SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 5. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STOPA z.s. Pacientské setkání – Právní nároky pacientů
Advertisements

Důchodové pojištění a státy EU
Sociální zabezpečení pracovníků v EU Jana Odehnalová FPR ZČU Plzeň 07/05/2014 Tato prezentace vyjadřuje pouze názory autora a Komise neodpovídá za použití.
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
HOSPODÁŘSKÁ A SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Úvod do systému důchodového pojištění v ČR Mgr. Terezie Pemová.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Sociální zabezpečení a důchodová politika
STÁTNÍ ROZPOČET Autor: Ing. Vladimír Havlík
Důchodové pojištění invalidní důchod Sociální zabezpečení.
Studijní obor: Sociální činnost
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Podpora v nezaměstnanosti
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 3. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
NEZAMĚSTNANOST – 3. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
INFLACE – 4. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu.
VNĚJŠÍ MĚNOVÁ POLITIKA – 4. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – ÚLOHA STÁTU
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
Městská knihovna v Hodoníně dne 14
DŮCHODOVÉ POJIŠTĚNÍ II.
Daňová soustava – přímé daně I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Důchodový systém v České republice a jeho reforma zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 4. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Důchody v EU pokračování MUP Praha
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_POJISTOVNICTVI.
Důchodové pojištění II.
Důchody v EU ZS Mgr. Ilona Kostadinovová
Sociální zabezpečení Vysoká škola KV, o.p.s Mgr. Ilona Kostadinovová
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Sociální zabezpečení MUP Praha, o.p.s., středisko Plzeň Mgr. Ilona Kostadinovová
Právo sociálního zabezpečení
Důchodové pojištění I
ŽIVOTNÍ A EXISTENČNÍ MINIMUM
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
Správa sociálního zabezpečení
Zákon 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, v platném znění
Tři pilíře sociálního zabezpečení. Vytvoření tří systémů na počátku 90. let minulého století byly vytvořeny 3 na sebe navazující, relativně samostatné.
1. Pilíř sociálního zabezpečení
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Právo sociálního zabezpečení Státní sociální podpora.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.17 Ročník3. ročník.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ II.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Právo sociálního zabezpečení
Sociální systém České republiky
Právo sociálního pojištění
Státní sociální podpora
Transkript prezentace:

SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 5. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová slova : Klíčová slova : invalidní důchod, druhy invalidity, vdovský a vdovecký důchod. Anotace Anotace : prezentace je určena na získání základních znalostí o sociální politice, která se dotkne každého občana, alespoň v určitých fázích života. Ve zpracovaném materiálu jsou také cvičení k procvičení. Způsob využití: Způsob využití: určeno pro výklad a procvičení tématu sociální politika. Číslo šablony Číslo šablony: VY_32_INOVACE_EKO_57

SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky DÁVKY Z DŮCHODOVÉHO POJIŠTĚNÍ Invalidní důchody Pojištěnec je invalidní, jestliže z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu nastal pokles jeho pracovní schopnosti nejméně o 35 %. Invalidita se dělí na 3 stupně Invalidita 1. stupně Invalidita 1. stupně – pokud máme pokles pracovní schopnosti nejméně o 35 %, avšak nejvíce o 49 %.

SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky DÁVKY Z DŮCHODOVÉHO POJIŠTĚNÍ Invalidní důchody Invalidita 2. stupně Invalidita 2. stupně – pokud máme pokles pracovní schopnosti nejméně o 50 %, avšak nejvíce o 69 %. Invalidita 3. stupně Invalidita 3. stupně – pokud máme pokles pracovní schopnosti nejméně o 70 %.

SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky DÁVKY Z DŮCHODOVÉHO POJIŠTĚNÍ Invalidní důchody Potřebná doba pojištění pro nárok na invalidní důchod (§ 40 zákona o důchodovém pojištění) Je různá dle věku od 1 do 5 let. Přeměna invalidního důchodu na důchod starobní Nárok na vyplácený invalidní důchod zaniká dnem, kterým jeho poživatel dosáhl věku 65 let, a tímto dnem zároveň vzniká nárok na starobní důchod ve výši, v jaké náležel dosavadní invalidní důchod, tj. neprovádí se výpočet starobního důchodu.

SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky DÁVKY Z DŮCHODOVÉHO POJIŠTĚNÍ Invalidní důchody Přeměna invalidního důchodu na důchod starobní Poživatel takového starobního důchodu však může požádat i o výpočet starobního důchodu podle standardních pravidel, v takovém případě mu bude náležet starobní důchod, který bude vyšší.

SOCIÁLNÍ POLITIKA 3.nástroj hospodářské politiky DÁVKY Z DŮCHODOVÉHO POJIŠTĚNÍ Vdovské a vdovecké důchody Vdovský důchodVdovský důchod – náleží manželce zemřelého. Vdovecký důchodVdovecký důchod – náleží manželovi zemřelé. Vdovavdovský důchod Vdova má nárok na vdovský důchod po zemřelém manželovi, který a.byl poživatelem starobního nebo invalidního důchodu, nebo b.splnil ke dni smrti podmínku potřebné doby pojištění pro nárok na invalidní důchod nebo podmínky nároku na starobní důchod anebo zemřel následkem pracovního úrazu (nemoci z povolání).

SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky DÁVKY Z DŮCHODOVÉHO POJIŠTĚNÍ Vdovské a vdovecké důchody Vdovec má nárok na vdovecký důchod za stejných podmínek jako vdova na vdovský důchod. Vdovský nebo vdovecký důchod náleží po dobu jednoho roku od smrti manžela. Po uplynutí této doby má vdova nárok na vdovský důchod, jestliže: a.pečuje o nezaopatřené dítě, b.pečuje o dítě, které je závislé na péči jiné osoby ve stupni II. až IV.,

SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky DÁVKY Z DŮCHODOVÉHO POJIŠTĚNÍ Vdovské a vdovecké důchody c.pečuje o svého rodiče nebo rodiče zemřelého manžela, který s ní žije v domácnosti a je závislý na péči jiné osoby ve stupni II. až IV., d.je invalidní ve třetím stupni, e.dosáhla alespoň věku o 4 roky nižšího, než činí důchodový věk pro muže stejného data narození nebo důchodového věku, je-li důchodový věk nižší. Nárok na vdovský důchod vznikne znovu, jestliže se splní některá z uvedených podmínek do dvou roků po zániku dřívějšího nároku na vdovský důchod.

SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politikyCVIČENÍ 1.Vdovský důchod náleží: a)nezaopatřenému dítěti zemřelé b)manželovi zemřelé c)nezaopatřenému dítěti zemřelého d)náleží manželce zemřelého. 2. Invalidita 2. stupně nastane: a)pokud máme pokles pracovní schopnosti nejméně o 50 %, avšak nejvíce o 69 %. b)pokud máme pokles pracovní schopnosti nejméně o 70 %, avšak nejvíce o 85%. c)pokud máme pokles pracovní schopnosti nejméně o 70 %. d)pokud máme pokles pracovní schopnosti nejméně o 35 %, avšak nejvíce o 49 %.

SOCIÁLNÍ POLITIKA 3.nástroj hospodářské politiky CVIČENÍ Doplňte tvrzení informacemi se správným skloňováním z diagramu tak, aby tvrzení byla správná. Některé informace nevyužijete. 1.Potřebná doba pojištění pro nárok na invalidní důchod (§ 40 zákona o důchodovém pojištění) je různá, od ……….. 2.Vdova má nárok na vdovský důchod po zemřelém manželovi, který byl poživatelem ………… nebo ………... 3.Vdovský nebo vdovecký důchod náleží po dobu ………… od smrti manžela. 4.Poživatel takového starobního důchodu však může požádat i o výpočet starobního důchodu podle standardních pravidel, v takovém případě mu bude náležet starobní důchod, který bude ………... starobní důchod nižšíinvalidní důchod od 1 do 3 letvyššísirotčí důchod 1 do 5 let 2 roky1 rok

Zpracoval: Ing. Vladimír Havlík Bibliografie: KLÍNSKÝ,P. a MÜNCH, O.Ekonomika 4 pro OA a SŠ, Praha, Fortuna. ISBN