Mobbing psychický teror na pracovišti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
ŠIKANA Co je šikana, její druhy Občanská výchova Milan Šimek.
Objektivní faktory.
Management Ing. Jan Pivoňka.
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality Kaizen.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Prof. Dr. Rudolf O. Zucha, Wien „Mobbing a jeho zdraví poškozující následky“ Social Processes and Personality, Telc 2007, CZ.
VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ PRACOVNÍKŮ - 5 Řízení lidských zdrojů.
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Vztahy mezi lidmi Seznamuje žáky se vztahy mezi lidmi ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.
IveHale s.r.o..
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Co je vztahová patologie?
Základy marketingu šestá přednáška
Mobbing a bossing Úvodní prezentace
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Komunikace a její využití v řízení
Klára Šťastná 2.Ročník MK
Sociální politika 06 CHUDOBA.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Prosperita organizace
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Nákupní chování spotřebitele
VY_32_INOVACE_PSYPS15860ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
M ATEMATIKA A BYZNYS I NFORMAČNÍ MANAGEMENT VE FIRMĚ Eva Turnerová Západočeská univerzita
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Chyby při vnímání druhých lidí
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Násilí na pracovišti.
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Sociální patologie SCPT SCPA
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Personální plán pro podnikatelský plán
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
MOBBING JAKO FENOMÉN NARUŠUJÍCÍ KLIMA ŠKOLY A JEJÍ SPOLEČENSKÉ POSLÁNÍ Jihlava, Krajský úřad Tomáš Čech Katedra sociální pedagogiky Pedagogická.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
PhDr. Pavel Be ň o Tel nebo
Gender Pay Gap a jeho determinanty s využitím dat EU-SILC 2005 PhDr. Martina Mysíková IES FSV UK ČSÚ.
Inflace. Inflace míra změny cenové hladiny míra změny cenové hladiny K inflaci dochází, roste-li celková cenová hladina. K inflaci dochází, roste-li celková.
MOBBING Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Mobbing a Bossing Marková. M obbing C o je M obbing  je druh rafinované šikany na pracovišti  nejrůznější formy znepříjemňování života na pracovišti.
Screening sluchu u nejmenších dětí a jednostranný defekt
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Analýza vnitropodnikové komunikace ve vybrané organizaci Autor práce: Zdeňka Sukdoláková Vedoucí.
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Šikana.
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ANOREXIE A BULIMIE.
Vliv radiace na člověka
Modely tvorby rozhodnutí a metody tvorby nových koncepcí
Náročné životní situace
Základní pojmy speciální pedagogiky
Rekreace a věk Miroslav Kyselý.
Vedení týmu. Vedení týmu Teambuilding budování týmu vzdělávání a stmelování týmu prostřednictvím zážitků snaží se odpoutat pracovníky od pracovního.
Transkript prezentace:

Mobbing psychický teror na pracovišti Přednáška 9

DEFINICE MOBBINGU Mobbing je odvozen od angl. slova to mob - utlačovat, urážet, útočit, napadat, vrhat se na někoho, srocovat se. V anglosaské oblasti „bullying“, „employee abuse“. Obecná charakteristika: Mobbing je řada negativních komunikativních jednání, kterých se pravidelně dopouští jednotlivec nebo několik osob vůči určitému člověku po určitou dobu (nejméně půl roku alespoň 1x týdně). Útok vede jeden nebo více silných jedinců proti slabšímu, tyto nepřátelské útoky se systematicky opakují.

Mobbing - systematické zákulisní intrikování, omezování, teror řízený kolegy na pracovišti nebo přímo nadřízeným. Mobbing ze strany kolegů Mobbing ze strany nadřízeného (bossing) Mobbing ze strany podřízených (méně typický) Cíl: donutit dotyčného, aby opustil pracoviště z vlastní vůle.

Strategie mobbingu Ze strany kolegů Ze strany nadřízeného Šíření pomluv Izolování kolegy Sabotování práce Znevažování výkonů a schopností Poškození soukromí a osobnosti Poškození zdraví Ničivé války bez naděje na usmíření Ze strany nadřízeného zadávání nesmyslných úkolů Malé požadavky – pod úrovní pracovníka Přehnané požadavky (nereálné termíny) Trvalá kontrola Překvapující útoky Izolace Útoky na zdraví Narážky na psychický stav

Mobbing ze strany nadřízeného - nesmyslné a nesplnitelné příkazy

Mobbing ze strany nadřízeného - trvalá kontrola

Běžné konflikty x mobbing Je normální, že pokud spolu lidé pracují delší dobu, může dojít k různým konfliktům. Konflikty vycházející z protikladných potřeb a hodnotových představ různých osob ještě neoznačujeme za mobbing. Nebezpečné chování - někdo druhý systematicky a cíleně (i protiprávně) zasahuje do pracovního i soukromého života jiného člověka.

Mobbing x šikana Mobbing versus šikana: Šikana bývá více viditelná, jde o to způsobit oběti okamžitou újmu. Mobbing bývá systematický, propracovanější, méně viditelný a tím i hůře napadnutelný.

Profil oběti mobbingu Obětí mobbingu se často stávají lidé, kteří jsou něčím výjimeční: odlišnost rasová, náboženská, politická, genderová (žena v mužském kolektivu či naopak) silní introverti, lidé s vadou řeči či naopak velmi inteligentní zaměstnanci, schopnější nebo vzdělanější než zbytek pracovního kolektivu. Neexistuje však žádný typický profil oběti – mobbing může postihnout každého. Nejčastěji jím trpí ženy, lidé mladší 29 let a lidé s nižším vzděláním. každý může být obětí mobbingu - a dokonce i iniciátorem. Dospělý, který již jako dítě tyranizoval ostatní, má velké předpoklady setrvat v tom i v dospělosti. Na druhou stranu dítě, které bylo obětí šikany si může svoje ponížení kompenzovat v dospělosti.

Příčiny vzniku mobbingu Vnější příčiny: Permanentní tlak na zvyšování výkonů a snižování nákladů. Strach před ztrátou zaměstnání (napjatá ekonomická situace) Firemní kultura: Firemní kultura s nízkou úrovní etiky. Nedostatky ve vnitropodnikových strukturách Nedostatečná kvalifikace pro vedení lidí - autoritářský styl vedení.

Příčiny vzniku mobbingu (pokrač.) Vztahy v kolektivu: Závist a konkurenční vztahy Podstatné rozdíly v míře (příp. nedostatek) tolerance Destruktivní zacházení s chybami či omyly. Struktura osobnosti mobovaného.

Model průběhu mobbingu Po vyhodnocení velkého počtu případů byl sestaven model průběhu mobbingu. 1. fáze: konflikt se konstruktivně neřeší 2. fáze: systematicky se vykonává psychický teror Oběť se začne pod tlakem mobbingu cítit frustrována, trpí úzkostí, nízkým sebevědomím. Jsou dokonce případy, že nalezne řešení své zoufalé situace i v sebevraždě 3. fáze: reaguje vedení – buď (a) řeší nebo (b) situaci nechápe 4. fáze: (pokud platí 3b) - oběť mobbingu je vyloučena z podnikového společenství.

Po 4. fázi mobbingu často následuje: odstavení a zbavení vlivu dlouhodobé nemoci odsun do psychiatrické léčebny výpovědi s odstupným/bez odstupného předčasný důchod sebevražda

statistiky Data z SRN: Zhruba 4 – 8% pracujících je vystaveno mobbingu. Asi 20% sebevražd je považováno za důsledek mobbingu. Mobbing hrozí především zaměstnancům a úředníkům: resortu zdravotnictví a soc. věcí (7-násobné riziko) resortu školství (3,5-násobné riziko) státní správy (3-násobné riziko)

Základní opatření proti mobbingu Mobbingu se nedaří na pracovištích na nichž vládne dobré pracovní klima. Mobbing se vyvine z mnoha konfliktů proto, že se nechá věcem volný průběh. Včas rozpoznat mobbingové aktivity a cíleně proti nim zakročit - problém se podaří vyřešit.