ“ Cíl projektu - zvýšit kvalitu a efektivitu vzdělávání na 1. a 2. stupni ZŠ nové výukové metody – proškolení pedagogů v oblasti kritického myšlení, nákup moderních učebních pomůcek – interaktivní tabule a učebnice, výukové programy aj., vytvoření výukových materiálů – pracovní listy, vybudování Školního informačního centra s profesionální obsluhou,          INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

Důvody, které nás vedly k vybudování ŠIC na naší škole podpora čtenářské a informační gramotnosti, potřeba mít kvalitně vybavené zázemí pro vzdělávání a práci s informačními zdroji, zpřístupnit knihovní fond a Internet všem uživatelům po celý den, aktualizace stávajícího knihovního fondu -vyřazení zastaralých a nákup nových dokumentů (tištěné, elektronické), vnést systém do evidence fondu, výpůjček, čtenářů (snížit nenávratné výpůjčky) zavedením AKS,

Školní informační centrum (ŠIC) náklady na vybavení 1.049 000,- Kč, multimediálně vybavená učebna, variabilní nábytek, registrováno v evidenci knihoven MK ČR, členem KŠK SKIP ČR, provozní doba pro veřejnost (Po, St, Pá od 14 do 18 hodin), PR – logo, sekce na webových stránkách školy www.zsprovaznicka.cz

Školní informační centrum ŠIC zázemí pro výuku, tematické besedy, knihovnické lekce,, biblioterapie - muzikoterapie, výstavy, soutěže, odborné semináře, zapojuje školu do celostátních a mezinárodních projektů na podporu čtenářství, provozuje otevřený klub

TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z ROZPOČTU STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVA Klub FreeCoolIn nabízí neorganizované mládeži a dětem prostor, kde se může neformálně sejít, popovídat si, posedět, kde může případně realizovat své zájmy a naučit se tak pozitivně trávit svůj volný čas, působí preventivně v oblasti socio-patologických jevů (vandalismus, experimenty s drogami, prostituce, šikana, aj.) OK je tedy otevřený každému, kdo chce strávit volné chvíle mimo domov, ve společnosti vrstevníků, a přitom nechce být přísně vázaný časově a obsahově na jeden druh činnosti, doba otevření klubu je uzpůsobena cílové skupině (jedná se především o odpolední hodiny, s přesahem do hodin večerních, o prázdninách, kdy má cílová skupina nevíce volného času TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z ROZPOČTU STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVA

Věkové složení návštěvníků: 9 – 15 let Vybavení klubu: 30 studijních míst, Internet, DVD, video, promítací plátno čtecí koutek, sportovní vyžití (ping-pong, stolní fotbálek) stolní hry (Aktivity, az kvíz, magnetická šibenice,…) časopisy a knihy pro –náctileté Akce: Besedy (graffiti, kosmetika, břišní tanec, canisterapie aj.) výtvarné dílny (Ze starého nové – módní doplňky,…)

Knihovna žákovská knihovna, učitelská knihovna knihovní fond nákup knihovního fondu (rozpočet školy, granty, sponzorské dary, SRPŠ) výpůjčky a evidence knihovního fondu - AKS Clavius stavění knihovního fondu (beletrie – abecední s čtenářským určením, naučná literatura – oborové s čtenářským určením) Učitelská a žákovská knihovna Knihy 3 417 titulů Periodika 12 titulů AV-média 173 titulů

Tematické kufříky Kufříky obsahují knihy, didaktické hry a pomůcky na určité téma.

Výuka

Přestávky

Tematické besedy

Knihovnické lekce

Projekty na podporu čtenářství

Práce s předškoláky

Soutěže „Já a kniha“

I učitelé rádi soutěží…

Výtvarné dílny

Besedy s hosty

Noc s Andersenem

Mezinárodní projekt „Záložka do knihy spojuje školy“

Výstavy

Semináře, workshopy, konference

Děkuji za pozornost! Více se o nás dozvíte na: www.zsprovaznicka.cz