Svačiny českých (a slovenských) dětí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Advertisements

Mgr. Libuše Přikrylová ředitelka Základní školy Provaznická Ostrava
B.Procházka Poděbrady 16. –
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Elektronická učebnice - I
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Zábavná matematika.
Tuky v dětském jídelníčku
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
stravovací režim školáků
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Únorové počítání.
Také si myslíte, že to děláte správně?
Doplňkové stravování ve školách a jeho vliv na zdraví dětí a žáků
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
Hrubá - prostá incidence nádorů kolorekta u mužů 1. Maďarsko 88,29 2. Česká Republika 86,73 3. Japonsko 77,74 4. Německo 75,39 5. Nový Zéland71,77 6. Austrálie.
TRUHLÁŘ II.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
NUTRILITE – Kroměříž.
Rozdíly ve stravování dětí s normální hmotností a nadváhou/obezitou
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Ladislav Schreiber COME – automaty, s.r.o. Opava
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Analýza knihovnických standardů za rok 2006 knihovny Jmk Provozní doba Nákup knihovního fondu Kč na 1 obyvatele Roční přírůstek Počet studijních míst Veřejně.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
PREZENTACE PRO SCHŮZKU RODIČŮ ZŠ A MŠ.  PŘIHLAŠOVÁNÍ A ODHLAŠOVÁNÍ STRAVY LZE PROVÁDĚT DEN PŘEDEM A TO NEJPOZDĚJI DO 13,30 HOD. NÁSLEDOVNĚ:  em:
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Příprava stravy v rodině
KONTROLNÍ PRÁCE.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Jitka Tomešová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha Školní oběd = součást zdravého jídelníčku dítěte.
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Životní styl žáků ZŠ Královehradeckého, Pardubického a Libereckého kraje H. Střítecká Univerzita Obrany Fakulta vojenského zdravotnictví Katedra vojenské.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Představení Programu Skutečně zdravá škola Tom Václavík.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
PESTROST STRAVY.
Autor: Mgr. Marcela Holubová
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Maminka vaří.
Autor: Mgr. Jana Burdzová
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_17
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Svačiny českých (a slovenských) dětí Jitka Tomešová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha

Správná svačina, tím učení začíná dopolední svačina školních dětí by měla tvořit přibližně 15 % z celkového denního příjmu energie její pravidelné zařazování je součástí prevence nadváhy a obezity kvalitní svačiny také mohou přispívat k lepším školním výsledkům => Rodiče by měli dbát, aby jejich školáci měli zabalenou kvalitní svačinu každý den.

Svačiny českých a slovenských školáků Tajemství školních svačin za podpory značky Rama a pod patronací Poradenského centra Výživa dětí, Fóra zdravé výživy a České kardiologické společnosti 2006 – Česká republika, účast 326 žáků 7. tříd 2007 – Slovenská republika, účast 773 žáků 7. tříd Ze srovnání výsledků z obou republik vyplynuly zajímavé informace

Svačiny českých a slovenských školáků české děti 37 % 58 % 17 % 64 % 56 % 41 % 50 % 60 % řízek 29 % 3 a méně jídel denně doma před odchodem nesnídají nesvačí svačina připravená od rodičů vliv reklamy při nákupu svačiny sladkosti ke svačině ovoce nebo zelenina oběd ve školní jídelně nejoblíbenější pokrm 2 a méně hodin sportování slovenské děti 40 % 55 % 14 % 76 % 51 % 49 % 50 % pizza 53 %

A co na to rodiče? anketa na www.nadoma.cz a www.vyzivadeti.cz v průběhu června 2008 odpovídalo celkem 4 494 rodičů Z ankety vyplynulo: rodiče věnují přípravě svačiny cca 20 minut a většinou ji připravují ráno před odchodem do práce (52 %); nejčastěji chystají chléb s rostlinným tukem, sýrem či šunkou (81 %) včetně ovoce nebo zeleniny; pouhá 4 % rodičů dávají svým dětem ke svačině sladkosti; k pití dostává do školy 40 % dětí neperlivou vodu nebo neoslazený čaj, 44 % vodu se šťávou nebo ředěný ovocný džus; podle 90 % rodičů dítě ve škole svačinu vždy sní a jen 5 % ji přinese zpátky domů; pouhých 9 % děti dostává na obstarání svačiny kapesné a 6 % rodičů přiznává, že jejich potomek ve škole vůbec nesvačí.

Závěrem Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. Pro školní děti to platí tím spíš => pokud se naučí správně a zdravě svačit, přispějí nejen k prevenci své nadváhy a obezity, ale mohou se také lépe učit a získané vědomosti uplatnit v pozdějším životě.

Děkuji Vám za pozornost.