Střední škola stavební Jihlava

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lineární perspektiva užívá místo S2 název H
Advertisements

Osová souměrnost Najdeš rozdíly mezi těmito obrázky? B A
Krychle ABCDA´B´C´D´s podstavou ABCD v obecné rovině a
Deskriptivní geometrie
Rytzova konstrukce elipsy
V otočení vidíme útvary ležící v dané rovině ve skutečné velikosti !
z Axonometrie Z O Y X x y Zobrazení útvaru ležícího v půdorysně
Obecné řešení jednoduchých úloh
Otáčení roviny.
Osová afinita.
SZŠ a VOŠZ Zlín® Kabinet MAT předkládá prezentaci
Osově souměrné útvary Narýsuj čtverec A'B'C'D' osově souměrný se čtvercem ABCD podle osy o, která prochází body A, C. Osa souměrnosti o prochází body A,
Obecně můžeme řešit takto:
Střední škola stavební Jihlava
Střední škola stavební Jihlava
Otočení roviny do průmětny
Hyperbola Hyperbola je množina bodů v rovině, které mají od dvou daných různých bodů F1, F2 , které nazýváme ohniska, konstantní absolutní hodnotu rozdílu.
Střední škola stavební Jihlava Deskriptivní geometrie 1 Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 07. Průměty.
Téma: Shodnosti a souměrnosti
Zářezová metoda Kolmé průměty objektu  Axonometrie objektu
Koule a kulová plocha v KP
Rovnoběžné promítání. Nevlastní útvary. Osová afinita v rovině.
ZÁKLADY DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE.
Střední škola stavební Jihlava Deskriptivní geometrie 2 Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 13. Průnik.
Jednoduché konstrukce (střed a osa úsečky, osa úhlu, tečna)
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2012 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Volné rovnoběžné promítání - řezy
Vzdálenost přímky od roviny, vzdálenost rovin Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
2.přednáška Mongeova projekce.
Středové promítání na jednu průmětnu
Deskriptivní geometrie DG/PÚPN
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Střední škola stavební Jihlava
Úsečka Ve skutečné velikosti se úsečka zobrazí jen tehdy, leží-li v rovině rovnoběžné ( totožné) s průmětnou p nebo n. To znamená, že pokud je půdorys.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
afinita příbuznost, vzájemný vztah, blízkost
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
4.OBECNÁ AXONOMETRIE A KOSOÚHLÉ PROMÍTÁNÍ
VY_32_INOVACE_KGE.4.52 Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Konstruktivní geometrie Tematický celek: Konstruktivní geometrie 4.ročníku Cílová skupina:
Otáčení roviny, skutečná velikost útvaru (MP)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
ANALYTICKÁ GEOMETRIE SOUŘADNICE Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola stavební Jihlava
MATEMATIKA Planimetrie - úvod.
Střední škola stavební Jihlava
Střední škola stavební Jihlava
Osová afinita. je zobrazení, ve kterém bodu odpovídá bod a přímce přímka je zobrazení, ve kterém bodu odpovídá bod a přímce přímka je určena osou a dvojicí.
Středová kolineace.
Shodné zobrazení Obrazem libovolné úsečky AB
POZNÁMKY ve formátu PDF
Název: BOD, PŘÍMKA, ÚSEČKA
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
* Osová souměrnost Matematika – 6. ročník *
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Kótované promítání – zobrazení přímky a úsečky
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Střední škola stavební Jihlava Deskriptivní geometrie 1 Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 18. Kuželosečky.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Parabola.
Střední škola stavební Jihlava
RÝSOVÁNÍ KOLMIC A ROVNOBĚŽEK
Autor: Mgr. Lenka Doušová
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ. 1
Skutečná velikost úsečky
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Upravila R.Baštářová.
Gymnázium J. V. Jirsíka, F. Šrámka 23, České Budějovice
Konstruktivní úlohy na rotačních plochách
Kolmost přímky a roviny
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková NÁZEV: VY_32_Inovace_4C_12
Gymnázium J. V. Jirsíka, F. Šrámka 23, České Budějovice
Transkript prezentace:

Střední škola stavební Jihlava Deskriptivní geometrie 1 16. Otáčení Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava – šablony registrační číslo projektu:CZ.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Josef Kotlík © 2012 Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Otáčení bodu Zvolme v prostoru libovolný bod A a libovolnou přímku o: A  o, o  , o  . Bod A lze otočit okolo přímky o o určitý úhel . Bod A opisuje při otáčení kruhovou dráhu (trajektorii). Přímka o je osa otáčení. Kružnice otáčení leží v rovině otáčení a je kolmá k ose otáčení. Její průsečík s osou otáčení je střed otáčení S. Úsečka SA je poloměr otáčení.

Otáčení bodu

Otáčení bodu Je-li osa otáčení kolmá k průmětně, promítá se do této průmětny jako bod a do protější průmětny jako kolmice k základnici. Kružnice otáčení se promítne do průmětny, ke které je osa kolmá, jako kružnice a do opačné průmětny jako úsečka rovnoběžná se základnicí.

Otáčení bodu

Otáčení bodu

Otáčení bodu

Otáčení bodu

Otáčení bodu

Otáčení bodu

Otáčení úsečky Skutečnou velikost úsečky lze také určit jejím otočením kolem vhodně zvolené osy otáčení. Osu otáčení volíme kolmou k jedné průmětně a úsečku otáčíme do roviny rovnoběžné s druhou průmětnou. Výhodné je proložit osu otáčení jedním z koncových bodů úsečky.

Otáčení úsečky

Otáčení úsečky

Osová afinita Osová afinita – geometrická příbuznost mezi dvěma obrazci v téže rovině, při které platí: a) sdružené body leží na přímkách navzájem rovnoběžných se směrem afinity s; s = A1AO b) navzájem si odpovídající přímky se protínají na ose afinity c) incidence se zachovává; je-li bod A1l1, pak sdružený bod AOlO .

Osová afinita

Osová afinita Afinita je určena osou afinity o a dvojicí odpovídajících si bodů A1AO . Rovnoběžkám odpovídají v afinitě zase rovnoběžky. Poměr vzdáleností odpovídajících si bodů od osy afinity je konstantní; mluvíme o tzv. charakteristice afinity.

Osová afinita

Osová afinita Pravoúhlá (ortogonální) afinita – směr afinity je kolmý k ose afinity. Kosoúhlá (klinogonální) afinita – směr afinity není kolmý k ose afinity. Pozn.: Směr afinity nesmí být s osou afinity rovnoběžný!

Osová afinita

Konstrukce poloměru otáčení bodu Otočením bodu obecné roviny do průmětny kolem stopy roviny, nebo kolem hlavní přímky roviny do polohy rovnoběžné s průmětnou, získáme osovou afinitu. Pomocí afinity pak řešíme skutečnou velikost obrazce v této obecné rovině.

Konstrukce poloměru otáčení bodu

Konstrukce poloměru otáčení bodu

Otáčení rovinných útvarů Skutečnou velikost obrazce v rovině získáme jeho otočením kolem stopy roviny do průmětny, nebo otočením kolem hlavní přímky roviny do polohy rovnoběžné s průmětnou.

Otáčení rovinných útvarů

Otáčení rovinných útvarů

Otáčení rovinných útvarů

Zdroje: AutoCAD Architecture 2011 Adobe Acrobat 6 Zdroje: AutoCAD Architecture 2011 Adobe Acrobat 6.0 CE Professional IrfanView Microsoft Office PowerPoint 2007 Literatura: Korch, Ján, Mészárosová, Katarína, Musálková, Bohdana. Deskriptivní geometrie pro 1. ročník SPŠ stavebních. 2. vydání. Praha: SOBOTÁLES, 1998. 156 s. ISBN 80 – 85920 – 49 - 2 . Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je : Josef Kotlík Pokud není uvedeno jinak, byly při tvorbě použity volně přístupné internetové zdroje. Autor souhlasí se sdílením vytvořených materiálů a jejich umístěním na www.ssstavji.cz.