EDUARD BASS 9. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hans Christian Andersen
Advertisements

Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_NP2 Ročník:II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Christian Andreas Doppler
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
Kníže Metternich Klemens Wenzel Nepomuk Lothar kníže Metternich-Winneburg-Ochsenhausen, vévoda z Portelly.
Josef Kajetán Tyl
Karolina Světlá 8. ročník.
EDUARD BASS A Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
E. Bass a V. Ř ezá č PaedDr. Hana Vítová St ř ední pr ů myslová škola, Mladá Boleslav, Havlí č kova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Tomáš Garrigue Masaryk
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Autor: Bc. Eva Doležalová
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
KAREL ČAPEK 1890 – 1938.
Karel a Josef ČAPKOVI bratři a spisovatelé.
VY_32_INOVACE_ČJ _Karel Čapek, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Český naturalismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
KAREL POLÁČEK 9. ročník.
Karel Poláček novinář, prozaik a humorista -byl židovského původu -vystudoval gymnázium a studoval práva na UK (nedokončil – I. svět válka)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
OTA PAVEL Praha Praha Obrázek
Karel Čapek.
Eduard Bass Marcela Bečáková 3. A. Eduard Bass ( ) narozen v Praze vl. jménem Eduard Schmidt studium na obchodní akademii, poté obchodním zástupce.
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
RAINER MARIA RILKE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tomáš Garrigue Masaryk
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
LEOŠ JANÁČEK ( Hukvaldy – Ostrava) Obrázek 1
THOMAS MANN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Marie Majerová 9. ročník.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 9.ročník III
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
JIŘÍ MYRON (BOHUMIL PROŠEK) HUMPOLEC OSTRAVA.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.7.B.17_eduard_bass Název: Eduard Bass Číslo operačního.
Mgr. Marie Havránková DEMOKRATICKÝ PROUD V ČESKÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Josef Čapek a Karel Čapek Ilustrace Anotace: Seznámení s ilustracemi a dílem bratří.
EDUARD BASS (* 31. prosince 1887 /1. ledna 1888 Praha = přesně o půlnoci -  2. října 1946 Praha)
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._MEZIVALECNA_PROZA_DEMOKRA TICKY_PROUD_PREZENTACE_10 Název.
LITERATURA 9. ročník Odraz 2. sv. v. v literatuře – ztráta prozaiků Karel POLÁČEK Eduard BASS.
Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Jan Otčenášek
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Autoři české a světové literatury 6.-9.
Johann Sebastian Bach VY_32_INOVACE_I-A-07.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
LEOŠ JANÁČEK ( Hukvaldy – Ostrava) Obrázek 1
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
T.G.M..
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“
Český jazyk 9. ročník Česká próza 20. století.
EDUARD BASS CIRKUS HUMBERTO
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ JAZYK
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Rudolf II. Habsburský.
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

EDUARD BASS 9. ročník

Narodil se v Praze 1. 1. 1888 Zemřel v Praze 2. 10. 1046

český prozaik, kritik, žurnalista vl. jménem Eduard Schmidt - vystudoval obchodní akademii - pracoval jako obchodní zástupce svého otce v kartáčnické firmě

- od mládí ho přitahovalo kabaretiérské umění a protože rád cestoval, obojí spojil dohromady a projel spoustu evropských kabaretů

Vídeň Procestoval : Berlín Itálie

- po smrti svého otce a likvidaci firmy se plně věnoval uměleckému životu - zpíval a recitoval v pražských kabaretech, byl konferenciérem, tvořil scénky, překládal šansony

- za 1. sv. války byl za zdravotních důvodů pouze písařem ve vojenské nemocnici na Hradčanech a byl uvolňován na vystoupení - v té době se také oženil s herečkou a sochařkou Táňou Krykovou - byl konferenciérem v Lucerně, vystupoval ve slavném kabaretu Červená sedma a rok dělal ředitele kabaretu Rokoko

- v době kolem 1. sv. války vydával „letáky“ – satiricky laděné glosy a drobné prózy zaměřené proti Rakousku-Uhersku, kritizoval kariéristy a pravicové politiky - víc jak 20 let byl jeho život spojen s Lidovými novinami, 8 let dělal šéfredaktora, sblížil se tam s Karlem Poláčkem, bratry Čapkovými, prezidentem Masarykem…

TVORBA : Lidé z maringotek – soubor povídek (různé podoby lásky, prostředí manéže, různé charaktery lidí)

- pro mládež : Klapzubova jedenáctka

- aby otec uživil své syny, rozhodl, že se naučí hrát fotbal a pokusí se dobýt svět - byli pilní, stateční a zůstali skromní, vždy drželi při sobě, nešlo jim o peníze, ale o hru

Cirkus Humberto - román : - ovdovělý zedník Antonín Karas odchází s malým synkem Vaškem do světa hledat živobytí…zakotvil v Hamburku u cirkusu Humberto - Vašek si cirkus zamiloval a s ředitelovou dcerou Helenkou měli v krasojezdectví obrovský úspěch - časem se v zájmu cirkusu i vzali a narodil se syn Petr

- přišla krize, Vašek jako ředitel musel cirkus prodat a odešel do Prahy, aby se stal ředitelem varieté - žena Helenka se zranila při výcviku s koňmi a zemřela, syn Petr zájem o umění nejevil, ale vnučka Liduška začala úspěšnou dráhu tanečnice…vystupovala pod jménem Ludmila Humberto

Cirkus Humberto jako televizní seriál

- malý Vašek, když přišel k cirkusu

Pamětní deska v Praze v Resslově ulici č Pamětní deska v Praze v Resslově ulici č. 19 na domě, kde Eduard Bass žil a tvořil

Ulrichová, L. : Obsahy z děl české literatury Použitá literatura : Ulrichová, L. : Obsahy z děl české literatury