Zdraví a internet Online obtěžování, kyberšikana a další

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt Fakultní nemocnice u sv
Advertisements

Martina Pišová Sonya Mátlová Kyberšikana. Co to je kyberšikana ?  zneužití inf. kom. t.  mobilem, internetem  agresor→ ZÁMĚRNÉ vyvedení z rovnováhy.
Děti vyrůstají v podstatě online. Na síti se dokáží skvěle orientovat, často lépe než rodiče. Není divu, počítač mají doma, ve škole a někteří i v mobilu.
Rizika v kontextu používání internetu PSY174 Psychologie internetu 2013 Lenka Dědková.
Web Rangers Filip Komarov. Co je pro vás slovo e-bezpečí ??????????????
 Projekt E-Bezpečí je celorepublikový projekt zaměřený na prevenci, vzdělávání, výzkum, intervenci a osvětu spojenou rizikovým chováním na internetu.
Moravcová Kristýna NÁSTRAHY INTERNETU.
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
Bezpečný internet (Kyberšikana) pozor !!!.
Bezpečnost na internetu! 
VY_32_INOVACE_VkZ Druhy a formy násilí
!NÁSTRAHY INTERNETU! Kyberšikana sociální sítě
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
Nebezpečí na Internetu
Šikana Zdroj: .
ŠIKANA Mgr. Radka Mrázová.
Jak jsou informovaní naši žáci- dotazníkový průzkum 11/2014 Kyberšikana S postupem doby a technickým vývojem se na scéně objevila tzv. kyberšikana. Jedná.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Kyberšikana Radka Blažková.
Strachy v období rané adolescence
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ VE ŠKOLE
Rizika v kontextu používání internetu Psychologie internetu 2012 Lenka Dědková.
Kyberšikana.
Specifické metody SP LS 2014
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Seminář Trauma.
Sociální patologie SCPT SCPA
závislost na internetu
PERSEFONA, o.s.  Komplexní služby obětem domácího násilí sexuálního zneužívání znásilnění  Vzdělávání laické i odborné veřejnosti  Analytická a publikační.
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
KYBERŠIKANA Kateřina Ďurišíková. Co to je? Jedná se o šikanování jiné osoby pomocí informačních technologií - internetu, mobilních telefonů, apod. (např.
KYBERŠIKANA. Co je kyberšikana? Kyberšikana je šikanování jiné osoby (ubližování, ztrapňování, obtěžování, ohrožování, zastrašování) s využitím internetu,
Kyberšikana Kybergrooming Sexting. Záměrné zneužití informačních komunikačních technologií k činnostem, které mají druhého vyvést z rovnováhy.  Šikanování.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
KYBERŠIKANA Prezentace ke stáži MVČR2, projekt E-SYNERGIE Jana Drlíková.
Stalking nebezpečné pronásledování Trestní zákoník - § 354.
KYBERŠIKANA Mgr. Martina Miloica ZŠ Heyrovského 33, Olomouc.
Kyberšikana – co s tím?. Zamyslete se, co všechno se o vás může někdo cizí dozvědět z internetu?  Jméno?  Věk?  ?  Telefonní číslo?  Adresu.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Bezpečnost na internetu Zpracovala: Kateřina Svačinová, 6.B.
Kyberšikana Denisa Opatrná ČJL+AJ. Centrum pro rodiče a děti Google  Je dostupné na
 Nebezpečná internetová manipulace, v rámci které útočník usiluje o osobní schůzku s nezletilou osobou.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Člověk a zdraví Bc.Kateřina Cuperová. - je jakékoliv pohlavní dotýkání, styk či vykořisťování kýmkoliv.
Lenka Dědková, Hana Macháčková
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Kyberšikana ZUR387 Lenka Dědková.
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
Kyberšikana.
KYBERŠIKANA.
Specifika léčby dospělých dětí alkoholiků
Šikana.
Psychologie ve školní praxi (seminář)
ANOTACE Objasnit žákům co je šikana,
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-09
Školská sociální práce
Rodičovství biologické a pěstounské
ŠIKANA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_05_šikana.
Předsudky a stereotypy
Transkript prezentace:

Zdraví a internet Online obtěžování, kyberšikana a další Alena Černá PSY279

Kyberšikana „Kyberšikana je kolektivní označení forem šikany prostřednictvím elektronických médií, jako je internet a mobilní telefony, které slouží k agresivnímu a záměrnému poškození uživatele těchto médií. Stejně jako tradiční šikana i kyberšikana zahrnuje opakované chování a nepoměr sil mezi agresorem a obětí.“ (Price & Dalgleish, 2010)

Kyberšikana Obtížnost definice Spjata s tradiční šikanou (až 85 %) Specifika online prostředí – nemožnost úniku, prolínání rolí http://www.youtube.com/watch?v=bdQBurXQOeQ

Rysy kyberšikany DĚJE SE PROSTŘEDNICTVÍM ELEKTRONICKÝCH MÉDIÍ OPAKOVANOST ZÁMĚRNOST AGRESIVNÍHO AKTU ZE STRANY ÚTOČNÍKA MOCENSKÁ NEROVNOVÁHA OBĚŤ VNÍMÁ TOTO JEDNÁNÍ JAKO NEPŘÍJEMNÉ, UBLIŽUJÍCÍ

Opakovanost může být například v případě kyberšikany zajišťována ne samotným agresorem, ale publikem (přihlížejícími). Každý nový komentář, který se objeví pod urážlivou fotografií oběti, je určitou formou opakování agrese, stejně jako každé nové kliknutí na tlačítko „to se mi líbí“ u urážlivého vzkazu na FaceBooku. V případě kyberšikany tak může například ze strany agresora stačit jediné publikování zraňující fotografie.

Mocenská nerovnováha – ne fyzická jako u tradiční; agresorovi nelze zamezit v přístupu k oběti Ačkoli se napadený člověk může snažit útokům vyhnout tak, že opustí určité konkrétní prostředí (stránku, profil), agresor si zpravidla oběť dovede znovu „najít“. Pokud napadený využije některou z technických možností obrany (např. nahlášení agresora, což vede – nebo by vést mělo - k zablokování agresorova účtu), nikdo nemůže zajistit, aby si agresor nezaložil účet nový. Navíc anonymita agresora už ze samé své podstaty vytváří tuto mocenskou nerovnováhu – nevíme-li, kdo na nás útočí, máme velmi omezené možnosti se bránit.

Stejné pak v porovnání s šikanou tradiční zůstává úmyslné ubližující jednání ze strany agresora, a především související vnímání tohoto jednání jako nepříjemného a ubližujícího obětí. Pokud vnímání negativního charakteru agresorova jednání chybí, nemluvíme o kyberšikaně. Může jít například o projev vrstevnického (přátelského) „škádlení“, může se ale jednat i o úmyslný agresivní čin, který ovšem jeho příjemce takto nepociťuje a nijak se jím nezabývá. Když agresivní chování nenaplňuje definici kyberšikany (tj. chybí některý z atributů nezbytných pro její identifikaci) mluvíme spíše o online obtěžování.

Online obtěžování a skutečnou kyberšikanu je nutné oddělovat, zejména pro nesrovnatelně závažnější dopady na postižené u kyberšikany. „kyberšikana v zastoupení“ (anglicky „cyberbullying by proxy“) - agresor využije služby internetového poskytovatele „upozornění“ (jde o upozornění na závadný obsah, zneužití účtu a podobně)

Předpoklady na straně obětí Depresivita Úzkostnost Nízké sebehodnocení Slabé sociální dovednosti Vyhýbání se konfliktům Nízká úroveň schopností Submisivní x provokující oběť (oběť vyvolávající v agresorovi zlost, závist…)

Kdo se častěji stává obětí? ti, co více používají internet (banální zjištění?) ti, co používají IM a webkameru (vizualita?) ti, co vykazují problémové chování offline (problémy ve škole, napadání druhých, zneužívání návykových látek) – jsou častější oběti i agresoři

… a kdo se spíše stane agresorem vysoká míra hněvu agrese stresu obranného egoismu slabé ovládání hněvu a dalších emocí – impulzitivita nízká míra empatie Špatné vztahy s rodiči, zneužívání návykových látek, delikventní chování

Co umožňuje online útoky? Anonymita Disinhibice Absence nonverbální komunikace (agresor nevidí reakci oběti -> může vést k vyšší míře agrese) (I can’t see you, I can’t hurt you); „kokpit efekt“ Nemožnost agresora dopadnout (jaké máme dnes možnosti?) Jaké si umíte představit formy kyberšikany?

FORMY KYBERŠIKANY Vydávání se za někoho jiného (jinak také impersonace) a krádež hesla Vyloučení a ostrakizace Flaming Kyber-harašení a kyber-stalking Pomlouvání Odhalení a podvádění Happy slapping

Anna Halman (1992 - 2006) Případ polské studentky Anny Halman je často citován jako jeden z prvních známých případů kyberšikany v Evropě. Anna byla ve svých 14 letech během školní hodiny, ze které učitelka na delší dobu odešla, šikanována před zraky všech spolužáků. Čtyři chlapci ji napadli, svlékali, osahávali a předstírali, že ji znásilňují. Anna plakala a prosila ostatní spolužáky o pomoc, ti ale nijak nezasáhli. Další spolužák celou událost natáčel na mobilní telefon a plánoval pořízené video zveřejnit na internetu. Další den Anna spáchala sebevraždu. Podle všeho byla Anna ze strany těchto spolužáků šikanována již před touto událostí, nikdy se s tím ale nikomu nesvěřila. Když se spolužák, který pořídil z události video, dozvěděl o Annině sebevraždě, video z telefonu vymazal a nikdy jej nezveřejnil; policejní technici však byli schopni nahrávku obnovit a ta poté posloužila jako důkazní materiál.

Další známé případy Star Wars kid (Ghyslain Raza) (2003) – „první případ CB se závažnými důsledky“ http://www.youtube.com/watch?v=HPPj6viIBmU Ryan Halligan (2003) Znáte nějaké další?

Dopady kyberšikany Vztek, smutek, úzkost, strach, sebeobviňování, trapnost, pocity ohrožení vlastního bezpečí, bezmoc Zhoršení koncentrace, školních výsledků, absence ve škole Internalizace - stres, snížené sebehodnocení, osamělost Externalizace – hněv, agrese, podrážděnost, rizikové chování (návykové látky)

Dopady Zhoršení vztahů – s kamarády, v rodině Chlapci x dívky – dívky více negativních dopadů než chlapci (Price a Dalgleish, 2010) „Dvojité oběti“ – online i offline šikana – výraznější negativní dopady Nejzávažnější– zneužití fotografií nebo videí (Smith, et al., 2008). (nejméně zraňující chat)

Meeting strangers Děti a dospívající – často dlouhý online kontakt před prvním setkáním v reálu Vnímání nebezpečí jako nereálného, snaha o „preventivní opatření“ Negativní zkušenosti Sexuální obtěžování, příliš rychlé pokusy o sblížení, znásilnění Vzhled, věk Rozdíl v chování online a offline Vulgární, nezdvořilé chování

Dopady MS Emoční problémy – deprese, problémy v komunikaci s opačným pohlavím, snížené sebevědomí Pokračující obtěžování Snaha zapomenout (jiné aktivity…), zabránit dalšímu kontaktu, svěření se

Literatura Smith, P. K., Mahdavi, J., Carvalho, M., Fisher, S., Russell, S., & Tippett, N. (2008). Cyberbullying: its nature and impact in secondary school pupils. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 49(4), 376-385. Subrahmanyam, K., & Šmahel, D. (2011). Digital Youth: The Role of Media in Development. New York : Springer. Vandebosch, H. & Cleemput, K. Van (2008). Defining Cyberbullying: A Qualitative Research into the Perceptions of Youngsters. CyberPsychology & Behavior, 11(4). Vandebosch, H. & Cleemput, K. Van (2009). Cyberbullying among youngsters: profiles of bullies and victims. New media & Society, 11(8), 1349–1371. Ybarra, M. L., Diener-West, M., & Leaf, P. J. (2007). Examining the Overlap in Internet-Harassment and School Bullying: Implications for School Intervention. Journal of Adolescent Health, 41(6), 42-50.