1 Role občanů při zajišťování bezpečnosti: formování konceptuálního rámce PhDr. Libor Stejskal Doktorský seminář 27. ledna 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.
Advertisements

Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Bezpečnostní kultura a moderní přístup k bezpečnosti v letecké dopravě
Vymezení a pojetí sociální práce
1 2. Problematika služeb A. Teoretická a metodologická východiska.
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Sociální politika a Welfare State
ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
Regionální aspekty uvedené v národní politice. Regionální aspekty systému VaV posilování role regionální spolupráce VŠ v oblasti socioekonomického rozvoje.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské.
Hospodářská politika.
Neoklasická perspektiva ekonomického růstu Jan Brůha UK, VŠE Připraveno pro Letní školu ve Křtinách „Alternativní směry v ekonomii“
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
NAUKA O PODNIKU I.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Outsourcing provozu sítě Štěpán Kubíček pondělí, 13. dubna 2015 motto:…
Cíle sociální politiky „Základní“ cíle (sociální), obecně: Dimenze ochrany před riziky: –Ochrana před chudobou –Ochrana navyklého životního standardu –Přesun.
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Daňová teorie a politika
1 Pedagogické kolegium Program 1. Dislokace FPH v rajské budově Dislokace FPH v rajské budově 2. Informace o setkání studentů s vedením.
Česká společnost a její vztah k zajišťování bezpečnosti a ozbrojeným silám PhDr. Libor Frank, Ph.D. Vedoucí Oddělení bezpečnostních studií a analýz Centrum.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Občanský sektor. Veřejný prostor Klíčová slova: stát x člověk (občan) – mezi nimi se rozpíná prostor – zahrnuje věci veřejné Klíčová slova: stát x člověk.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Ekonomika veřejného sektoru
ZÁKLADY EKONOMIE vyučující:
Vzdělání z hlediska teorie statků
Veřejné finance Veřejný sektor, veřejné statky
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
4 EKONOMIE VEŘEJNÉHO SEKTORU. Základy ekonomie „neviditelná ruka“ Adama Smithe vede k tomu, že lidí tím, že sledují své vlastní zájmy na trhu, maximalizují.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Poslání Veřejného Sektoru Jeho struktura a faktory ovlivňující jeho velikost.
ÚVOD DO STUDIA VYMEZENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ Veřejné politiky Veřejné politiky.
Praktikum k Základům veřejné politiky Blok 2 Význam a uplatnění teoretických východisek při analýze veřejně politického problému Mgr. Pavel Bareš Mgr.
AKTUÁLNÍ PRIORITY ČESKÉ REPUBLIKY V OBLASTI BOJE PROTI TERORISMU Ivan Langer ministr vnitra.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
nabídka, poptávka, trh, utváření ceny, základní pojmy Michal Janovec
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
Strategie regionu, obce
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Nové obchodní modely Sdílená ekonomika a možnosti její regulace
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Současný výzkum environmentálních hrozeb v rámci bezpečnostních studií – metodologické úvahy
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Relevantní legislativa a dokumenty – viz dále
Příprava občanů k obraně státu …
Revize standardů a inspekcí
Transkript prezentace:

1 Role občanů při zajišťování bezpečnosti: formování konceptuálního rámce PhDr. Libor Stejskal Doktorský seminář 27. ledna 2010

2 Současný stav Bezpečnost jako dynamicky rostoucí agenda EU –Společná obrana, vnitřní bezpečnost, boj proti terorismu a organizovanému zločinu, civilní ochrana a krizové řízení, bezpečnostní výzkum Praxí vedená trans-disciplinarita (vojenské a nevojenské přístupy, překračování resortních a oborových hranic, interakce veřejného a soukromého sektoru) Občan středem pozornosti (rétorika vs. politika) Původní východisko: profesionalismus národních bezpečnostních systémů jako problém Hypotéza: role občanů se vlivem proměn moderní společnosti prohlubuje a rozšiřuje –Sociologická reflexe –Koncept bezpečnosti a jak to reflektuje –Praxe bezpečnostních systémů a institucí a jak to nedokáže reflektovat

3 Posun k teorii Původní formulace problému je spíš „odpozorovaná“, normativní aspekt málo podložený analýzou EUSECON a zrod „security economics“ Problém (role občanů při zajišťování bezpečnosti) lze uchopit nejen z perspektivy aplikace (public policy), ale i obecněji: –Ekonomie –Demografie

4 Bezpečnost jako statek/služba Y = f (L, K) –Práce, kapitál, možnost substituce Bezpečnost zajišťována způsobem: –Individuálním (život, zdraví, majetek) –Institucionálním (totéž + solidarita a subsidiarita) = dnešní pojetí státu chránícího občany i sebe Náklady bezpečnosti: neseny individuálně, anebo sdíleny členy společenství Role člověka: –Autonomní individuum plně soběstačné (ind.) –Dobrovolník (inst.) –Nevolník (inst.) –Podnikatel (inst.)

5 Rozložení břemene a benefitů Pro individuum a podnikatele je rozložení individuální (resp. smíšené) V roli občana je to sdílení mezi členy společenství –Benefit jako pozitivní externalita (větší pro pasivního než aktivního jedince – důvod pro úpravu daně) –Náklady jako daně (finanční x nefinanční: práce /odměna menší než tržní/, majetek) Závislost na vnějších podmínkách: –Podle bezpečnostní situace je potřeba „produkce“ bezpečnosti větší či menší –Různé zapojení faktoru L a K –Různý objem celkových zdrojů ke zvládnutí situace

6 Demografické determinanty a možná řešení Faktem je nedostatek populace vhodného věku pro bezpečnostní instituce Hypotetické možnosti: –Individualizace zajišťování bezpečnosti – nežádoucí? –Privatizace bezpečnosti – nežádoucí? –Podpora dobrovolnictví – žádoucí? –Substituce práce kapitálem (= technologizace pro vyšší produktivitu jednotlivce nebo rozšíření okruhu použitelných jednotlivců) – žádoucí? Kritéria: smysluplnost kolektivní akce (proti individualizaci), efektivita pro veřejné finance (zdražení bezpečnosti jako soukromého i veřejného statku, tržní selhání)

7 Varianty pro politiku Dobrovolnictví v bezpečnostním sektoru –Hasiči, záchranářství, zdravotnictví, milice, zálohy, veřejný pořádek –Podpora přímá (finanční a technická), nepřímá (daňové úlevy) Substituce práce kapitálem –Profesionalizace –Nové technologie –Rostoucí zranitelnost, nižší veřejná kontrola (outsourcing vedoucí k privatizaci) Toto jsou principy – v praxi lze kombinovat (např. individualizace je vhodná v jistém segmentu bezpečnostních problémů a hrozeb) Normativní aspekt je v EU dán: „Informed. Prepared. Together.“