Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SUDOKOPYTNÍCI asi 190 druhů opírají se o dva prsty, třetí a čtvrtý

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SUDOKOPYTNÍCI asi 190 druhů opírají se o dva prsty, třetí a čtvrtý"— Transkript prezentace:

1 SUDOKOPYTNÍCI asi 190 druhů opírají se o dva prsty, třetí a čtvrtý
ostatní prsty zakrněly nebo úplně vymizely jestliže je vyvinut druhý a pátý prst, zvíře na ně nenašlapuje – jsou posunuty nahoru (kromě hrochů)

2 SUDOKOPYTNÍCI první prst (palec) chybí většinou býložravci (výjimky)
dva podřády nepřežvýkavci přežvýkavci

3 SUDOKOPYTNÍCI Nepřežvýkavci jednoduchý žaludek chlup úplný
mohutné prohnuté trojhranné špičáky přítomny i řezáky, zuby třenové a stoličky

4 SUDOKOPYTNÍCI ZÁSTUPCI: Prase divoké vyšší než prase domácí
šedočerné tmavé zbarvení „černá zvěř“ bachyně (3 – 12 pruhovaných selat)

5 SUDOKOPYTNÍCI za noc desítky kilometrů
dokážou přeplavat mohutný říční tok při hledání potravy – čich všežravec dospělí samci dorůstají cm hmotnost kg Ve Francii byl v roce 1999 zastřelen samec vážící celých 277 kg.

6 SUDOKOPYTNÍCI

7 SUDOKOPYTNÍCI aktivní zejména v noci den tráví většinou odpočinkem
vyhýbají se přítomnosti člověka žijí obvykle ve skupinách, které průměrně čítají 20, vzácně až 50 jedinců Jsou schopni vyvinout rychlost 48 km/h

8 SUDOKOPYTNÍCI Rozšíření

9 SUDOKOPYTNÍCI nejrozšířenější zástupce celé své čeledi
patří – a to díky zásahu člověka - i mezi nejrozšířenější pozemské savce rozšíření se v průběhu staletí značně měnilo a v mnoha oblastech, kde byl dříve běžný (Dánsko, Egypt, Irsko, Norsko), byl vyhuben do některých byl naopak zavlečen a hojně se zde vyskytuje dodnes

10 SUDOKOPYTNÍCI

11 SUDOKOPYTNÍCI

12 SUDOKOPYTNÍCI

13 SUDOKOPYTNÍCI většinu času ponořený do vody hmotnost až 3 tuny
2) Hroch obojživelný většinu času ponořený do vody hmotnost až 3 tuny mezi prsty krátké plovací blány ušní boltce a nosní otvory uzavíratelné Oči a nozdry na vrcholku hlavy

14 SUDOKOPYTNÍCI obrovské špičáky v dolní čelisti přeměněné v kly – až 70 cm býložravec v noci spásají porost na březích během jedné noci hroch ujde zhruba 10 km a sežere zhruba kg potravy, což je při jeho váze relativně malé množství.

15 SUDOKOPYTNÍCI

16 SUDOKOPYTNÍCI Hroší kůže je velmi citlivá na sluneční záření, proto vylučuje načervenalý mazlavý sliz, který pohlcuje UV záření a zároveň zabraňuje šíření bakteriální infekce. Díky červené barvě tohoto slizu se říká, že hroši potí krev.

17 SUDOKOPYTNÍCI

18 SUDOKOPYTNÍCI Při vyschnutí dosahuje hroší kůže extrémní tvrdosti, proto se dříve využívala k broušení diamantů. Jeho „zívání“ je vypouštění přebytečných plynů vznikajících při trávení rostlinné potravy v žaludku.

19 SUDOKOPYTNÍCI nejraději se pohybuje ve vodě zhruba metr hluboké, vykukují pouze oči a nozdry dokáže výborně plavat (uplave až 30 km) je schopen se potopit na 5 minut, v extrémním případě se může potopit až na deset minut na souši se hroch také dovede pohybovat poměrně rychle (až 30 km/h)

20 SUDOKOPYTNÍCI

21 SUDOKOPYTNÍCI

22 SUDOKOPYTNÍCI velikost se udává do 460 cm
váha samce se pohybuje mezi 1500 a 3200 kg samice váží do 1500 kg délka ocasu cm hroši se v zajetí dožívají zhruba 45 let, nejstarší známý hroch se dožil 59 let

23 SUDOKOPYTNÍCI

24 SUDOKOPYTNÍCI Žije v Africe poblíž řek, sladkovodních jezer zhruba do dvou tisíc metrů nad mořem. Dříve býval rozšířen prakticky po celé Africe, jižní Evropě a podle Bible i u řeky Jordán. Hroši žijí v symbióze s kaprovitou rybou Labeo velifer, která se přisává na hroší kůži a zbavuje ho tak ektoparazitů, ryba se odsává až když hroch opouští vodu.

25 SUDOKOPYTNÍCI

26 SUDOKOPYTNÍCI

27 SUDOKOPYTNÍCI Hroch obojživelný je považován za jedno z nejnebezpečnějších afrických zvířat. Samci, nebo samice s mláďaty jsou velmi agresivní a bez varování útočí prakticky na jakéhokoliv vetřelce v jejich teritoriu.


Stáhnout ppt "SUDOKOPYTNÍCI asi 190 druhů opírají se o dva prsty, třetí a čtvrtý"

Podobné prezentace


Reklamy Google