Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Knihovnické profese v NSP a NSK
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Národní soustava kvalifikací
Práce sektorových rad Jaromír Janoš, Pardubice
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Rekvalifikace realizované Úřadem práce ČR a projekt UNIV 3
Práce sektorových rad Jaromír Janoš, Brno
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Model Sektorových rad a veřejná zakázka Národní soustava kvalifikací Jednání SR pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch Praha,
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
NÚV a jeho priority v oblasti celoživotního učení
Rozvoj a implementace Národní soustavy kvalifikací (NSK2) Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Kompetenční modely - Využití dat Národní soustavy povolání
Sektorové rady RNDr. Zdeněk Somr viceprezident Hospodářské komory České republiky.
Národní soustava povolání a úloha Sektorových rad
Národní soustava kvalifikací Metodika naplňování NSK doplněné a upravené vydání Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
NSK – ZÁKLADNÍ FILOSOFIE Dle zákona – 179/2006 Sb. Nová filosofie vzdělávání – orientace na výsledek Přestává platit – získané vzdělání vystačí na celý.
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
NSK pro TV Jan Koucký svět práce: klasifikace povolání
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Sektorové dohody Ing. Zdeněk Liška generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy České republiky.
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Svaz průmyslu a dopravy České republiky. Aktuální bariéry sociálního partnerství škol a zaměstnavatelů Ing. Miloš Rathouský ředitel sekce RLZ a regionálních.
Model Sektorových rad a veřejná zakázka Národní soustava kvalifikací jednání Sektorové rady pro dopravu, logistiku, poštovní a doručovací služby
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Projekt K2 Klíčová aktivita Metodická podpora uznávání neformálního vzdělávání Mgr. Daniela Havlíčková, garantka Ing. Zuzana Kratinohová, odborná pracovnice.
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 5. NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ, CZ NACE A NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro řešení nerovnováhy na trhu práce Proč jsme šli do NSK? Jaroslava Doležalová personální ředitelka Synthesia,
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
1 HK ČR, Praha SPOLUPRÁCE SE VZDĚLAVATELI Z POHLEDU ZAMĚSTNAVATELŮ Kurikulum S Praha.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
SEKTOROVÉ RADY A Národní soustava kvalifikací Konference ESF a vzdělávání, 30.říjen 2008.
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro zaměstnavatele Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ. Národní soustava povolání (NSP) je otevřená soustavně aktualizovaná databáze informací o potřebách trhu práce, vytvářená zaměstnavateli.
Výsledky referenčního procesu NSP, NSK, EQF Pavel Hradecký.
Rozvoj dalšího vzdělávání jako jedna ze strategických priorit MŠMT Celostátní seminář, Celoživotní učení 12. května 2010 Kroměříž, Dům Kultury Kroměříž.
Národní soustava povolání (NSP) Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE)  
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
Informační systém NSK Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ (NSK) Hlavní cíl Umožnit občanům, aby jim mohly být uznávány skutečné znalosti a dovednosti, bez ohledu na to, jakou cestou.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
VZ Zajištění podpory procesů a materiálně technického zázemí pro jednání pracovních skupin Model sektorových rad Školení pro členy pracovních skupin sektorových.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
Aktuální vývoj v oblasti vzdělávání dospělých Konference k 10. výročí evropského programu Grundtvig 9. září 2010 Praha, Hotel President.
ROZVOJ NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ Národní konference 18.dubna 2007.
VZ Zajištění podpory procesů a materiálně technického zázemí pro jednání pracovních skupin Informační systém Národní soustavy kvalifikací Návod na obsluhu.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
5. NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ, CZ NACE A NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ
NSK Jednání k PK chůva na MPSV
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
ing. Zdeněk Vršník, Hospodářská komora ČR
Volba povolání-ISTP 8.ročník VY_32_INOVACE_04.2/11
Transkript prezentace:

Národní soustava povolání

Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze povolání, typových pozic a menších jednotek práce (reálný odraz situace na trhu práce) – vytvářena Sektorovými radami*  Počátek tvorby NSP: v rámci veřejné zakázky NSP I, 2007– 2008 v gesci MPSV; vychází z Kartotéky typových pozic (KTP) tvořen é experty od r  Východisko pro tvorbu Národní soustavy kvalifikací (NSK), soulad s Evropským rámcem kvalifikací (EQF) 6

Využití katalogu NSP  Prostor pro vyjádření požadavků světa práce a jejich přenos na vzdělavatele  Východisko pro tvorbu Národní soustavy kvalifikací (podrobné informace pro tvorbu kvalifikačních a evaluačních standardů)  Informace pro vzdělavatele pro tvorbu jejich vzdělávacích programů  Podklad pro tvorbu strategie lidských zdrojů (popisy pracovních míst, odměňování ad.)  Informace pro veřejnost (žáky, zájemce o povolání, zaměstnavatele ad.)

Projekt z ESF  Rozvoj Národní soustavy povolání a Sektorových rad* jako nástroje zaměstnavatelů k ovlivňování RLZ v ČR“ (NSP II)  Zadavatel: MPSV ČR  Dodavatel VZ: Svaz průmyslu a dopravy ČR, Hospodářská komora ČR, TREXIMA, spol. s r.o.  Realizace:  Sektorová rada pro polygrafii, média a informační služby (zatím zastoupen náš obor)  Vznik Sektorové rady pro kulturu (in spe) 4

Úkoly Sektorových rad  Mapování struktury jednotek práce v daném sektoru, návrh seznamu jednotek práce, které je nutno vytvořit/aktualizovat  Zpracování struktury a obsahu povolání, typových pozic a menších jednotek práce, optimální vyjádření kompetencí  Rozbor profesních a kvalifikačních potřeb v sektoru a návrh struktury kvalifikací v sektoru  Tvorba kvalifikačních a hodnotících standardů dílčích kvalifikací pro NSK

Úkoly Sektorových rad  Posouzení aktuální struktury pozic v NSP/KTP ( /  Návrh seznamu jednotek práce nově vytvářených a aktualizovaných  Tvorba a revize dílčích kvalifikací  Spolupráce na vymezení úplných kvalifikací  Kontrola činnosti autorizovaných osob (delegování odborníků)

Úkoly Sektorových rad  Spolupráce s autorizujícími orgány a autorizovanými osobami  Aktivní ovlivňování situace na trhu práce v sektoru, regionu nebo v rámci celé ČR prostřednictvím uzavírání Sektorových dohod  Zapojování dalších odborníků do zpracování úkolů SR, tvorba pracovních skupin  Propagace činnosti Sektorové rady a výstupů její práce