CZ.04.3.07/4.2.01/0009 Senzory a biosenzory pro biotechnologii, lékařskou diagnostiku a životní prostředí VIDIA spol. s r.o. MFF UK, VŠCHT, URE AV ČR,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
1 Grantové schéma Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací Národní vzdělávací fond.
Projekt č Dlouhán Michal Šperling Vedoucí projektu PROJEKT Č. 10 – DLOUHÁN DLOUHODOBÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM „ŘÍZENÍ ŽIVOTNÍHO CYKLU VÝVOJE SOFTWARE.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
CZ / / Interaktivní portál pro řízení a sdílení znalostí Česká zemědělská univerzita v Praze ČMA, AMSP, ICN, Epax Ludmila Dömeová,
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
CZ / /0390 Posílení role Odborového svazu KOVO při zvyšování adaptability jeho členů Příjemce dotace: OBSLUŽNÁ SPOLEČNOST,a.s. Partner: Odborový.
KOMUNIKACE… BRÁNA K VÝZKUMU ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.2 ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.2 Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Společenská odpovědnost firem - nový faktor firemní konkurenceschopnosti CZ / /0393 Business Leaders Forum Andrea Václavíková
CZ / Podpora konkurenceschopnosti a adaptability MSP prostřednictvím systematického modulového vzdělávání a poradenství Středisko služeb.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.2
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Projekt CZ / /0052 Komplexní program Univerzity Karlovy v Praze pro vzdělávání v řízení přenosu znalostí a výchovu v inovačním podnikání.
Konference Inovace ve vzdělávání a vzdělávání o inovacích Praha, 6. prosince 2007 CZ / /0001 Optimalizce plánování letů ESF – JPD 3 Grantové.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1 Konkurenceschopnost projekt CZ / /0353 Platforma i2010 Česká vědeckotechnická společnost pro informatizaci.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
CITT Praha – Akademie kosmických technologií oblast Galileo, GMES
CZ / /0397 SPECIALIZOVANÉ PORADENSKÉ A INFORMAČNÍ CENTRUM PODPORUJÍCÍ ZAVÁDĚNÍ ICT DO PRAXE MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ.
Zvyšování znalostí v oblasti nových diagnostických metod a biotechnologií Konference Inovace ve vzdělávání – vzdělávání o inovacích Praha, 6. prosince.
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
Konference Inovace ve vzdělávání a vzdělávání o inovacích Praha, Technologické centrum AV ČR Centrum pro transfer technologií CeTT.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Projekt CZ / /0052 Komplexní program Univerzity Karlovy v Praze pro vzdělávání v řízení přenosu znalostí a výchovu v inovačním podnikání.
CZ / /0007 Pražské centrum transferu znalostí při ČVUT ČVUT v Praze, Fakulta elektrotechnická Partner: Česká společnost pro kybernetiku a.
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR Číslo projektu – CZ /0024 Zřízení vzdělávacího střediska zařazeného do sítě Science.
Podpora rozběhu inovačně orientovaných podnikatelských aktivit, podpora inovací Podpora rozběhu inovačně orientovaných podnikatelských aktivit, podpora.
0385 – Poradenské centrum pro podporu implementace opensource software Institut pro informační společnost, o.s. Lukáš Ligas,
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
CZ / /0005 Inovace metod hodnocení existujících stavebních konstrukcí ČVUT v Praze, Kloknerův ústav Satra, Diagnostika staveb koordinátor.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
CZ / /0318 „Etika podnikání a podniková kultura“ Předkladatel - Svaz průmyslu a dopravy České republiky Partner 1 - Společnost pro etiku.
CZ / /0355 EU Management – Vzdělávací kurzy a podpůrný nástroj pro projektový management a administraci projektů s vazbou na SF ČR
CZ / /0022 – Lidské zdroje a inovativní postupy pro dentální implantologickou praxi LASAK, spol. s r.o., 1.LF UK, VŠCHT Kontakt: Jan Riedl,
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
374 – Poradenské centrum pro Rating MSP Hospodářská komora hlavního města Prahy Svoboda Jiří, , ESF – JPD.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
CZ / /0012 Zavedení nových technologií a postupů do praxe Milan Havel ČVUT, SZZPLS Milan Havel, tel
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Pražské analytické centrum inovací CZ / /0002 Kontaktní osoba Karel Volka ESF – JPD 3 Grantové.
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
Opava Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace OP RLZ Opatření 3.2 Registrační číslo.
CZ / /0395 EuroChamber Praha Žadatel:Hospodářská komora hlavního města Prahy Partner: ČBL Komora Kontaktní osoba: Jan Hauser, tel:
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Vzdělávání v laboratorní medicíně – prezenčně i virtuálně Marie Karlíková, Daniel Rajdl, Ondřej Topolčan Lékařská fakulta UK Plzeň.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Individuální projekt OP VVV
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
I. Dvořák Zahajovací setkání
ESF – JPD3 Grantové schéma 4
Transkript prezentace:

CZ /4.2.01/0009 Senzory a biosenzory pro biotechnologii, lékařskou diagnostiku a životní prostředí VIDIA spol. s r.o. MFF UK, VŠCHT, URE AV ČR, UMCH AV ČR, Inova Pro s.r.o., Safibra s.r.o. Ing. Michaela Poláková, ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.2 Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací

2 1 Zdůvodnění projektu Rozvoj trhu biotechnologií Vznik nových a rozvoj stávajících firem Zavedení nových technologií Zlepšení kvalifikace pracovníků Internet Semináře a konference Zpětná vazba absolventů - VŠ Zvýšení kvalifikace lidských zdrojů Spolupráce VaV institucí s VŠ a firmami Transfer technologie (senzory) Provedené série kurzů, seminářů a workshopů Zprovoznění školících středisek Nové společné projekty Webové stránky projektu a partnerů Hodnocení účastníky Záznamy o akcích Skripta, pracovní materiály Informační materiály Legislativní podmínky Patenty, licence Jiné směry ve VaV

3 Komplexní program vzdělávání na VŠ Program dalšího vzdělávání zaměstnavatelů i zaměstnanců Školící střediska Počet a kvalita kurzů, počet absolventů seminářů a kurzů, stážistů, diplomantů… VŠ, prezenční listy hodnocení Mezioborová spolupráce Motivace Propagace Aktivity – pořadí nehraje v podstatě roli Semináře a kurzy odborného zaměření Semináře a kurzy podpory k podnikání Důkladně vyškolený personál- cca 50%prostředků Technické zázemí (laboratoře, technické místnosti, zázemí, přístrojové vybavení) cca 25% Provozní náklady Webové stránky projektu, jednotlivých partnerů Monitorovací zprávy Podpora poskytovatele Motivace

4 2 Cílové skupiny Přímá podpora - stravování Podíl cílové skupiny z území (městských částí) JPD2 nesledován Nejpočetnější cílovou skupinou jsou studenti (43 %), z převážné většiny studenti vysokých škol - hlavně VŠCHT a Matematicko- fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. Přes 40 % účastníků některé z akcí projektu představují zaměstnanci výzkumných ústavů nebo vysokých škol. Zhruba každý desátý účastník byl zaměstnancem malého či středního podniku.

5 3 Typy činností Typy činností realizované projektem semináře (celosemestrální i krátkodobé) praktické kurzy workshopy panelové diskuze stáže

6 4 Vnitřní postupy řízení Projekt je operativně řízen manažerem projektu, plánování, realizaci a hodnocení odborných aktivit řídí Rada projektu – zástupci jednotlivých partnerů. Každý z partnerů je garantem jedné nebo více aktivit. Rada projektu se schází v půlročních intervalech, průběžně probíhají pracovní schůzky k jednotlivým aktivitám. Na pravidelných schůzkách partnerů projektu se hodnotí proběhlé a probíhající aktivity, probírají se plány dalšího období, požadavky administrativy, diskutují se případné potíže, popř. se přijímají a hodnotí nápravná opatření Případné průběžné změny harmonogramu, lokální problémy atd. řeší garant pro příslušnou aktivitu, o potřebě a způsobu řešení informuje manažera projektu a členy Rady. V případě větších změn zasahujících i do dalších aktivit projektu člen Rady, kde požadavek vznikl, svolá schůzku Rady, popř. dalších osob. Tato schůzka může být (v závislosti na typu problému) řešená internetovou komunikací.

7 5 Zajištění publicity Příklady zajištění publicity projektu webové stránky, tiskové konference, konference a semináře, články v tisku, zpravodaj, letáky… Webové stránky - informace o projektu průběžné informace o připravovaných aktivitách, možnost přihlášky on-line, archiv možnost stažení výukových materiálů odkazy na partnery projektu

8 6 Přidaná hodnota Inovativnost, Multiplikace Projekt umožnil spolupráci dříve nespolupracujících špičkových pracovišť – v jeho rámci dochází k propojení oborů jako je chemie, imunologie, molekulární genetika, fyzika a elektronika, které společně tvoří podstatu biotechnologie, umožňuje tak obsáhnout multidisciplinární oblast a propojit ji s informacemi o využívání výsledků VaV a inovačního podnikání. Dotace ESF umožnila mj. přenos zahraničních zkušeností s podnikáním v biotechnologiích a transferem technologií a přenos těchto zkušeností do prostředí VŠ, vědeckých institucí a MSP ; Školení a semináře projektu přinášejí jednotlivým účastníkům poznatky nutné pro zakládání spin-off firem, což napomůže dalšímu rozvoji v oblasti; Dochází k nastartování oborové a mezioborové spolupráce mezi vysokými školami různých typů, výzkumnými ústavy a komerční sférou, což povede k efektivnějšímu využívání veřejných zdrojů a podnítí vytváření dalších specificky orientovaných projektů vedoucích k prakticky využitelným výsledkům, transferům technologií a know-how….

9 7 Udržitelnost činností Synergie a návaznost projektů Udržitelnost činností projektu? V dalším období budou pokračovat semestrální kurzy nově zavedené na VŠ, pokračovat budou i odborné teoreticko-praktické kurzy na VŠ a při školících centrech a semináře a kurzy inovačního podnikání. Po ukončení projektu bude pokračovat i odborná spolupráce jednotlivých partnerů projektu, jednak formou společných grantů VaV, jednak pokračováním stáží a řešení diplomových prací studentů VŠ ve firemním prostředí. Navazovat budou i programy školících středisek Synergie a návaznost projektu? Předpokládáme návaznost dalších i vzdělávacích projektů v souvislosti s technologií SPR

10 8 Výstupy a Výsledky Výstupy (podpořené osoby / organizace) Výsledky (inovované produkty) Hlavní inovované produkty – nové semestrální kurzy na VŠ, praktické kurzy a semináře, skripta a výukové materiály Výchozí hodnota Plánovaná hodnota Současný stav PODPOŘENÉ OSOBY ORGANIZACE0207 PRODUKTY02037

11 9 Další výstupy/výsledky Horizontální témata, Partnerství Další výstupy/výsledky projektu? transfer technologie, nové projekty výzkumu a vývoje Horizontální témata? V rámci projektu je přímo podporován rozvoj informační společnosti – praktické aktivity přispívají ke schopnosti účastníků využívat ICT, podporován je rovný přístup k aktivitám projektu (absolventi, ženy). Technologie, jejíž transfer je součástí projektu pak podporuje udržitelný rozvoj jednak tím, že se při ní pracuje s recyklovatelnými materiály a jednak předpokládaným dalším využitím pro diagnostiku v životním prostředí Partnerství? V rámci přípravy nových grantových projektů VaV budou vytvořena nová partnerství nad rámec projektu (stávající i noví partneři)

12 10 Doporučení pro další programovací období Jasná a stabilní pravidla pro příjemce Vyšší hranice pro vyhlášení veřejné soutěže pro nákup zboží/služeb Zjednodušení finančního výkaznictví – přenesení dohledu nad doklady na jednotlivé partnery + audit (systém běžný v projektech VaV) Rychlejší zpětná vazba