Psychologie výchovy a vzdělávání – PSY710

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Advertisements

Výuka cizích jazyků technických předmětů
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Dana Sigmundová Kde jinde hledat elektronické časopisy aneb práce s databázemi JSTOR, EZB, Oxford a Cambridge Journals ÚK FSS MU, Ústřední.
E-learning a studenti kombinovaného studia VŠ projekt do předmětu E-learning Lucie Jirků, UČO květen 2004.
Analytické stáže oboru VPLZ - magisterský stupeň -
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Úvod do předmětu Požadavky k zápočtu Požadavky k zápočtu Požadavky ke zkoušce Požadavky ke zkoušce Organizace výuky Organizace výuky.
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Pedagogika volného času (VČ)
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Tomáš Doseděl, Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
Úvod. školní: příprava na předmět Databázové systémy praktický: webové aplikace databázové systémy základy vývoje webových aplikací od návrhu databáze.
Brno, Projekt Q – Ram Popis studijního předmětu B. Tremlová, V. Celer, J. Doubek.
DIDAKTIKA EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
Podpora studentů s dyslexií na ČVUT
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Úvod do managementu 1. seminář
PSY 475 V ĚDECKÁ KOMUNIKACE Hana Macháčková Lenka Dědková Věra Kontríková Jan Šerek.
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
Teorie a didaktika úpolů ve školní tělesné výchově
Cíle studia didaktiky pedagogiky
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Základy sociální psychologie
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Trendy ve fyzikálním vzdělávání na základních školách a na gymnáziu Josef Janás Katedra fyziky PdF MU [ Současné trendy našeho základního a středního školství.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
Pedagogická diagnostika
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE TÉMATA JEDNOTLIVÝCH PŘEDNÁŠEK: – úvod do poradenské psychologie – poradenský proces, PSDG v PPS – poradenství.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
Logistika a Supply Chain Management Úvodní seminář.
J AK PSÁT SEMINÁRNÍ PRÁCI. V ÝBĚR TÉMATU, VYHLEDÁNÍ ZDROJŮ Výběr tématu zvolit téma, které mne zajímá zvolit raději užší, specifické téma (příliš široká.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
PSY103 Vývojová psychologie I Zuzana Masopustová
9. Tvorba individuálního plánu
Pedagogické disciplíny
Obecná didaktika ÚVOD.
Seminář ke speciální pedagogice 1
PhDr. Lenka Gajzlerová, Ph.D. SZ7BK_SP1P Speciální pedagogika 1
Marketing sportu bp 2086.
Pedagogika jako vědecká disciplína
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
9. Tvorba individuálního plánu
Seminář „Psychologie ve školní praxi“
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
BEZBARIÉROVÉ KNIHOVNY
Požadavky na studenta, Literatura
Ekonomika veřejného sektoru
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV.
PORADENSTVÍ A KONZULTACE KE SPOLEČNÉMU VZDĚLÁVÁNÍ V KAŽDÉM KRAJI
Transkript prezentace:

Psychologie výchovy a vzdělávání – PSY710 Vstupní informace

Kontakt Mgr. et Mgr. Jan Mareš, Ph.D. jmares@fss.muni.cz Prosím uvádějte v mailu učo a kód předmětu, děkuji diskusní fórum předmětu konzultační hodiny: středa 12:50-13:50; jindy po předchozí domluvě (místnost 2.47, Katedra psychologie, Joštova 10, Brno)

Koncepce kurzu PSY710 Kurs je věnován: vybraným teoretickým a metodologickým otázkám výchovy a vzdělávání z pohledu pedagogické a školní psychologie, studiu metod pedagogické a školní psychologie, některým širším souvislostem výchovy a vzdělávání ve škole a v rodině, vybraným speciálním tématům pedagogické a školní psychologie

Psychologie výchovy a vzdělávání Požadavky: Písemná zkouška Dvě seminární práce (2 normostrany; literarura) na vybrané téma; odevzdat do ISu Aktivita na konzultacích

Požadavky na ukončení kurzu (1) Vypracování „teoretické“ seminární práce na vybrané téma (min. 2 normostrany; tj. tj. 3600 znaků včetně mezer ;) - do 27.10.2012 Podle zadaných okruhů a svého zájmu si student vytipuje konkrétní téma, o kterém by se eventuálně chtěl dozvědět něco víc i nad rámec doporučené literatury a formou seminární práce prokáže schopnost pracovat pedagogicko-psychologickými teoriemi. Téma by mělo být zvoleno přiměřeně úzké, aby je bylo možné zpracovat v požadovaném rozsahu. Předpokládaná struktura práce: „Úvod – proč se zajímat o zvolené téma; Hlavní teoretické přístupy k tématu s komentářem; Závěr - využitelnost poznatků v praxi“. Modelovou představou může být písemná podoba „Popularizační přednášky psychologa pro učitele základní školy na dané téma“ Použitá literatura bude citována podle citačních norem volba mezi APA stylem http://psych.fss.muni.cz/phprs/download.php?soubor=25 ČSN ISO 690 a ČSN ISO 690-2 http://www.citace.com/ V hlavičce dokumentu bude jméno, učo a používaný e-mail – příklad: Josef Novák, učo 00007 josef.novak@kdekoli.cz

Požadavky na ukončení kurzu (2) Písemná práce ­ kazuistika - do 1.12.2012 (min 2 normostrany). Téma (problém) by mělo být zvoleno přiměřeně úzké, aby je bylo možné zpracovat v požadovaném rozsahu. Primárním cílem kasuistiky je zjistit, zda je její pisatel schopen aplikovat získané pedagogicko- psychologické poznatky na konkrétní výchovně-vzdělávací situaci či problém, který zažil sám jako student, sourozenec, kamarád, či učitel, nebo o kterém má dostatek informací ze svého okolí, a vyhledat odpovídající teorii a problém interpretovat. Sekundárním cílem je vybudovat soubor (anonymizovaných) kasuistik pro využití při výuce předmětu. Příklady témat: „Můj bratr a Golem efekt“, „Dětské naivní teorie mých sourozenců“, „Můj styl učení“ atd. Použitá literatura bude citována podle citačních norem volba mezi APA stylem http://psych.fss.muni.cz/phprs/download.php?soubor=25 ČSN ISO 690 a ČSN ISO 690-2 http://www.citace.com/

Požadavky na ukončení kurzu (3) Zkouška je prováděna ve zkouškovém období písemnou formou. Zkouší se v rozsahu látky, který je dán v sylabu uvedenými problémovými okruhy. Základní literatura je základní, technické minimum. Zkoušený odpovídá písemně během 45 min. Na 24 otázek (dle varianty testu; volné odpovědi i nucená volba). Správná odpověď je za 2 body, částečně správná za 1 bod. Prosím studenty s SPU či senzorickým handicapem aby o s svých specifických požadavcích na podobu výuky a zkoušky informovali vyučujícího co nejdříve. Případné dotazy k seminárním pracím atd. vyučující rád zodpoví v diskuzním fóru předmětu v ISu.

Literatura Doporučená literatura (vč. přednášek a odkazů v ISu) Odborná periodika (obvyklá s důrazem na) Populární periodika Internetové zdroje

Literatura – rozšřující Odborná periodika (obvyklá s důrazem na) Elektronické zdroje - http://www.ped.muni.cz/wlib/neweb/index.php?sekce=3 Pedagogika http://userweb.pedf.cuni.cz/pedagogika/ Studia Paedagogica http://www.phil.muni.cz/journals/index.php/studia-paedagogica Pedagogická orientace http://www.ped.muni.cz/pedor/ Psychológia a pato psychológia dieťaťa http://www.vudpap.sk/psychologia-patopsychologia-dietata/ Populární periodika Moderní vyučování http://modernivyucovani.cz/ , Děti a my (atp.) http://www.portal.cz/casopisy/ Učitelské noviny http://www.ucitelskenoviny.cz/ , Učitelské listy http://www.ucitelske-listy.cz/ Internetové zdroje eBrary Education http://site.ebrary.com/lib/masaryk Classics in the History of Psychology http://psychclassics.asu.edu/ Portály např. http://www.ceskaskola.cz , http://www.rvp.cz/ Databáze (ERIC http://www.eric.ed.gov/ atp.) Webové stránky škol a dalších institucí http://www.msmt.cz/ Svépomocné skupiny, občanská sdružení… http://www.nadanedeti.cz/

Psychologie jako přitažlivé téma Řada „psychologických“ kurzů Řada „psychologických“ knih, časopisů http://www.mf.cz/produkty/moje-psychologie/ Laická veřejnost může mít problém rozlišit mezi odborností a nesmyslem =>Practice Based Approach, Evidence Based Approach Psychoquackery (Psychokváci) – Norcross et al. výzkum APA – zvláštní diagnostické postupy a teorie Jedná se totiž nejen o otázku odbornosti ale i o etickou otázku (vydělávání peněz na lidském neštěstí) Guruové, módní či mystický slovník atp. („kvantová psychologie“, „léčivé krystaly“…) Barvy života, Barvy školy - http://www.upacr.cz/index.php?lng=cs&kap=news

...opravdu úvodem Pedagogická psychologie v tradičním dělení se řadí mezi aplikované psychologické disciplíny, ev. hraniční; lze ji ovšem řadit i mezi základní ;) aplikované disciplíny ped. ps. psychologie pro učitele školní psychologie poradenská psychologie (...) mnoho přesahů (pedagogika, kognitivní psychologie, sociologie, politika, filosofie...) dlouhá historie (zejména výzmum učení - asocianisté, Ebinghaus, ...;) v anglosaské terminologii educational psychology, častěji educational sciences Video na úvod: K. Robinson a jeho přednáška pro TED http://www.ted.com/talks/ken_robinson_changing_education_paradigms.html Obor je vždy odrazem konkrétních kulturních a polických souvislostí

Co důležitého ještě chybí v nápisu na tričku?

Pozor na různé významy pojmu! Pedagogická psychologie může být mj. chápána jako: Vědní obor Soubor profesí (semiprofesí, kvalifikačních požadavků) Individuální specifika, profesní zkušenost… Vyučovací předmět(y) pro různé skupiny Kulturní a mediální fenomén (soubor témat) …a je potřeba je umět rozlišovat

K čemu je dobrá studentům psychologie? Reflexe vlastní zkušenosti (individuální zkušenost vs. teorie i příklady dobré praxe; vnímání změny; profesní autonomie) Integrální součást všech specializací (např. profesní příprava post i pregraduální – cíle, metody…) Široká a dynamicky se rozvíjející oblast profesního uplatnění (1/3 absolventů FSS ;)

Postavení oboru v psychologické komunitě V ČR historicky během posledních dvou desetiletí nahlížena s určitým disrespektem („psychologie pro učitelky“) V USA naopak v posledních desetiletích velmi zásadní podpora ze strany APA (prestižní aplikační obor) Zimbardo, Sternberg aj.

Děkuji za pozornost