Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_418.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

JÁTRA.
IKTERUS - DIFERENCIÁLNÍ DIAGNOSTIKA as. MUDr. Lochmanová Jindra
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Úloha ledvin v regulaci pH
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_420.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
„EU peníze středním školám“
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_406.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_408.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ59 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_401.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_230.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_14.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
JÁTRA Trávicí soustava.
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
ŠablonaIII/2číslo materiálu399 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ51 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_BIO_591.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_174.
ŠablonaIII/2číslo materiálu397 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ47 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2VY_32_inovace_583.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_432.
ŠablonaIII/2číslo materiálu394 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
IKTERUS.
PRODUKCE ŽLUČI, FUNKCE ŽLUČNÍKU, JEJICH REGULACE
Choroby jater a žlučových cest
Steroidy Fyziologicky velmi účinné látky – vitaminy, hormony, alkaloidy Strukturním základem je steran – cyklopentanoperhydrofenanthren Z chemického hlediska.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Katabolismus bílkovin
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, trávicí soustava.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Trávení lipidů. VSTŘEBÁVÁNÍ A TRANSPORT PRODUKTŮ TRÁVENÍ LIPIDŮ.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Tělní tekutiny Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
Metabolismus tuků. Tuky jsou nepostradatelnou složkou naší výživy. Představují palivo pro biologické oxidační děje v buňce. V tělech živočichů představují.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Název prezentace (DUMu): Voda
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
zpracovaný v rámci projektu
PATOLOGICKÉ SOUČÁSTI MOČE.
CHEMIE - Metabolismus živin
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje BUŇKA VY_32_INOVACE_23_461 Projekt.
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_418 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření:

Vzdělávací oblast:Přírodovědné vzdělávání Tematická oblast:Cholesterol Předmět:Chemie Anotace:Prezentace je věnována cholesterolu. Studenti se seznámí se základním dělením cholesterolu podle jeho hustoty, uvádějí rozdíly a nebezpečnost jednotlivých druhů a definují důležitost cholesterolu pro náš život. Klíčová slova:Cholesterol, význam pro život. Druh učebního materiálu:Prezentace

CHOLESTEROL Význam jater při biochemických dějích v organismu

Jaterní funkce  funkce, které játra vykonávají  inaktivační  exkreční (bilirubin, tvorba močoviny)  detoxikační (odbourávání látek z okolí- léky, alkohol…)  zasahují do celkového metabolismu v těle  pomáhají udržovat vnitřní prostředí (homeostázu)  účastní se trávení  pomáhají při imunitních reakcích- zachycují cizorodé antigeny  ve fetálním období se v játrech tvoří krev  nefunkčnost jater vede ke kolísání hladiny glukózy  nemohou probíhat děje jako glukoneogeneze, glykogenolýza- regulace glukózy v těle  nedochází k odbourávání toxického amoniaku na močovinu  hromadění toxických radikálů a látek  špatné trávení – neschopnost tvořit kvalitní žluč  snížení proteosyntézy

Žloutenka  podle typu poruchy rozlišujeme žloutenky na:  prehepatální  nadměrný rozpad hemu – játra jsou zdravá, ale nestíhají  konjugovaný bilirubin se neobjevuje v krvi ani moči  v krvi je zvýšené množství nekonjugovaného bilirubinu  kojenecká žloutenka hemoglobin F(fetus) se přeměňuje na hemoglobin A (adultus)  hepatální (hepatotoxická)  poškození jaterních buněk  nejdříve porucha vylučování bilirubinu do žluče  konjugovaný bilirubin se dostane do krve a moče a s ním i urobilin (porušení enterohepatálního oběhu)  při těžším poškození jater nastává i porucha konjugace – žloutenka trvá, ale z moče vymizí bilirubin i urobilin  pokud dochází k léčbě- nejprve musí nastat „konjugační fáze“ a teprve poté úplné vyléčení

 posthepatální  příčinou je uzavření žlučových cest, proto je někdy tento typ nazýván jako obstrukční  stahy okolo překážky vyprovokuje příjem tuků, zejména přepálených (řízky, šlehačka…)  klinický projev - kolika  v krvi se objeví žlučová barviva a kyseliny

Cholesterol  dospělí člověk má v těle přibližně 70 gramů cholesterolu  1/3 je metabolicky aktivní- je rychle obměňován  2/3 jsou zabudovány do lipidových membrán a jeho obměňování je pozvolné  denně se vyloučí cca 1 gram cholesterolu ve formě žlučových kyselin  v tlustém střevě dochází ke zpětné resorpci žlučových kyselin – enterohepatální oběh  v krvi je 3,5-5,2mmol/l cholesterolu  protože je ve vodě nerozpustný, je v krvi vázaný na proteiny

 podle hustoty dělíme cholesterol na HDL (hight density lipoproteins) LDL (low), VLDL (very low), chylomikra  HDL jsou nejtěžší, jejich hustota odpovídá hustotě vody, obsahují nejvíce bílkovin  chylomikra jsou nejlehčí- obsahují téměř samý tuk  poměr jednotlivých frakcí je typický pro různá onemocnění  HDL- hodný (dostatečná hladina hořčíku, po podání alkoholu, při pravidelné tělesné aktivitě)  LDL- lumpík (zvýšené množství při ateroskleróze)

Literatura  BENEŠOVÁ, Marika; SATRAPOVÁ, Hana. Odmaturuj z chemie. Brno: DIDAKTIS, 2002, ISBN  KOLÁŘ, Karel a kol. Chemie II pro gymnázia. Praha: SPN, 2005, ISBN  KOOLMAN, Jan; ROHM, Klaus- Heinrich. Barevný atlas biochemie. Praha: Grada, 2012, ISBN  ŠVARC, Václav. Úvod od lékařské biochemie. Praha: Karolinum 2001.