Společné zdanění manželů Počínaje rokem 2005 byl do ZDP zaveden nový § 13a, který umožňuje manželům vyživujícím alespoň jedno dítě žijící s nimi v domácnosti,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přehled právních předpisů
Advertisements

z toho 20 % DPH Firma uhradí tuto platbu na hlavní činnost Sdružení AP (to je včetně 20 % DPH) Firmě bude vyúčtováno jako přijatá záloha (dle zákona o.
/2012 ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ ZÁLOH A DAŇOVÉHO ZVÝHODNĚNÍ 1.
Silniční daň.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 23. října 2013.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně z příjmů právnických osob Označení materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování I Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
Daň z příjmů fyzických osob
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
1 Vyměřovací řízení  ta část řízení, ve které je stanovena výše daně, a to pokud možno jednoznačně, tedy právně perfektně  pochybení v této části DŘ.
DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI
Klubový materiál. Zjednodušený multilevelmarketing cesta za finanční nezávislostí je naše Naše.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně z příjmů fyzických osob - příklad Označení.
Daň z příjmů právnických osob
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
ML ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ ZÁLOH A DAŇOVÉHO ZVÝHODNĚNÍ 1.
TISKOPISY Aktuální přehled o platných vzorech
Pojistné na sociální zabezpečení (a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti)
Pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_04A13 Autor Ing. Yvona Fidzinská Období vytvoření leden.
Překladatel a tlumočník jako OSVČ III
Roční zúčtování daně, daňové přiznání k DPFO
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování II Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
Zdaňování příjmů podle § 7 ZDP
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Důchodové daně Petr Mrkývka.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Společné podnikání fyzických osob
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
IFA Česká republika 1 Novela zákona o kolektivním investování / Dopady do daní z příjmů Kateřina Hycnarová 11. října 2011.
Daň z příjmů právnických osob DPPO je samostatně upravena v ZDP § 17 – 21, Poplatníky DPPO jsou obecně osoby, které nejsou fyzickými osobami, organizační.
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Účtování DPH účet 343.
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1116Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Zálohy na daň Jméno.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1278Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Roční zúčtování daně Jméno autora: Ing. Zdeňka.
Pojistné na sociální zabezpečení (a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti)
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
Zdaňování příjmů podle § 7 ZDP Jedná se o příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti, Příjmy z podnikání vymezuje § 7 odst. 1 ZDP takto: a)
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Zdaňování ostatních příjmů Ostatní příjmy FO vymezuje § 10 ZDP, jsou jimi mj.: příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Zdaňování příjmů podle § 7 ZDP Jedná se o příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti, Příjmy z podnikání vymezuje § 7 odst. 1 ZDP takto: a)
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
{ Roční zúčtování záloh na daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků a daňového zvýhodnění Adam Linek Adam Buchta a kol. Finanční.
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Daň z příjmů fyzických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Daň z příjmů Zaměstnanci. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti  Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,  Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Zdanění fyzických osob poskytujících služby
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Roční zúčtování daně, daňové přiznání k DPFO
Roční zúčtování daně, daňové přiznání k DPFO
Zdaňování příjmů podle § 7 ZDP
Daň z příjmů právnických osob
Zdaňování ostatních příjmů
Účtování DPH účet 343.
Daň z příjmů fyzických osob
Daň z příjmů fyzických osob
Transkript prezentace:

Společné zdanění manželů Počínaje rokem 2005 byl do ZDP zaveden nový § 13a, který umožňuje manželům vyživujícím alespoň jedno dítě žijící s nimi v domácnosti, uplatnit tzv. společné zdanění manželů, Výše uvedené podmínky je nutno splnit nejpozději poslední den zdaňovacího období, Idea společného zdanění je jednoduchá – oba manželé sečtou veškeré své zdanitelné příjmy a transformují je na základ daně podle § 5 a 23 ZDP, ty sníží o nezdanitelné části základu daně dle § 15 ZDP, U příjmů podle § 7 a § 9 ZDP však při společném zdanění nelze uplatnit daňovou ztrátu, ta se uplatní až v souladu s § 34 ZDP v následujících 5 zdaňovacích obdobích, avšak v tomto roce nesmí být uplatněno společné zdanění!

Kdy společné zdanění uplatnit nelze? Tuto skutečnost upravuje § 13a odst. 4 ZDP, Společné zdanění nelze uplatnit, pokud alespoň jeden z manželů:  Má stanovenu daň paušální částkou dle § 7a ZDP,  Má povinnost stanovit minimální základ daně podle § 7c ZDP,  Uplatňuje způsob výpočtu daně podle § 13 ZDP (rozdělení příjmů na spolupracující osoby) a § 14 (výpočet daně z příjmů za více zdaňovacích období),  Uplatňuje slevu na dani podle § 35a a 35b ZDP (při investičních pobídkách),  Má povinnost uplatnit postup podle § 38gb ZDP (daňové přiznání při prohlášení nebo zrušení konkurzu).

Manžel daňový nerezident Pokud je alespoň jeden z manželů daňovým nerezidentem, lze společné zdanění uplatnit pouze při splnění podmínky § 13a odst. 3 ZDP, tzn., že úhrn jejich příjmů ze zdrojů v ČR činí alespoň 90 % všech jejich příjmů s výjimkou příjmů, které nejsou předmětem daně, jsou od daně osvobozeny nebo jsou zdaňovány srážkovou daní, Samozřejmě ostatní podmínky jsou shodné s manžely daňovými rezidenty.

Jak se to dělá prakticky? Oba manželé musí podat daňové přiznání k DPFO, Toto DP je nutno odevzdat ve stejné lhůtě, Pro uplatnění společného zdanění manželů slouží příloha č. 5 v DP, V této příloze vyplní manželé své příjmy každý zvlášť, stejně tak to provedou s nezdanitelnými částmi základu daně (§ 15 ZDP), Výsledný společný základ daně potom rozdělí na poloviny a každou polovinu zdaňuje každý z manželů zvlášť (a uplatní si své slevy na dani).

Komu se společné zdanění vyplatí Jednoznačně nejvýhodnější je pro manžele s velmi rozdílnými příjmy (typicky manželka na mateřské dovolené, atd.), Naopak v podstatě zbytečné je pro manžele se stejnými příjmy, příp. s velmi podobnou výší příjmů, Výhodné nemusí být také v situaci, kdy jeden z manželů vykazuje daňovou ztrátu u příjmů podle § 7 a § 9 ZDP, neboť při společném zdanění ji nelze uplatnit.

Problémy spojené se společným zdaněním Jeden byl vyřešen – hrozilo, že manžel s nižšími příjmy bude muset díky společnému zdanění hradit daň v termínu podání daňového přiznání, avšak druhý z manželů dostane přeplatek až o měsíc později – řešení je v tom, že manžel s vyššími příjmy přímo v daňovém přiznání požádá o převedení části přeplatku daně na nedoplatek manžela, Problém č. 2 je spojen s hrozbou nutnosti vzniku povinnosti hradit zálohy na daň z příjmů pro manžela s nižšími příjmy – toto se plánuje řešit novelou ZDP, nicméně doposud schválena není.

Jak to s těmi zálohami tedy je? Již víme, že u příjmů podle § 6 ZDP se zálohy na daň platí podle § 38h ZDP, Obecně se platí zálohy v souladu s § 38a ZDP, vychází se z poslední známé daňové povinnosti, u FO se pro určení daňové povinnosti pro účely stanovení záloh vyloučí příjmy podle § 10 ZDP, Do poslední známé daňové povinnosti se nepočítá také daň spadající na samostatný základ daně podle § 8 odst. 4 a § 20b ZDP, V případě společného zdanění je z hlediska poslední známé daňové povinnosti důležitá daň připadající na každého z manželů.

Zálohy neplatí poplatníci, jejichž poslední známá daňová povinnost nepřesáhla Kč a dále obce a kraje, Je – li poslední daňová povinnost vyšší než Kč, avšak nepřesáhla Kč, platí se zálohy ve výši 40 % poslední známé daňové povinnosti a to ve dvou splátkách, první je splatná do 15. dne šestého měsíce zdaňovacího období a druhá do 15. dne dvanáctého měsíce zdaňovacího období, Je – li poslední daňová povinnost vyšší než Kč, platí se zálohy ve výši 25 % poslední známé daňové povinnosti splatné vždy k 15. dni třetího, šestého, devátého a dvanáctého měsíce zdaňovacího období,

Pokud však základ daně poplatníka tvoří také dílčí základ daně podle § 6 ZDP, ze kterých měl plátce povinnost srazit zálohu podle § 38h ZDP, tak se zálohy neplatí za podmínky, že tento základ daně činí alespoň 50 % celkového základu daně, Pokud je tento podíl nižší než 15 %, platí se zálohy podle předchozích podmínek, Je – li tento podíl 15 %, avšak nižší než 50 %, platí se zálohy v poloviční výši, Pokud bylo zdaňovací období delší nebo kratší než 12 měsíců, dopočítává se pro účely záloh daňová povinnost, jako by trvalo 12 měsíců.