Jižní Kavkaz a EU Michal Thim Praha 9-12-2008 Angažmá EU v regionu  Program TACIS  344,4 z 5.350 mil. € (2000-2006)  „velké“ rozšíření EU (2004) 

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Advertisements

1 Celostátní konference k základním cílům programu strany LEV 21 v Evropském parlamentu Ing. Jiří Paroubek předseda strany LEV 21 a lídr strany LEV 21.
3. výročí podepsání memoranda o spolupráci mezi Senátem PČR a AV ČR Vila Lanna
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Ekonomická závislost Stálo 10 let čekání.
Válka v Jižní Osetii Bc. Klára Dostálová.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VMzáří 2011 Ročník použití VM9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VMPowerpoint prezentace,
Alexandr Vondra Češi v Evropě. ČR v Evropě - Vize ODS  „Kotva“ na Západě (trojúhelník NATO – EU – sousedské vztahy)  Otevřené, liberální.
Politická geografie studuje
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Arabsko-izraelský konflikt
Rusko-gruzínský konflikt
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
Vnější dimenze energetické politiky EU
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
1  Růst možností a potenciálu rozsáhlé škály místních aktérů: politické strany, NO, jednotlivci, odbory, MSP, média …  Oblasti výkonu správy: veřejné.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Praktické aspekty příprav českého předsednictví leden - červen 2009 Eurocentrum Ústí nad Labem 22. října 2008.
Struktura a principy Evropského práva
Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost Zelená kniha EU a regulace v energetice seminář AEM 6. a 7. září 2006, Praha.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Olomouc, 2. září 2009.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Společná bezpečnostní a obranná politika EU Tomáš Weiss. 1
Evropský integrační proces
Politika sociální inkluze v Evropské unii
1 VŠFS – prezen č ní studium LS 2004/05 Proces vzniku EU P ř ednáška
Společná obchodní politika EU
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
Společenství nezávislých států
Konflikt mezi Hutuy a Tutsii
Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
Lenka Adámková. vulkanické souostroví 56 ostrovů rozloha: km2 patří Rusku, ale jižní části si nárokuje Japonsko obyvatel Rusové, Bělorusové,
Euroskepticismus Euroskepticismus a spolupráce na evropské rovině.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Vnější vztahy EU RNDr. Oldřich Hájek. Vnější vztahy Co jsou vnější vztahy? Evropská unie je jedním z klíčových hráčů na světové scéně jak v ekonomickém,
UKRAJINA Vypracovala: Monika Hrnčířová UČO:
Druhá světová válka. 1.Kdo je na obrázku? 2.Jaké spojenectví karikatura vyjadřuje? 3.Co jednotlivé státy získaly?
I. zasedání ŘV MAP Hlučínsko východ 25. Ledna 2016.
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Evropské příležitosti regionu Ing. Evžen Tošenovský, poslanec Evropského parlamentu.
ONYX CONVERGENCY Plynovod „Mainstream“ Ing. Vratislav Ludvík.
EVROPSKÝ DŮM 27. ÚNORA 2013 MILENA VICENOVÁ KSAP, MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ „Kdo určuje směřování EU?“
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
Regionální stálá konference Středočeského kraje
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Strategie EU pro Podunají
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
Bezpečnostní politika ČR
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Evropské hospodářství
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Praktické aspekty příprav českého předsednictví leden - červen 2009 Eurocentrum Ústí nad Labem 22. října 2008.
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

Jižní Kavkaz a EU Michal Thim Praha

Angažmá EU v regionu  Program TACIS  344,4 z mil. € ( )  „velké“ rozšíření EU (2004)  Zahrnutí do Evropské politiky sousedství (EPS)  akční plány (2006)  proces posilování (EPS) – FTA, zjednodušování vízového procesu, větší angažmá EU v konfliktních regionech

Po srpnové válce  silná role FR PRES (Sarkozy) x pasivita SBZP (Solana)  zvláštní zasedaní GAERC 14. srpna  šestibodový plán 15. a 16. srpna  zvláštní summit EU 1. září  pozastavení jednání o nové rámcové smlouvě  jmenování EUSR pro Gruzii – Morell  mise EUMM (15. září)  Dárcovská konference (3 mld. €)  Summit EU-Rusko v Nice 14. listopadu

Šestibodový plán  Neuchylování se k použití síly;  zastavení nepřátelských akcí;  volný přístup k humanitární pomoci (odmítnuto: „a umožnění návratu uprchlíkům“)  gruzínské jednotky se musí stáhnout do svých stálých pozic;  ruské jednotky se stáhnou za linii, před kterou byly před začátkem bojů;  budou vedeny rozhovory o budoucím statutu Abcházie a Jižní Osetie.

Rusko  uznalo nezávislost Abcházie a Jižní Osetie  doposud se nestáhlo z území „vlastní“ Gruzie  udržuje posílené jednotky na obou územích X  v rozporu se 6-ti bodovým plánem  očekávaný kolaps ženevských jednání  EU přesto chce obnovit rozhovory o nové rámcové smlouvě

Evropská unie  vnitřně rozdělena nad postupem vůči Rusku  několik skupin zemí s rozdílným postojem => od „trojských koňů“ po stoupence tvrdého postupu  Energetická závislost?  vývoj FR PRES – CZ PRES – SE PRES  Rozdílný postup ve vztahu k Rusku

Konfrontace EU s Ruskem + jen tak bude Rusko brát EU jako celek + zvýšení důvěryhodnosti u svých sousedů na východě + posílení EU dovnitř -politická konfrontace s Ruskem -ukončení spolupráce v jiných oblastech (např. Afghánistán) -možná odvetná opatření ze strany Ruska

Usmíření s Ruskem + spolupráce s významným dodavatelem ropy a zemního plynu + rozvoj strategického partnerství -postupná ztráta vlivu u východních sousedů EU -přistoupení na dělení na sféry vlivu -vnitřní štěpení uvnitř EU