Bariérová ošetřovatelská péče

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
3.LF UK - Všeobecná sestra kombinované studium 2010
Advertisements

ZAVEDENÍ NOSOGASTRICKÉ SONDY
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Zdravotnická zařízení na území města Ostravy
Péče o pracovníky.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Projekt Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně „Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe“ reg.č. CZ.1.07/1.1.00/
Šíření infekcí.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 28. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Prevence nozokomiálních nákaz na OCSS FN Hradec Králové
ZAVEDENÍ NOSOGASTRICKÉ SONDY
Virová hepatitida typu A
PROBLEMATIKA PÁDŮ NA LŮŽKOVÉM ODDĚLENÍ Z POHLEDU VŠEOBECNÉ SESTRY
RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011
ZAVEDENÍ NASOGASTRICKÉ SONDY
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Alimentární onemocnění
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Kurz Všeobecný sanitář
INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ.
Hygiena a bezpečnost při práci
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Alimentární onemocnění
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA_14.
CHARITA OSTRAVA CHOS a Mobilní hospicová jednotka
Aids.
Bakalářské studium 158 Péče o základní potřeby
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA_26.
Nozokomiální nákazy.
PRAVIDLA O BEZPEČNOSTI, OCHRANĚ ZDRAVÍ A OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŘI PRÁCI S VYBRANÝMI NEBEZPEČNÝMI CHEMICKÝMI LÁTKAMI A PŘÍPRAVKY § 44 a) odst. 10.
Únik nebezpečné látky - organizace v místě zásahu
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Nová role sestry - sestra kontroly infekcí Bc. Kapounová Gabriela Nemocnice Na Homolce.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Bariérová opatření v IP Kolářová Marie podzim 2014.
Základní výkony ve zdravotnictví 1 (SOL / VCA81) TÉMATA: 1a) Asepse a její zásady ve zdravotnických zařízeních 1b) Nozokomiální nákazy 1c) Bariérová péče.
Domovy se zvláštním režimem. poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu:  chronického duševního onemocnění  závislosti.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Valentová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Práva Pacientů Tato práva jsou prohlášená za platná dnem 25. února 1992 Schválila Centrální etická komise Ministerstva zdravotnictví České Republiky.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
MASARYKOVA UNIVERZITA
Vedení záznamu o zařízení oš. jednotky
EHEC Escherichia coli- enterohemoragické kmeny (EHEC) - O157: H7 , O104: H4 , O121 , O26 , O103 , O111 , O145 a O104: H21 , - produkují toxiny označované.
Epidemiologie infekčních nemocí - epidemiologie speciální
BOZP při manipulaci s izolačními materiály
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Gastronomická zařízení – BOZP, osobní hygiena, pracovní oděv
HACCP.
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Prostředí čekárny a ordinace Vyhláška č. 92/2012 Sb.
Nozokomiální nákazy.
Hygienické předpisy v gastronomii
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Pracovní činnosti VY_32_INOVACE_12_08_bezpečnost a hygiena provozu domácnosti, údržba, úklid.
MUDr. Ján Dudra, Ph.D., MPH RNDr. Eva Šťastná
, Olomouc.
Transkript prezentace:

Bariérová ošetřovatelská péče Bariérovou ošetřovatelskou péčí rozumíme používání různých postupů, jejichž cílem je zničit patogenní organismy a zabránit jejich šíření. Jedná se o systém pracovních, organizačních a provozních opatření, které mají zabránit vzniku a šíření nozokomiálních nákaz. Provádí je celý zdravotnický tým.

Nozokomiální nákazy jsou ty, které vznikly v souvislosti s pobytem nebo návštěvou klienta ve zdravotnickém zařízení.

Zdroje infekce Endogenní infekce vzniká tehdy, jsou-li tkáně pacienta napadeny organismy přenesenými z jiných částí jeho organismu. Exogenní infekce může být způsobena přenesením infekce z jiného pacienta, nemocničního personálu nebo návštěvníků, kteří jsou buď nemocní anebo jde o symptomatické bacilonoše. Dalším zdrojem může být jídlo a vzduch. Patogenní organismy mohou přežívat v ráně, dýchacím systému, potravinách, v klinickém odpadu. Mezi cesty přenosu patří přímý kontakt, vzduch, krev a hmyz.

Druhy bariérového ošetřování Ochranná izolace. Týká se péče o pacienty se sníženou imunitou. Izolace zdroje infekce. Má zabránit přenosu infekce z nakaženého člověka. Rozhodnutí o izolaci závisí na podmínkách daného prostředí. Při rozhodování o úpravě prostředí je nutné splnit několik podmínek, mezi něž patří relativní čistota oddělení, úroveň úklidových a dalších technických služeb, stav ostatních pacientů a předpokládaná délka izolace.

Jak zdroje infekce izolovat Hospitalizace na infekčním oddělení. Plastikové izolátory, které se nacházejí na některých vysoce specializovaných pracovištích pro velmi specifické infekce. Jednolůžkové pokoje na běžných odděleních. Při dodržování správné techniky může být použito místo na pokoji vzdálené od zvláště vnímavých pacientů. Karanténa

Obecné principy bariérového ošetřování Nejdůležitější podmínkou úspěchu bariérového ošetřování je mytí rukou a použití ochranného oděvu a pomůcek.

Mytí rukou Kritéria správného mytí rukou Používat mýdlo Umývat si ruce pod tekoucí vodou Ruce výše než ohnuté paže Zabránit potřísnění oblečení nebo podlahy Rázně drhnout ruce o sebe Třít všechny části ruky Pečlivě opláchnout a osušit

Ochranné pomůcky Bavlněný ochranný plášť – vhodné používat u výkonů, kde hrozí znečištění krví a tělesnými exkrety.

Rukavice – nenahrazují mytí rukou, proto se musí ruce po odstranění rukavic umýt baktericidním mýdlem a teplou vodou.

Pokrývka hlavy – nutná pouze v případě nebezpečí potřísnění.

Ústenka – ochrana proti organismům přenášených vzduchem Ústenka – ochrana proti organismům přenášených vzduchem. Ústenky jsou většinou neúčinné, pokud nejsou opatřeny speciálním filtrem.

Vlastní bariérová ošetřovatelská péče Udržovat nemocného v naprosté čistotě Maximálně využívat individualizaci pomůcek (teploměř, příbory, skleničky) Používat pomůcky na jedno použití Dodržovat všechny aseptické zásady a postupy při provádění diagnostických, terapeutických a ošetřovatelských činností Eliminovat zdroje infekce