Bezpečí a počítače Počítače škodlivé programy - malware Internet komunikační praktiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana dětí na internetu
Advertisements

Bezpečně na internetu Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_internet_bezpecnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Informační a komunikační.
Úvod Roviny bezpečnosti Softwarová bezpečnost AntiviryFirewall Bezpečnost na internetu PhishingSpam Datová komunikace Soutěž Bezpečně na netu 2014.
Bližší informace o Spyware, adwere, spam.
Počítačové viry.
Počítačové viry.
POČÍTAČOVÉ VIRY Barbora ČÁPOVÁ 1.A.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Webové nástroje, komunikace
Proč chránit data v počítači
Škodlivé kódy Bezpečnost informačních systémů - referát
 Projekt E-Bezpečí je celorepublikový projekt zaměřený na prevenci, vzdělávání, výzkum, intervenci a osvětu spojenou rizikovým chováním na internetu.
Modemy Převodní zařízení (zkratka MOdulátor - DEModulátor) HW - SW
Informační a komunikační technologie
Počítačové viry a jiné hrozby
Bezpečný internet (Kyberšikana) pozor !!!.
Bezpečnost na internetu! 
Počítačová bezpečnost
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Počítačové viry a jak se proti nim chránit
Počítačové Viry a antivir
Bezpečný internet Je důležité vědět, jak si chránit své zdraví i zdraví počítače a správně a bezpečně se u něj chovat.
Informační a komunikační technologie
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Referát č. 9 Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
HOAX,PHISHING,SPYWARE.
Nebezpečí na Internetu
Ochrana počítače Jak ochránit počítač Jaké programy používat
Jako kybergrooming se označuje chování uživatelů internetových komunikačních prostředků (chat, ICQ, Skype atd.), kteří se vydávají za jinou osobu s.
Ochrana počítače Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
INTERNET základní pojmy pravidla bezpečného užívání internetu
Malware - opakování.
Bezpečnostní pravidla při používání internetu
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Dej si pozor ať tě taky někdo neuloví Když vás někdo šikanuje volejte:  Policie -158  Městská policie -156  Celostátní bezpečnostní linka -112.
Bezpečnost na internetu,
Poplašné zprávy a otravná pošta Poplašné zprávy  Hoax: Poplašná zpráva, která varuje před neexistujícím nebezpečím Falešná zpráva žádající o pomoc.
Vytvořme společně lepší internet.
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu.
Bezpečnost na internetu Mgr. Tomáš Rajnoha
Atom Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Počítačová bezpečnost Je obor, který se zabývá zabezpečením počítače.
ANOTACE Prezentace obsahuje informace o etickém chování při elektronické komunikace a nebezpečí při elektronické komunikaci. Druh učebního materiáluDUM.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
BEZPEČNOST V POČÍTAČI Jiří Beran BezpečnostJiří Beran.
Bezpečnost na internetu
počítačová BEZPEČNOST
Pro vlastní bezpečnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ PC A INTERNETU
VY_32_INOVACE_20_Bezpečnost na internetu Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Co je to hoax? HOAX je poplašná zpráva, která obsahuje nepravdivé anebo zkreslené informace.
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu (problematika počítačových virů a červů, firewall) Mazal Jan, 4.A.
Počítačová bezpečnost
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Elektronická pošta, zkráceně (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_09_Bezpečný.
Kyberšikana Kybergrooming Sexting. Záměrné zneužití informačních komunikačních technologií k činnostem, které mají druhého vyvést z rovnováhy.  Šikanování.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office Orlová, spol. s r.o AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2 – Inovace.
VIRUS - je program - dokáže se sám šířit bez vědomí uživatele tím, že vytváří kopie sebe sama - některé viry mohou být cíleně ničivé (např. mazat soubory.
KYBERŠIKANA Mgr. Martina Miloica ZŠ Heyrovského 33, Olomouc.
Anotace: Prezentace je určena žákům 5. ročníku, slouží k seznámení žáků s internetem, jeho nejčastější používání, varování před některými nástrahami a.
Počítačová bezpečnostPočítačová bezpečnost -je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Škodlivý software, počítačové viry
BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Viry a antivirové programy
Transkript prezentace:

Bezpečí a počítače Počítače škodlivé programy - malware Internet komunikační praktiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Bezpečí a počítače Počítače Škodlivé programy : počítačový vir trojský kůň spyware adware Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Bezpečí a počítače Počítače Počítačový vir (červ) - program, který se dokáže šířit sám - bez vědomí uživatele (infekce!) - součást jiných souborů, dokumentů, webových stránek - většinou škodlivé účinky (mazání dat) - Pozor! Také na Facebooku, v mobilu Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Bezpečí a počítače Počítače Trojský kůň -skrytá část programu s funkcí, se kterou uživatel nesouhlasí -samostatný program či součást jiného programu, který vypadá užitečně -škodlivá činnost -nedokáže sám způsobovat infekci Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Bezpečí a počítače Počítače Spyware -program, který odesílá data z počítače bez vědomí uživatele -může odesílat např. hesla -často součást jiných programů Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Bezpečí a počítače Počítače Adware -reklama jako součást programu (např. za to, že je program „zdarma“) -neškodí, obtěžuje Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Bezpečí a počítače Počítače Jak se chránit?  antivirus (Avast, AVG, Kaspersky, NOD32)  antispyware (Spyware Terminator)  firewall (zapnutý ve Windows)  aktualizované Windows Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Bezpečí a počítače Počítače Co dělat?  neprohlížet stránky s podezřelým/nelegálním obsahem  neinstalovat neznámé programy nebo je předem zkontrolovat antivirem  nestahovat přílohy ze spamu, neklikat na podezřelé odkazy  mít aktualizovaný bezpečnostní SW Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Bezpečí a počítače Internet Komunikační praktiky: hoax spam kyberšikana vyvolání falešné důvěry (grooming) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Bezpečí a počítače Internet Hoax -falešná, poplašná zpráva zasílaná em -varuje před neexistujícím nebezpečím; falešné nabídky, fámy -výzva k odeslání na další adresy: řetězové y s podvody, mystifikacemi, žerty -primárně neškodí, ale obtěžuje - Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Bezpečí a počítače Internet Spam -nevyžádané sdělení šířící se internetem -nejčastěji reklamní zprávy v ech nebo diskuzních fórech -různé aplikace, kvízy na Facebooku Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Bezpečí a počítače Internet Kyberšikana -různé podoby -natáčení lidí na video a zveřejnění na netu, posílání obtěžujících a urážlivých SMS či ů Anna Halmanová oběť kyberšikany Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Zdroj:

Bezpečí a počítače Internet Kyberšikana -různé podoby -natáčení lidí na video a zveřejnění na netu, posílání obtěžujících a urážlivých SMS či ů Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Bezpečí a počítače Internet Cyber grooming – vyvolání falešné důvěry -chování dospělých, kteří navazují vztahy přes ICQ, chaty apod. s nezletilými, aby je mohli sexuálně obtěžovat nebo zneužít Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Bezpečí a počítače Internet Co dělat?  nikomu a ničemu neznámému nevěř!  nikdy nikomu nesvěřuj své soukromé údaje (věk, adresu), číslo telefonu, hesla apod., nevystavuj na netu soukromé fotky  nikdy neodpovídej na neslušné, obtěžující zprávy a y  v případě nouze se vždy obrať na dospělého! Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Bezpečí a počítače Myslete než bude pozdě!! Obrázek dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.