MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PENÍZE Martina Hedvičáková
Advertisements

Měnová politika 11.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Systém bank v ČR.
Ekonomická gramotnost
Centrální banka a monetární politika
Mikroekonomie I Bankovní soustava, tvorba peněz a trh peněz
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
PENÍZE říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková.
Cvičení 6 – Peníze a monetární politika
Peníze a monetární politika
PENÍZE A BANKOVNICTVÍ.
Monetární politika.
Hospodářská politika státu
Fiskální a monetární politika
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Funkce České národní banky
Název dokumentu: Česká národní banka Autor: Mgr. Hana Šebková Zsv
PENÍZE,INFLACE, MĚNOVÁ POLITIKA
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Bankovní soustava Autor: Jaroslav Kvapil kód.
Makroekonomie I ( Cvičení 11 – Měnová politika - shrnutí )
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová.
1 Postavení bankovnictví v tržní ekonomice.  jsou prostředkem směny a měřítkem hodnot  aktiva, která mají vysokou likviditu a nízkou míru rizika 2.
Bankovní systém říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
MAGICKÝ ČTYŘÚHELNÍK květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060210
Nástroje makroekonomické politiky státu VY_32_INOVACE_
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Úvěrové služby bank říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Makroekonomie I ( Cvičení 4 – Peníze )
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
* HOSPODAŘENÍ PODNIKU 2 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví.
* INFLACE květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková.
HOSPODAŘENÍ PODNIKU listopad 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060106
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Hospodářský cyklus Základy ekonomie Ing. Jana Holá,Ph.D. Zdroj:Kraft,J.: Ekonomie, TU Liberec, 2002 Helísek, M.:Makroekonomie, VŠE Praha, 2002.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Instituce finančního trhu
EKONOMIKA CENTRÁLNÍ BANKA Ing. Renata Slaná
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Bankovní systém a trh peněz
Majetek podniku a zdroje financování
Česká národní banka.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Monetární (měnová) politika
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_97 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Bankovnictví.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registra č ní č íslo: CZ.1.07/1.5.00/ Č íslo DUM: VY_62_INOVACE_29 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová.
 Centrální banka  Komerční / obchodní/ banky  Specializované finanční instituce.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
MONETÁRNÍ POLITIKA.
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Peníze a měnová politika
základní typy hospodářské politiky
Transkript prezentace:

MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.

ÚROK Trh peněz Nabídka peněz Poptávka po penězích Je místo, kde se střetává nabídka s poptávkou a utváří se cena peněz – úrok. Nabídka peněz Poptávka po penězích ÚROK BANKY FINANČNÍ INSTITUCE DOMÁCNOSTI FIRMY

Trh peněz – graf iE i i1 i2 S1 S S2 D M1 M M2 M M – peníze i – úroková míra S – nabídka peněz D – poptávka po penězích M – cílová nabídka je fixní i1 iE i2 D M1 M M2 M MONETÁRNÍ RESTRIKCE – snížení množství peněz v oběhu MONETÁRNÍ EXPANZE – zvýšení množství peněz v oběhu

ČNB Monetární politika Centrální banka Za monetární politiku v ČR je zodpovědná Česká národní banka. Za monetární politiku v Eurozóně (země, kde se platí eurem) je zodpovědná Evropská centrální banka. Je nezávislá na parlamentu a vládě. Využívá nástroje, které vedou k regulaci množství peněz v oběhu. Cíle: stabilita měny nízká míra inflace ČNB Centrální banka

Nástroje monetární politiky 1. Povinné minimální rezervy Každá komerční banka má povinnost složit u centrální banky část svých depozit (vklady domácností a firem). Jsou stanoveny procentem z vkladů (2 %). Vklady se evidují na účtech ČNB. Slouží k regulaci množství peněz oběhu (neslouží ke krytí ztrát bank). Zvýšení rezerv → banky odvádějí více aktiv → snižuje se množství peněz v oběhu. Snížení rezerv → banky odvádějí méně aktiv → zvyšuje se množství peněz v oběhu.

Multiplikace bankovních depozit Multiplikace → znásobování Tímto způsobem komerční banky vytvářejí bezhotovostní peníze. Příklad: ČNB vydá do oběhu novou tisícikorunu. Její majitel ji uloží do banky. Banka odvede část jako povinnou minimální rezervu a zbytek půjčí formou úvěru. Tato částka se opět vrátí do banky a celý proces se opakuje. (PMR 2 %) Částku, o kterou se zvýšilo celkové množství v ekonomice, vypočteme pomocí vzorce: M = vklad . M = 1.000 . 1 1 = 50.000 Kč PMR 0,02 V tomto případě se množství peněz zvýšilo o 1 000 . 50 = 50.000 Kč. Ve skutečnosti se množství peněz v oběhu zvýší méně, protože banky udržují rezervy na vyšší úrovni a ne všechny peníze se vrátí do banky formou vkladů.

Multiplikace bankovních depozit ČNB vydá do oběhu 1.000 Kč Uložení do banky Banka uloží 2 % jako PMR → 20 Kč 980 Kč poskytne banka jako úvěr je uloženo do banky 19,60 Kč 960,40 Kč

2. Diskontní sazba Při nedostatku peněz si komerční banky půjčují u centrální banky. Diskontní sazba – úrok, za který si banky půjčují peníze. Od roku 2009 → 0,25 % Další nástroje: reposazba, lombardní sazba Zvýšení sazby → banky si půjčují méně peněz → snižuje se množství peněz v oběhu. Snížení rezerv → banky si půjčují více peněz → zvyšuje se množství peněz v oběhu.

Prodej CP→ snižuje se množství peněz v oběhu. 3. Operace na volném trhu Centrální banka nakupuje a prodává cenné papíry na finančním trhu. Prodej CP→ snižuje se množství peněz v oběhu. Nákup CP → zvyšuje se množství peněz v oběhu.

4. Ostatní nástroje Centrální banka stanovuje: Minimální úrokové sazby pro vklady, maximální úrokové sazby pro úvěry, úvěrové limity pro komerční banky, pravidla likvidity (poměr mezi vklady a úvěry).