Umělý potrat.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Začátek individuálního lidského života a lidská důstojnost
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
BIOLOGIE ČLOVĚKA VÝVOJ DÍTĚTE
PRÁVNÍ ÚPRAVA NÁSILNÉHO UKONČENÍ TĚHOTENSTVÍ V ČESKÉM PRÁVNÍM ŘÁDU.
VÝVOJ LIDSKÉHO ŽIVOTA.
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Oplodnění (početí) a nitroděložní vývoj
Umělé přerušení těhotenství (interrupce)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
DÍTĚ PŘED NAROZENÍM.
Ontogeneze (ontogenetický vývoj)
Vývoj jedince Vývoj → před narozením = nitroděložní (prenatální)
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VÝVOJ JEDINCE.
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
Vývin nového jedince Filip Bordovský.
Těhotenství, dětství a dospívání
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Asistovaná reprodukce
ANTIKONCEPCE.
Potraty a asistovaná reprodukce
Rozmnožovací sousta va Popis a funkce rozmnožovací soustavy
Rozmnožování obratlovců
Maskulinizace samic hyen skvrnitých Vysoké hladiny androgenů v těle březí samice Agresivita amaskulinizace samic Obtížnost porodů.
Těhotenství (gravidita) 8. ročník
Rozmnožovací soustava
UMĚLÉ PŘERUŠENÍ TĚHOTENSTVÍ
Pojetí lidského embrya
Využití cytogenetických metod v reprodukční medicíně
Rozmnožovací soustava 5. ročník
Etická problematika interrupce a asistované reprodukce
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
ROZMNOŽOVÁNÍ ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Růst těla – Růst kostí ( do délky, do šířky) ontogenetický, prenatální vývoj (stádia morula, blastuly, gastruly, neuryly) zvětšování embrya a plodu Zábranská.
Vývojová psychologie Prenatální období.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_P8_31 Sada DUMPřírodopis 8 Předmět Přírodopis Název materiáluAntikoncepce Anotace Žáci mají přehled o základních.
Souvislost potratovosti s: - úmrtností, - plodností
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Prenatální a preimplantační dignostika Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
N ÁZEV ŠKOLY : ZŠ Š TĚTÍ, O STROVNÍ 300 A UTOR : M GR. Š TĚPÁNKA B ERANOVÁ D ATUM : Č LOVĚK A JEHO SVĚT, ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ. N ÁZEV MATERIÁLU.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_18_Porod Autor Mgr. Tereza Pasecká.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Soustavy orgánů člověka Název : Těhotenství 2. Anotace : Seznámení.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma:
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky prenatálního období klíčová slova : koncepce, morula, blastocysta.
Těhotenství Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_14_Těhotenství Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Osoba a osobnost Pavlína Jordánová, Margita Přikrylová, Eliška Roubalová.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_33_01_rozmnožování člověka.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_12_PRENATÁLNÍ VÝVOJ JEDINCE.
Ovulační a menstruační systém
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Růst a vývoj živé přírody
VÝVOJ JEDINCE opakování
ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8. ročník
Počátek život s hlediska přírodovědce
Rozmnožovací soustava
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Vypracovaly: Benešová Jitka Knoflíčková Jana
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Transkript prezentace:

Umělý potrat

Potrat samovolný potrat (nastává spontánně v průběhu těhotenství) umělý potrat (interrupce) – nepřímý – přímý

Potrat samovolný potrat (nastává spontánně v průběhu těhotenství) umělý potrat (interrupce) – nepřímý – přímý → předmětem etického hodnocení

Je člověk osobou?

Definice osoby PROSÓPON (řec.) = „maska“ PERSONA (lat.) OSOBA = bytost, jíž náležejí práva a povinnosti (především právo na život)

Definice osoby Intenzionální pohled (co je to osoba) Extenzionální pohled (kdo všechno je osoba)

Definice osoby 2 základní pojetí: Každý člověk je osobou (inkluzivistické pojetí) Ne každý člověk je osobou (exkluzivistické pojetí)

Definice osoby – inkluzivistické pojetí Boethius: osoba = individuální substance rozumové přirozenosti (naturae rationalis individua substantia)

Definice osoby – inkluzivistické pojetí Boethius: osoba = individuální substance rozumové přirozenosti (naturae rationalis individua substantia) Zastánci této definice = odpůrci potratů.

Definice osoby – exkluzivistické pojetí John Locke - rozlišuje pojem „osoba“ a pojem „člověk“ - člověk = biologický organismus - osoba = myslící, inteligentní bytost nadaná rozumem, která může chápat sebe sama jokožto sebe sama, jako stejnou myslící věc v různých časech a na různých místech (J. Locke: Essay Concerning Human Understanding)

Definice osoby – exkluzivistické pojetí Joseph Fletcher Indicators of humanhood: Neocortical function Self - consciousness Relational ability Happiness

Definice osoby – exkluzivistické pojetí Peter Singer dílo Practical Ethics (1979) rozlišuje 3 kategorie bytostí: bytosti bez vědomí bystosti s vědomím a cítící osoby

Definice osoby – exkluzivistické pojetí bytosti bez vědomí – neživé věci, rostliny a zvířata bez CNS bystosti s vědomím a cítící – zvířata s CNS (nemají vědomí sama sebe) osoby – mají vědomí sebe jako zvláštních entit s minulostí a budoucností

Definice osoby – exkluzivistické pojetí bytosti bez vědomí – neživé věci, rostliny a zvířata bez CNS bystosti s vědomím a cítící – zvířata s CNS (nemají vědomí sama sebe) osoby – mají vědomí sebe jako zvláštních entit s minulostí a budoucností N.B. Tyto kategorie nejsou „druhové“ (substanční), ale aktualistické.

Definice osoby – exkluzivistické pojetí → lidská embrya, novorozenci, těžce postižení a lidé v komatu nejsou osoby → některá (dospělá a zdravá) zvířata osobami jsou (např. šimpanzi, gorily, velryby, delfíni)

bytosti s vědomím a cítící hodnota o sobě nahraditelné povinnosti bytosti bez vědomí nemají hodnotu o sobě žádné bytosti s vědomím a cítící hodnota o sobě nahraditelné ve smyslu klasického utilitarismu bytosti s vědomím sebe, s minulostí a budoucností (osoby) právo na život nenahraditelné ve smyslu preferenčního utilitarismu →

Vývoj člověka (prenatální období) Oplodnění - oplozené vajíčko (zygota) se začne postupně dělit 2, 4, 8, ... buněk. Od rozdělení na dvě buňky mluvíme o zárodku (embryu). Zárodek putuje vejcovodem a přibližně 5 dní po ovulaci se dostane až do dělohy. - Embryonální stádium se ještě dělí na dvě fáze: preembryonální (1. a 2. týden po oplození) se počítá od vzniku zygoty až po implantaci v děloze a embryonální, která trvá až do ukončení vývoje orgánů – potom již mluvíme o plodu.

Vývoj člověka (prenatální období) Splynutím genomu spermie a vajíčka vzniká genom zygoty. Z genetického hlediska je takto vzniklý genom naprosto jedinečný a neopakovatelný. Genetická informace zygoty vytváří biologickou individualitu člověka. Z toho, co bylo uvedeno, vyplývá, že již zygota se těší důstojnosti lidské bytost. S ohledem na důstojnost lidské bytosti je také třeba s embryi zacházet (experimentování, zmražení, usmrcení). Lidské embryo se nevyvíjí, aby se stalo člověkem, ale vyvíjí se od počátku jako člověk.

Interrupce – historický vývoj Řecko – římská kultura: potrat připouštěn Rané křesťanství: zákaz potratu (viz spis Didaché) Středověk: problém „oduševnění“ – kdy člověk získává duši? (T. Akvinský: muž 40 dní, žena 90 dní)

Interrupce – historický vývoj 14. století - dominikáni: ohrožuje-li plod život matky, je potrat možný 19. století – Pius IX.: potrat není možný za žádných okolností 20. století – Pius XI.: Casti connubii (1930)

Interrupce – historický vývoj Kongregace pro nauku víry: 1974 - Deklarace o umělém potratu Quaestio de abortu 1987- Instrukce Donum vitae 1995 – encyklika Evangelium vitae

Interrupce – historický vývoj Katoličtí moralisté: nepřímý potrat lze ospravedlnit aplikací dvojího účinku. Podmínky: Lékařský zásah se týká matky Záměrem matky i lékaře je záchrana dítěte Smrt dítěte není prostředkem záchrany matky, ale pouze důsledkem zákroku Existuje důvod pro záchranu matky (dítě tak i tak zemře)

Interrupce – legislativa v ČR Zákon ČNR č. 66/1986 Sb., o umělém přerušení těhotenství (zrušeny interrupční komise, směrnice o předcházení nechtěnému těhotenství, výzva k odpovědnému rodičovství)

Počty interrupcí v ČR v letech 1993-2004

Počty interrupcí v roce 2001 podle krajů (celkem 32 528)

Počty interrupcí v roce 2001 podle krajů

Legislativní zákaz potratů? Nelegální potraty – zákaz interrupcí vede k jejich nelegálnímu provádění → ohrožení zdraví ženy Potratová turistika – ženy z Polska do ČR, z Irska do Velké Británie

Legislativní zákaz potratů? pro-life X pro-choice