Objektově orientované programování - cvičení 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Standardní knihovní funkce pro práci s textovými řetězci
Advertisements

Pro začátek něco lehčího
Počítače a programování 1 Přednáška 13 Jiří Šebesta.
Vlastní skript může být umístěn: v hlavičce stránky v těle stránky
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy II.
Pascal - příklady.
Programování funkcí v Excelu
Vnitřní řazení v poli (in sito)
Vytváření, použití dávkových souborů
DATOVÝ TYP POLE.
Fronta - a)Implementace s využitím statických struktur (pole) b)Implementace s využitím dynamických struktur (spojového seznamu) odebírá se ze začátku.
Algoritmy I. Cvičení č. 10.
Programování v Pascalu Přednáška 8
Programování v Pascalu Přednáška 5 RNDr. Hana Havelková.
Programování v Pascalu Přednáška 9 RNDr. Hana Havelková.
Konstanty jsou datové objekty jejich hodnoty nelze v programu měnit Deklarace Const jméno = hodnota Příklad: Textový řetězec ZPRAVA Const ZPRAVA = “Zadej.
Algoritmizace a programování Datové typy v Delphi - 05
Algoritmizace a programování Podprogramy v Delphi - 10
První přednáška ( ) 1. Úvod (účel předmětu a cíl výuky) 2. Karta předmětu ( literatura) 3. Počítačové prostředí.
Programování v C++ Cvičení.
Programování v Pascalu Přednáška 7
Materiály k přednášce Úvod do programování Ondřej Čepek.
J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá Přetěžování metod, rekurze.
1 Vyhledávání Principy vyhledávání Klasifikace klíče:  Interní klíč – je součástí prohlížených záznamů  Externí klíč – není jeho součástí, je jím např.
C# - datové typy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Procedury a funkce Základní charakteristika a použití v programu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vyučovací hodina 1 vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny 5 min Nová látka 20 min Procvičení nové látky 15 min Shrnutí 5 min 2 vyučovací hodiny: Opakování.
Deklarace Radim Štefan. 2 Použité zkratky BP – Borland Pascal De – Delphi.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Operátory (2. část) 4 Verze
Seminář C cvičení STL, Trolltech Ing. Jan Mikulka.
Objektové programování
Úvod do Pascalu. Co je Pascal? vyšší programovací jazyk poskytuje prostředky pro popis algoritmů, které odrážejí povahu řešených problémů, a nikoliv technickou.
Proměnné v PHP Každý programovací jazyk pracuje s nějakými hodnotami. To, do čeho se tyto hodnoty ukládají, se nazývá proměnné. Každý programovací jazyk.
JavaScript Podmínky, cykly a pole.
Cvičení.
Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Microsoft ® Excel Zpracovala : Dana Lišková 4.B
Konstanty u jsou datové objekty u jejich hodnoty nelze v programu měnit u Deklarace Const jméno = hodnota Příklad: Textový řetězec ZPRAVA Const ZPRAVA.
VISUAL BASIC PRALG.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Algoritmizace a programování Binární soubory - 14 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 5 Úvod do jazyka PHP.
10. Dynamické proměnné Dynamická proměnná se nezavádí deklarací proměnných, ale vzniká za běhu programu provedením speciálního příkazu. Nemá přidělen žádný.
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
Výpočty tiskových sestav Průvodce problematikou tiskových sestav.
Práce s řetězci Řetězec je libovolný text nebo libovolná skupina znaků. Řetězec se také označuje jako string. Činnosti prováděné s řetězci: Počítání znaků.
MS WINDOWS Plocha. Plocha  Deska pracovního stolu  Výchozí bod pro práci s PC  Na každém počítači může vypadat různě  Uživatel si ji může sám upravovat.
SOFTware Adresář, soubor, OS Informatika – 6. třída Bc. Josef Štainer
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D.
Jazyk C A0B36PRI - PROGRAMOVÁNÍ Část II.
4. Typ pole 4.1 Jednorozměrná pole
České vysoké učení technické Fakulta elektrotechnická Datové typy, výrazy vstup, výstup Jazyk JAVA A0B36PRI - PROGRAMOVÁN Í v1.02.
IB111 Práce se soubory Správa paměti. Práce se soubory v Pythonu Soubor musíme „otevřít“ Poté s ním pracujeme –Čteme a/nebo zapisujeme Nakonec musíme.
Úvod do programování2 Vyučující: Mgr. Vítězslav Jersák Web: xjv.webnode.cz.
Cvičení 3-4 Procedury, funkce,řetězce. Procedury Procedura Procedura Procedura je podprogram, který mění stav programu (změnou stavu proměnných nebo změnou.
Základy práce s OS Windows
JavaScript úvod. Jazyky webového vývojáře Dynamická stránka  aktivně mění svůj obsah v reakci na činnost uživatele  zpracování na straně serveru (PHP,
Programování OPERÁTOR SIZEOF, FUNKCE, POLE JAKO PARAMETRY FUNKCÍ ERIK KRÁL.
Programování ENUM, SWITCH,pole jednorozměrná a vícerozměrná, deklarace, inicializace, kopírování, porovnání Erik Král.
Algoritmizace a programování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Uživatelem definované datové typy
Vzorové řešení zápočtového testu
Algoritmizace a programování
Algoritmizace a programování
TNPW1 JavaScript Ing. Jiří Štěpánek.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborná škola Net Office, spol. s r. o
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Transkript prezentace:

Objektově orientované programování - cvičení 1

Práce s řetězci DELPHI (1) Napište jednoduchý program, který má 2 globální řetězce, Str1 a Str2. Po stisknutí tlačítka do Str1 zapíše ‘AHOJ’ a do Str2 nakopíruje hodnotu Str1. Druhé tlačítko změní hodnotu jednoho z řetězců. Po každém přiřazení vypište stav řetězců

…pokračování... K zobrazení stavu řetězců si napíšeme funkci StringStatus. Řetězec se do ní musí předávat jako VAR nebo CONST, aby se předával odkazem a nikoliv hodnotou (kopírováním). Nedokumentované pomůcky: na offsetu -8 je ReferenceCount, na offsetu -4 je délka stringu.

…pokračování... Ukázka řešení je v souboru demo1.exe (je to samozrobalovací komprimovaný soubor) Všechny ukázky jsou určeny k rozbalení v adresáři C:\WINDOWS\TEMP

…pokračování...

…pokračování...

Práce s řetězci DELPHI (2) Jako ukázku předávání stringů mezi Delphi a Windows volejte funkce API (Windows) pro název okna: (1) jméno okna přeneste do Delphi, (2) z Delphi změňte jméno okna. Řešený příklad je zde

…pokračování...

…pokračování Ale pozor na zradu! Kdybychom zapsali Edit1.Text := PomocnyString + ‘ je nadpis’; tak by se ten konec vůbec nezobrazil! Důvodem je, že Windows nenastavují délku stringu tak, jako to potřebují Delphi. Proto musíme použít S1:=String(PChar(S1)) nebo SetLength(S1, StrLen(PChar(S1)))

Dynamická (otevřená) pole Vytvořte funkci Sum, kterou můžete volat s libovolným počtem parametrů integer, real, nebo string. Výsledkem je součet všech hodnot parametrů (stringy obsahují textový zápis čísel). Vyřešený příklad je zde

…pokračování... Řešením je otevřené pole netypované: function Sum(const X: array of const): real;

…pokračování...

…pokračování...

…pokračování

Datový typ VARIANT Změřte, kolikrát jsou operace s datovým typem VARIANT pomalejší než stejné operace s celočíselnými typy. Příklad řešení je zde

…pokračování...

…pokračování...

…pokračování

Procedurální a funkcionální typy Vytvořte funkcionální typ. Bude to funkce typu „real“ s jedním parametrem „string“. S jeho pomocí provádějte výpočty tří různých funkcí, přičemž druh funkční závislosti se stanoví až za běhu programu. Vzorové řešení je zde

…příklad...

…pokračování...

…pokračování

Otázky ke zkoušce 1 (ke všem uveďte příklady) Řetězce, jejich reprezentace a práce s nimi Dynamická a otevřená pole Datový typ Variant Parametry s default hodnotou Procedurální a funkcionální typy

Otázky ke zkoušce 2 (ke všem uveďte příklady) Přetypování Typované konstanty Vyjmenujte a popište 3 (4) základní principy OOP