Sudokopytníci Tereza Konupková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sudokopytníci (Artiodactyla)
Advertisements

Notebook. Notebook je označení pro přenosný počítač Jsou v něm zabudované komponenty, srovnatelné se stolním PC.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Systém savců 6 Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př 5
Řád: SUDOKOPYTNÍCI.
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Vypracovaly: Tereza Plžiková, Zuzana Veverková, Zuzana Brožková
OKAPI.
Předmět a očekávaný výstup
Primáti.
Sudokopytníci.
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání.
Prase domácí - Sus scrofa domesticus
ZSV Filip Kuřec, 6.A.  Historická v ě da, zabývající se chováním, jednáním, pro ž íváním a dalšími č innostmi jedince  Zalo ž ena 1879 Wilhelmem Wundtem,
SUDOKOPYTNÍCI asi 190 druhů opírají se o dva prsty, třetí a čtvrtý
Řád: sudokopytníci.
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
VY_32_INOVACE_Př – ž 6., 7.20 Anotace: Prezentace charakterizuje rozdíly mezi sudokopytníky a lichokopytníky. Podle obrázků popisuje jednotlivé zástupce.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/
Mravenci Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Vojtěch Antoš.
Zajícovci (Lagomorpha)
Známe spoustu druhů tzv. létajicích ryb
KOSTRA LIDSKÉHO TĚLA tvoří oporu těla upínají se na ni kosterní svaly udává tvar těla postava člověka (díky kostře) je tedy vzpřímená a páteř je.
Chobotnatci.
Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013/2014 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Jméno: Marian Příhoda.
SAMOSTUDIUM TEST IMPALA NEPŘEŽVÝKAVÍ: ANTILOPA DERBYHO PRASE DIVOKÉ
Ochechule /Sirény/ Lichokopytníci Sudokopytníci
řád Sudokopytníci 2 nebo 4 prsty s kopýtky býložravci, všežravci
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Autorka: Zuzana Němečková
Kokainovník pravý (rudodřev koka)
Šelmy medvědovité Sabina Náhlíková IX.A.
SAVCI.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Sudokopytníci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Savci 3 Arnošt Krška.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_sudokopytníci(nepřežvýkavci)  ROČNÍK: 9. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ.
SUDOKOPYTNÍCI 1. Hmotnost těla se opírá o prst (ostatní zakrněly) 2. Prsty ukončeny rohovitými kopýtky 3. Většina býložravých druhů.
SUDOKOPYTNÍCI. CHARAKTERISTIKA Hmotnost těla opírají o dva prsty - třetí a čtvrtý. Prsty zakončeny rohovitými kopýtky. Většinou býložravci. 2 skupiny:
SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVÍ OD ČEHO JE ODVOZEN NÁZEV SUDOKOPYTNÍCI? od sudého počtu funkčních prstů osa končetiny prochází mezi prsty Autorem materiálu.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Jitka Marečková Název: VY_32_INOVACE_14C_16_Savci _Sudokopytníci_nepřežvýkaví.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 52 Sada: Př 7/35 Předmět: přírodopis Ročník: 7.
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Veverka obecná (sciurus vulgarit)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Klokani.
zpracovaný v rámci projektu
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
VY_32_INOVACE_04-39 Ročník: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Zoologie bezobratlých a obratlovců
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘÍRODOPIS
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_04-39 Ročník: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Autor: P.Hlavničková,M.Suchá,2013
Chobotnatci a damani Martina Koubová 3.C.
SAVCI III 12. Řád: LICHOKOPYTNÍCI kůň Převalského.
Sudokopytníci Michaela Pekařová; 3.B.
Lichokopytníci.
Lichokopytníci Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
PLACENTÁLOVÉ SUDOKOPYTNÍCI.
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_PŘÍRODOPIS
Transkript prezentace:

Sudokopytníci Tereza Konupková

Vědecká klasifikace Říše: živočichové Kmen: strunatci Třída: savci Podtřída: placentálové Řád: sudokopytníci Podřád: nepřežvýkaví velbloudi přežvýkaví

Charakteristika-1 Sudokopytníci jsou velmi úspěšným řádem savců. Spojuje je úprava končetin. Sudokopytníci jsou prstochodci. Skupina zahrnuje 10 čeledí a asi 220 druhů. Žijí na všech kontinentech a obývají různé ekosystémy.

Charakteristika-2 Bývají větší, i když ve velikosti jednotlivých druhů jsou velké rozdíly: nejmenší známý sudokopytník-kančil menší, váží sotva jeden kilogram, zatímco hroch obojživelný dosahuje hmotnosti až 4,5 tuny. Mezi sudokopytníky také patří nejvyšší žijící savec-žirafa.

Chrakteristika-3 Společným znakem je dobře vyvinutý třetí a čtvrtý prst, které nesou váhu těla. Osa končetin prochází mezi nimi. Druhý a pátý prst bývají vždy menší. Palec chybí vždy. Většina druhů má na předních i pánevních končetinách sudý počet prstů, výjimku tvoří pekariovití, kteří mají na zadních končetinách jen dva nebo tři prsty. Klíční kost, podobně jako u dalších savců, chybí. Obličejová část lebky bývá protáhlá, mozkovna je naopak užší, očnice jsou zpravidla oddělené od spánkové jámy. Sudokopytníci mývají 30-44 zubů. Časté jsou rohy nebo parohy.

Charakteristika-4 Žaludek je složitý, u mnoha sudokopytníků vícekomorový. Slepé střevo je malé, tračník je poměrně dlouhý a zavinutý do spirály. Přežvýkaví sudokopytníci dokážou zužitkovat těžko stravitelnou potravu mnohem lépe než lichokopytníci. Děloha sudokopytníků je dvourohá, placenta je rozptýlená. Březost trvá 100-491 dní, většina druhů rodí menší počet mláďat.

Obrázky

Vývoj Nejstarší sudokopytníci se objevili už v eocénu (-55 mil. let). Velmi dlouho žili ve stínu lichokopytníků, během miocénu, ale začali lichokopytníci vymírat a na jejich místo se rozšířili přežvýkaví. Také došlo k rozvoji velkých šelem, a přežvýkaví sudokopytníci měli výhodu ve schopnosti rychle zkonzumovat velké množství potravy a tu pak zpracovat někde v ústraní. Přežvykování, tedy dvojí zpracování potravy, která je fermentována v předžaludcích, se u sudokopytníků vyvinulo dvakrát, nezávisle na sobě.

Systém sudokopytníků 1.podřád : nepřežvýkaví Mezi nepřežvýkavé patří sudokopytníci s jednokomorovým žaludkem (s výjimkou hrochů). Nepřežvykují. Jsou to všežravci, sklovina stoliček tvoří hrboly, zuby mají uzavřenou dřeňovou dutinu a nedorůstají. Špičáky bývají přeměněné v kly. Na končetinách mají čtyři dobře vyvinuté prsty.

Zástupci Prase divoké Prase domácí Hrošík liberijský Hroch obojživelný Pekari páskovaný

2. podřád: velbloudi Velbloudi jsou přežvýkaví sudokopytníci, jejich žaludek je tříkomorový. Našlapují na prstní články, které jsou podložené pružným mozolem. Kopýtka jsou nehtovitého tvaru. Druhý a čtvrtý prst je zakrnělý, záprstní a nártní kosti jsou srostlé, tvoří tak jedinou kost tvaru obráceného Y. Loketní a lýtková kost jsou redukované.

Zástupci Velbloud jednohrbý Velbloud dvouhrbý Lama Vikuňa

3. podřád : přežvýkaví Přežvýkaví mají vícekomorové žaludky. Třetí a čtvrtý prst jsou jediné plně funkční prsty, poslední články jsou kryté rohovinou a tvoří paznehty, na jejichž okraj zvířata našlapují. Druhý a pátý prst nemají kostní podklad a tvoří rudimentární paznehtky. Záprstní a nártní kosti jsou srostlé a tvoří jedinou kost válcovitého tvaru.  Loketní a lýtková kost jsou redukované. Horní řezáky chybí, spodní špičáky se podobají řezákům. Stoličky mají zřasenou sklovinu, jsou semihypselodontní, s prodlouženou dobou růstu.

Zástupci Kančil menší Okapi Žirafa Bizon americký Kabar Berezovského Jelen wapiti Vidloroh americký

Odkazy https://www.google.cz/search?q=sudokopytn%C3%ADci&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=mS2KUt-6A4eFtQa9iIGIBg&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1400&bih=958 http://cs.wikipedia.org/wiki/Sudokopytn%C3%ADci https://www.google.cz/search?q=sudokopytn%C3%ADci&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=mS2KUt-6A4eFtQa9iIGIBg&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1400&bih=958#q=sudokopytn%C3%ADci-p%C5%99e%C5%BEv%C3%BDkavci&spell=1&tbm=isch https://www.google.cz/search?q=sudokopytn%C3%ADci&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=mS2KUt-6A4eFtQa9iIGIBg&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1400&bih=958#q=sudokopytn%C3%ADci-velbloudi&tbm=isch&imgdii=_ https://www.google.cz/search?q=sudokopytn%C3%ADci&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=mS2KUt-6A4eFtQa9iIGIBg&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1400&bih=958#q=sudokopytn%C3%ADci-nep%C5%99e%C5%BEv%C3%BDkav%C3%AD&tbm=isch&imgdii=_

Děkuji za zhlédnutí této prezentace.