12 April 20151 Co ohrožuje kvalitu potravin? Ing. Hynek Strnad Potravinářská komora ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Odbor potravinářské výroby a legislativy Úřad pro potraviny - MZe
Trendy finančních produktů ČLFA
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
1 Tisková konference ČLFA, 7. února 2013 Financování spotřebitelů v roce 2012 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Chmelařský kongres Praha 2008
DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby
19.1 Odčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
Vzorce na umocnění.
Čísla 0 – 100, sčítání a odčítání
Průzkum: Čeští zákazníci neznají rizika nákupu spotřebního zboží.
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
1 AOV „Nástroje a distribuční cesty v současné ekonomické a obchodní situaci mezi výrobcem a spotřebitelem v aplikaci společností Sanitec“ Ing.Michal.
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Zpráva o činnosti za rok 2011 Valná hromada MAS Šluknovsko Hotel Slavie, Horní Podluží
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Bezpečné potraviny na českém trhu
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Zábavná matematika.
Vlastnosti sčítání a odčítání
Zemědělství má budoucnost Ing. Jiří Papež Místopředseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
 denzita snímku D je závislá na intenzitě záření mAs a jeho pronikavosti kV  D = mAs. kV 3-5  V rozsahu 50 – 125 kV jde o 3. mocninu,  5. mocnina se.
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST, SOUČET PRVNÍCH N ČLENŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Goniometrické funkce.
Mikroekonomie I Chování spotřebitele, poptávka na trhu produktů
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
„SNÍDANĚ S NOVINÁŘI“ Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky 22. ledna 2013 Best Western Premier Hotel MAJESTIC PLAZA Praha.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Potravinářský sektor pod tlakem sankcí a řetězců Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Potravinová politika.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
ČLENSKÁ SCHŮZE Zpráva o plnění plánu činnosti sportovního klubu MAESTRO CLUB Kolovraty za rok 2013.
Institut zemědělské ekonomiky a informací Praha 2 – Slezská 7 Postaven jako Dům zemědělské osvěty v roce 1926.
Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Podklad pro seminář odboru 31 MF Smilovice Ladislav Prokop odbor.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Titulkování v České televizi podle zákona a v praxi
Revitalizace panelových domů Porovnání spotřeby tepla.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN Ing. Zuzana Nováková.
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
Dobrovolnictví v komunitě jako cesta k sociální soudržnosti Jiří Tošner Na Poříčí 1041/12, Praha 1 tel.:
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Ceny potravin a český spotřebitel Strategie českého zemědělství a potravinářství do roku 2020 Soběstačnost ve.
Teorie poptávky a užitek, chování spotřebitele
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Ovlivní nová Společná zemědělská politika český potravinářský sektor? Ing. Miroslav TOMAN, CSc. Potravinářská komora ČR.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Má české potravinářství ještě nějakou budoucnost? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Zemědělci a potravináři se ode dna musejí odrážet společně
Žofínské fórum Potraviny, kvalita, soběstačnost
Aktuální problémy potravinářského sektoru – obchodní přirážky a dovozy
Problematika potravinových odpadů v ČR
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Plán na zvýšení spokojenosti zákazníků Zvýšení spokojenosti zákazníků
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

12 April Co ohrožuje kvalitu potravin? Ing. Hynek Strnad Potravinářská komora ČR

12 April Spotřebitelský průzkum 70 % spotřebitelů je přesvědčeno o tom, že české potraviny jsou kvalitnější než potraviny zahraniční 70 % spotřebitelů je přesvědčeno, že české potraviny jsou zdravotně nezávadné a bezpečné 50 % spotřebitelů považuje zahraniční potraviny za nekvalitní 40 % spotřebitelů považuje zahraniční potraviny navíc za zdravotně závadné

12 April Cena potravin Cenu potravin ovlivňují 2 základní faktory: –výše DPH u potravin –marže obchodních řetězců DPH –v posledních 5 letech došlo k jejímu zvýšení celkem o 10 % z původních 5 % na 9 % v roce 2008 z 9 % na 10 % v roce 2009 z 10 % na 14 % v roce 2012 ze 14 % na 15 % v roce 2013

Cena potravin Marže řetězců –chléb 25 – 36 % –máslo44 – 48 % –šlehačka60 – 70 % –sýry90 – 100 % –šunkový salám73 – 80 % –tlačenka72 – 76 % –Lovecký salám 80 – 86 % –salám Vysočina 80 – 87 % 12 April 20154

Potravinová soběstačnost drůbeží maso 70 % vepřové maso 50 % ovoce73 % zelenina31 % 12 April 20155

Zákon o potravinách významný legislativní počin povinnost hlásit předem dovozy rostlinných komodit u nebalených potravin se bude uvádět jako povinný údaj informace o hlavní složce a o subjektu, který potravinu vyrobil řetězce povinnost hlásit MZe, jaký je původ jejich produktů a v jakém poměru jsou české potraviny k ostatním 12 April 20156

Děkuji za pozornost 12 April 20157