VY_32_INOVACE_21-04 Pravděpodobnost 4 Geometrická pravděpodobnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konstrukce lichoběžníku
Advertisements

Konstrukce trojúhelníků
Matematika – 8.ročník Přímka a kružnice
Vzájemná poloha přímky a kružnice (kruhu)
POZNÁMKY ve formátu PDF
Rytzova konstrukce elipsy
Kótované promítání – úvod do tématu
POZNÁMKY ve formátu PDF
Goniometrické funkce Řešení pravoúhlého trojúhelníku
POZNÁMKY ve formátu PDF
Osově souměrné útvary Narýsuj čtverec A'B'C'D' osově souměrný se čtvercem ABCD podle osy o, která prochází body A, C. Osa souměrnosti o prochází body A,
Podobnost rovinných útvarů
POZNÁMKY ve formátu PDF
Autor: Mgr. Lenka Šedová
Autor: Mgr. Lenka Šedová
* Středová souměrnost Matematika – 7. ročník *
5_Kružnice, kruh Kružnice k (S, r) je množina všech bodů roviny, které mají od středu S vzdálenost r. S – střed, r – poloměr, d – průměr Platí: d = 2r.
Téma: Trojúhelník 6. a 7. ročník Kružnice opsaná trojúhelníku
VY_32_INOVACE_21-08 Pravděpodobnost 8 Podmíněná pravděpodobnost – II.
Volné rovnoběžné promítání - řezy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_465_Konstrukce obdélníku AUTOR: Mgr. Martina Ringová ROČNÍK,
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Konstruktivní geometrie Cílová skupina: 4. ročník (oktáva) gymnázia Oblast podpory: III/2 Inovace výuky prostřednictvím.
Matematika Vytvořila: Ing. Silva Foltýnová Trojúhelník DUM číslo: 08 Trojúhelník Planimetrie - trojúhelník Integrovaná střední.
Sada IV/2-3-2 Matematika pro II. ročník gymnázia
Herní plán Obecné vlastnosti příčky
Konstrukce trojúhelníku 4. ročník
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: duben 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Komplexní čísla - 3  Zobrazení komplexních čísel  Základní pojmy VY_32_INOVACE_20-03.
NEROVNICE S ABSOLUTNÍ HODNOTOU
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Autor: Mgr. Lenka Šedová
38.1 Zásobník – Geometrické tvary
Množina bodů dané vlastnosti
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
VY_32_INOVACE_33-15 XV. Rovnoběžné roviny.
POZNÁMKY ve formátu PDF
MNOŽINY VŠECH BODŮ DANÉ VLASTNOSTI
VY_32_INOVACE_33-17 XVII. Obrazec v rovině.
* Thaletova věta Matematika – 8. ročník *
* Osová souměrnost Matematika – 6. ročník *
Matematická olympiáda 2009/10
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Pravděpodobnost 5  Pravděpodobnost při jevech disjunktních a nedisjunktních VY_32_INOVACE_21-05.
VY_42_INOVACE_110_PYTHAGOROVA VĚTA V ROVINĚ 1. ČÁST Jméno autora VMM. Lačná Datum vytvoření VMříjen 2011 Ročník použití VM8. ročník Vzdělávací oblast/obormatematika.
XVIII. Opakování Základní úlohy MP
Narýsuj obdélník ABCD o stranách |AB|= 4 cm, |BC|= 2 cm.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Obvody a obsahy rovinných útvarů.
24..
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
M ATEMATIKA 9. ROČNÍK Opakování na 1. čtvrtletní práci.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Matematika pro 6. ročník Trojúhelník – obvod a obsah Projekt: Hledání nové cestičky k výuce matematiky Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Autor: Mgr.
Matematika a její aplikace 3. až 5. ročník Téma: Geometrické útvary Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
POZNÁMKY ve formátu PDF
ANALYTICKÁ GEOMETRIE V ROVINĚ vzdálenost dvou bodů střed úsečky
Základní geometrické rovinné útvary 1
Konstrukce trojúhelníku s kružnicí opsanou v zadání
Množina bodů dané vlastnosti
Podobnost co už dovedeme
Obdélník (známe-li délky jeho stran)
Střední příčky trojúhelníku 1) Co je střední příčka trojúhelníku? 2) Sestrojte střední příčky v ∆ ABC. 3) Určete délku stran trojúhelníku, znáte-li.
Pravoúhlý trojúhelník, Pythagorova věta, přepona, odvěsna
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Složitější příklady na zákon lomu
Kružnice trojúhelníku vepsaná
Trojúhelník 1 trojúhelník ABC určují tři různé body A, B, C, které neleží v přímce.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_21-04 Pravděpodobnost 4 Geometrická pravděpodobnost

Geometrická pravděpodobnost Jestliže je 𝛀 množina bodů v rovině a množina A je její podmnožinou,přičemž umíme vypočítat míru ( délku, obsah….) množin 𝛀 a A. Pak pravděpodobnost jevu B je dána podílem 𝑷 𝑩 = 𝒎(𝑨) 𝒎(𝜴) kde m(A) je míra množiny A a m(𝛀) míra množiny 𝛀.

Příklad 1 Je dán obdélník ABCD, kde délka strany AB = 8 cm, délka strany BC = 6 cm. Uvnitř obdélníku leží čtvrtkruh se středem v bodě A a poloměrem r = 4 cm. Určete pravděpodobnost jevu B, že náhodně zvolený bod obdélníku náleží rovněž čtvrtkruhu.

Příklad 1 Řešení: 𝑷 𝑩 = 𝒎(𝑨) 𝒎(𝜴) = 𝝅 𝒓 𝟐 𝟒 𝟒𝟖 = 𝟒𝝅 𝟒𝟖 =𝟎,𝟐𝟔𝟏

Příklad 2 Je dán obdélník ABCD, kde délka strany AB = 8 cm, délka strany BC = 6 cm. Určete pravděpodobnost jevu B, že náhodně zvolený bod obdélníku má od jeho hranice vzdálenost větší nebo rovnou 2 cm. Nakresli obrázek.

Příklad 2

Příklad 2 Řešení: Podle obrázku určíme, že množinou příznivých případů je množina všech bodů vnitřního obdélníku o rozměrech 4 x 2 cm. Z definice pak vyplývá, že 𝑷 𝑩 = 𝒎(𝑨) 𝒎(𝜴) = 𝟖 𝟒𝟖 = 𝟏 𝟔 =𝟎𝟏𝟔𝟕

Příklad 3: Výsadkář dopadl v noci v místě M, které je vzdáleno 2 km od přímé cesty, určené spojnicí míst A,C ( od přímky AC ). Z místa M vyjde náhodným směrem rychlostí v = 5 km.h-1. Jaká je pravděpodobnost jevu B, že se během jedné hodiny dostane na cestu AC ?

Příklad 3

Příklad 3 Řešení: Pomocí obrázku určíme množinu všech možných a všech příznivých případů. Výsadkář se může vydat všemi směry v rozsahu úhlů 0° - 360° ( množina všech možných případů je tedy 360°). Dle obrázku platí

Příklad 3 𝒄𝒐𝒔∝ = 𝟐 𝟓 a odtud 𝛼 = 66°25´ a proto příznivým případem je množina úhlů β = 2𝛼 = 133°. 𝑷 𝑩 = 𝒎(𝑨) 𝒎(𝜴) = 𝟏𝟑𝟑 𝟑𝟔𝟎 =𝟎,𝟑𝟔𝟗

Příklad 4 Je dán obdélník ABCD, kde délka strany AB = 8 cm, délka strany BC = 6 cm. Určete pravděpodobnost jevu B, že náhodně zvolený bod obdélníku má od strany AB menší vzdálenost než od strany BC.

Příklad 4

Příklad 4 Řešení: Body, které jsou stejně vzdáleny od obou stran obdélníka leží na ose pravého úhlu, která vytíná z obdélníku rovnoramenný trojúhelník o straně 6 cm. Všechny možné případy odpovídají ploše obdélníku o rozměrech 8 x 6 cm, příznivé případy ploše obdélníku zmenšené o obsah trojúhelníku

Příklad 4 Pro pravděpodobnost požadovaného jevu pak platí 𝑷 𝑨 = 𝟒𝟖 − 𝟏 𝟐 . 𝟑𝟔 𝟒𝟖 = 𝟑𝟎 𝟒𝟖 = 𝟓 𝟖 =𝟎,𝟔𝟐𝟓

Příklad 5 Máme dvě reálná čísla x,y, pro která platí 𝒙∈<𝟎;𝟏>, 𝒚∈<𝟎;𝟏> . a) Jaká je pravděpodobnost, že součet náhodně zvolených čísel x a y bude menší nebo roven jedné polovině? b) že absolutní hodnota rozdílu čísel x a y bude menší nebo rovna jedné polovině?

Příklad 5 Řešení: a) Pro splnění podmínky součtu musí ležet obrazy čísel x,y v oblasti vyšrafovaného trojúhelníku. Pak 𝑷 𝑨 = 𝑺 𝟐 𝑺 𝟏 = 𝟎,𝟏𝟐𝟓 𝟏 = 𝟎,𝟏𝟐𝟓

Příklad 5

Příklad 5 b) Definici absolutní hodnoty rozdělíme do dvou částí: 1) výraz x – y je nezáporný (𝒙≥𝒚) pak 𝒙 −𝒚 =𝒙−𝒚 a 𝒙−𝒚≤ 𝟏 𝟐 . 2) výraz x – y je záporný 𝒙<𝒚 pak 𝒙 −𝒚 =−𝒙+𝒚 a −𝒙+𝒚≤ 𝟏 𝟐 .

Příklad 5

Příklad 5 Pravděpodobnost pak bude dána vztahem 𝑷 𝑨 = 𝑺 𝟐 𝑺 𝟏 = 𝟑 𝟒 𝟏 = 𝟎,𝟕𝟓

Autor DUM: Mgr. Jan Bajnar Děkuji za pozornost. Autor DUM: Mgr. Jan Bajnar