Právní pohled na podnikání neziskových organizací Mgr. Petr Vít, Neziskovky.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Ing. Vítězslav Paděra
Advertisements

Právní úprava podnikání
Miroslava Nebuželská, BVM Audit
Typologie vztahů podle nového občanského zákoníku Pavla Menšíková Jana Rychtaříková.
Podnikatelský záměr Volba, v čem budu podnikat Průzkum Plán realizace
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Všechno v mém životě souvisí AC Education s.r.o. |
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Všechno v mém životě souvisí AC Education s.r.o. |
1. Jsou PO - mají vlastní právní status, který je odlišný od právního statusu společníků 2. Zakládaný za účelem podnikání 3. Jsou podnikateli 4. Obecně.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Druhý workshop klastru v oboru zpracování kamene Hradec Králové, Klastry – přehled právních forem Ing. František Žoček Projektový manažer.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Subjekty obchodního práva
ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON Upravuje vstup do podnikání. POJMY ŽIVNOST Soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, za účelem dosažení zisku a za.
Podnikání a jeho formy Milena Tichá
Transformace NNO dle NOZ od roku 2014 Mgr
Výdělečná činnost občanských sdružení
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Občanská společnost a občanský sektor PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Daň z příjmů právnických osob DPPO je samostatně upravena v ZDP § 17 – 21, Poplatníky DPPO jsou obecně osoby, které nejsou fyzickými osobami, organizační.
OSTATNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
Sociálně pedagogická činnost v neziskovém sektoru Zimní semestr 2013.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_98 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
STÁTNÍ PODNIK.
Občanský sektor. Veřejný prostor Klíčová slova: stát x člověk (občan) – mezi nimi se rozpíná prostor – zahrnuje věci veřejné Klíčová slova: stát x člověk.
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
OBČANSKÝ ZÁKONÍK zákon č. 89/2012 Sb.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Dílčí studie pro Koncepci politiky vlády vůči nestátním neziskových organizacím do roku 2020 VLASTNÍ ZDROJE NNO A JEJICH VÝDĚLEČNÁ A PODNIKATELSKÁ ČINNOST,
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Neziskové organizace po LegislativaZměny v nabídce právnických osobSystematika právní úpravyNové právní institutyZměny v nadačním právuTransformace.
Dopad nového občanského práva na nestátní neziskové organizace JUDr. Hynek Pečinka.
Společně dáváme smysl Možnosti, příležitosti a úskalí pro NNO v sociálním podnikání RNDr. Bronislava Milinková ANNO JMK.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Ing. Veronika Dostálková MBA ŽIVNOSTI Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Zaměstnání a podnikání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO 21 Název.
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Živnostenský úřad.
Výchova k občanství 9.ročník
1. PODNIKÁNÍ Ing. Martina Kozáková.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Obchodní právo. Subjekty obchodního práva. Jednání podnikatele
Právní formy neziskových organizací Mgr. Jaroslav Benák jaroslav
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
Subjekty obchodněprávních vztahů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Podnikání a jeho právní formy
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
PODNIKÁNÍ Podnikatel Občanská nauka 1. M.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Právní pohled na podnikání neziskových organizací Mgr. Petr Vít, Neziskovky.cz

Definice podnikání Zákon 89/2012 Sb. – nový občanský zákoník – definuje nikoli podnikání samé, ale podnikatele coby osobu podnikající v § 420 odstavec 1 takto: „Kdo samostatně vykonává na vlastní účet a odpovědnost výdělečnou činnost živnostenským nebo obdobným způsobem se záměrem činit tak soustavně za účelem dosažení zisku, je považován se zřetelem k této činnosti za podnikatele.“

Co je důležité vědět? povaha činnosti coby podnikání (či naopak „nepodnikání“) se posuzuje za každou činnost zvlášť – není přitom rozhodné, jaký výsledek hospodaření (zisk nebo ztrátu) vykazuje organizace jako celek. není rozhodné, zda je z dané činnosti vykazován zisk, ale pouze to, zda činnost směřuje či nesměřuje k jeho dosažení. kritérium soustavnosti nevyžaduje, aby činnost byla vykonávána s určitou danou periodicitou - např. každý týden – soustavnost se posuzuje především jako opak nahodilosti.

Podnikání jednotlivých právních forem N.O. Obecně prospěšné společnosti – podnikání přípustné v rámci hlavní i vedlejší činnosti Ústavy – podnikání přípustné v rámci hlavní i vedlejší činnosti Spolky – podnikání přípustné pouze v rámci vedlejší činnosti Nadace – podnikání přípustné pouze v rámci vedlejší činnosti Nadační fondy - podnikání přípustné v rámci hlavní i vedlejší činnosti Sociální družstva – podnikání přípustné v rámci hlavní i vedlejší činnosti

Rozdělování zisku Žádná z “neziskových“ právních forem nemůže svůj zisk, docílený z podnikání nebo jakkoli jinak, rozdělovat mezi své členy, zakladatele, nebo členy svých orgánů. Výjimkou je sociální družstvo, které může mezi své členy rozdělit nejvýše 1/3 dosaženého zisku.