Produkt : Vzdělávání a metodika práce poradců pro zaměstnanost Rozvojové partnerství 0002 Mikrobus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Program Pracovní poradenství „Podpora sociální integrace v Bílině a Chomutově“
Advertisements

Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
ECVET v Programu celoživotního učení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Evropský sociální fond v ČR
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Vzdělávání finanční gramotnosti dospělých
 schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor Úřadu vlády  zmocněnec vlády pro lidská práva  monitorovací výbor Vznik AGENTURY.
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Budování kapacity NNO Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů.
CZ / /0390 Posílení role Odborového svazu KOVO při zvyšování adaptability jeho členů Příjemce dotace: OBSLUŽNÁ SPOLEČNOST,a.s. Partner: Odborový.
MEZINÁRODNÍ SROVNÁVACÍ STUDIE Produkt RP Podpora Romů v Praze.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR „Sociální integrace na Jesenicku“
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
„Regionální nedostatek kvalifikovaných sil … Evropské koncepty“
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Podporované zaměstnávání pro lidi se zrakovým postižením.
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Mgr.Kateřina Dosoudilová, DiS.
Když potřebujete pomoc při hledání místa... Tento projekt je spolufinancován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
Mgr. Štěpánka Vojtěchovská
EVVO v Královéhradeckém kraji. Situace na KÚ KHK a strategické dokumenty pracovníci EVVO – 1 úvazek na odboru životního prostředí, spolupráce s odborem.
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Mgr.Kateřina Dosoudilová, DiS.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji II Registrační číslo CZ.1.04./3.2.00/B
Úvodní konference projektu „Průvodce světem Multimédií“ 21. září 2010 LAPTUS s.r.o., rozvojová agentura.
PRACOVNÍ PORADENSTVÍ 1. Zprostředkování X management 2. Kde působíme 3. Cílová skupina 4. Kdo je klient PP 5. Příklady z praxe, diskuse.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Projekt VIP Kariéra II - KP Bez bariér až na trh práce Ing. Jana Trhlíková Konference , Praha.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Podpora začleňování cizích státních příslušníků na trh práce, reg. č
DOBRÉ PRAXE ÚŘADŮ PRÁCE VYBRANÝCH ZEMÍ EU
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
QUALITAS PRO PRAXIS 2 Reg. č.: CZ /0.0/0.0/15_007/
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
Transkript prezentace:

Produkt : Vzdělávání a metodika práce poradců pro zaměstnanost Rozvojové partnerství 0002 Mikrobus

Cílová skupina a uživatelé produktu Cílová skupina: osoby se sociálně vyloučených lokalit, ohrožené sociálním vyloučením, dlouhodobě nezaměstnaní, nízkokvalifikovaní, Romové osoby se sociálně vyloučených lokalit, ohrožené sociálním vyloučením, dlouhodobě nezaměstnaní, nízkokvalifikovaní, Romové Uživatelé produktu : osoby pracující s cílovou skupinou osoby pracující s cílovou skupinou NNO zabývající se cílovou skupinou NNO zabývající se cílovou skupinou další organizace a instituce zabývající se cílovou skupinou (ÚP, sociální odbory, příspěvkové organizace apod.) další organizace a instituce zabývající se cílovou skupinou (ÚP, sociální odbory, příspěvkové organizace apod.)

Cíl produktu Vytvoření fungujících nástrojů pro práci s cílovou skupinou v oblasti zaměstnávání: využitelné i pro nové/nezkušené pracovníky s cílovou skupinou a v dané oblasti doplnění kvalifikace a komplexnosti práce stávajících pracovníků s cílovou skupinou Předání dobrých a špatných zkušeností vycházejících z praxe, společně s jejich analýzou a doporučeními pro další rozvoj – otevřený produkt

Popis produktu Metodika práce Zaměřeno na práci s cílovou skupinou Obsah metodiky: postup práce s klientem (plánování, pravidla, hodnocení, dokumentace apod.) metody práce (síťování, poradenství, zaškolování apod.) Analýza zkušeností a doporučení Příklady dobrých a špatných praxí Doplnění Analytickou zprávou (vliv proměnných jako legislativní prostředí, osobnost poradce, složení klientely v dané lokalitě apod.)Vzdělávání Modul vzdělávacího programu (cca 60 hodin): odborné vzdělávání supervize, intervize, kazuistický seminář skripta přílohový materiál Akreditace MPSV – doplnění kvalifikace TP podle zákona o sociálních službách Doplnění vzdělávávání TSP (již akreditováno, dlouholetá zkušenost) Oba podprodukty na sebe navazují

Přidaná hodnota produktu – inovace Specifikace pro práci s danou cílovou skupinou Spojení sociální práce s prací poradce pro zaměstnanost - celostní a individuální přístup k řešení klientovy životní situace Důraz na prvek zmocňování a posilování kompetencí klientů při uplatnění na trhu práce Otevřenost produktu – vhodný jak pro začátečníky, tak pro rozšíření kvalifikace, flexibilita pro změny odpovídající konkrétním potřebám cílové skupiny, pro začlenění nových poznatků a zkušeností Široký záběr specializací lektorů vzdělávání - různé úhly pohledu - lektoři z komerčního sektoru (firmy, personální agentury), veřejných institucí (úřad práce, úřady městské části), neziskových organizací (Institut pro systemickou zkušenost) apod.

Silné stránky produktu Společné silné stránky 1. Uplatnitelnost v praxi – vychází z praxe, specifikace pro danou cílovou skupinu 2. Uplatnitelnost v jiných regionech a lokalitách – testováno v 7 různých lokalitách Vzdělávání Akreditace Doplnění odbornosti TP dle zákona o sociálních službách Adekvátnost témat potřebám klientů Aktivní metody učení kurzistů - nácviky, modelové situace, diskuze Navázáno na metodiku práce Nejen odborné vzdělávání, ale také profesionální podpora poradců Metodika Celostní a individuální přístup ke klientovi Důraz na prvek učení, osamostatňování a zapojení klienta během vzájemné spolupráce Podpořeno a doplněno analytickou zprávou a Studií mikroekonomických modelů

Slabé stránky a rizika produktu Společné slabé stránky a rizika 1. Rychlé změny v legislativě (nutnost úprav témat vzdělávání, dopad na životní situaci a motivaci klienta) 2. Trh černé práce a nedostatečné uplatňování postihů 3. Nízká motivace klienta k zaměstnání ve stávajícím sociálním systému 4. Případné omezení možnosti převzetí jako celku v jiných regionech na základě odlišnosti lokalit a úrovně spolupráce se státní správou (možno však převzít jen jednotlivé podprodukty nebo části metodiky, možnost fexibilního přizpůsobení vzdělávání na zakázku) Vzdělávání Náročné personální zajištění lektorů (při specifikaci na cílovou skupinu)Metodika Vhodnost spíše pro NNO Vhodnost spíše pro NNO

Příklady dobré praxe Vzdělávání 1. Přímé využití nabytých vědomostí a dovedností v praxi nácviky s klienty: dotazníky zaměstnavatele a pohovoru s klientem (po vzdělávání na téma „Personální poradenství“) traject plány – plán samostatného rozvoje dovedností pracovníka (po vzdělávání – intervizi na téma „Traject plány“) 2. Spolupráce se sociálním odborem – aktivizační plány, asistence (vzdělávání na téma „Sociální odbory“) Metodika 1. Standardní postup práce s klientem 2. Spolupráce s ÚP

Mainstreaming Workshop pro NNO Konference na místní úrovni pro orgány samosprávy, zástupce ÚP, NNO apod. (4x) Distribuce do institucí a organizací Závěrečná zpráva projektu Validace: březen – duben 2008

Děkujeme za pozornost Mgr. David Oplatek, poradce pro zaměstnanost, Bc. Tomáš Ergens, DiS., koordinátor školení a metodiky, Mgr. Svatava Vaculová, koordinátor projektu, Drom, romské středisko Bratislavská 41, Brno