Dopady změn směnných kurzů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Základní finanční výkazy
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Účetní závěrka ÚČETNÍ ZÁVĚRKA OBSAHUJE: Rozvahu Výkaz ziků a ztrát
Finanční analýza Michal Šimek, 4. A/1.
Bilance a bilanční princip
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Úvod do podnikových financí
Účetnictví.
VÝNOSY.
IAS 17 - Leasing ..
Rozvaha.
IAS 37-Rezervy ..
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
Cash Flow Jiří Uhman.
Jsme tu pro Vás Poznámky pro řečníky: Koho můžete zavolat ? Jsme tu pro Vás.
Úvod do účetnictví.
Kalkulace nákladů.
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
VÝSLEDKOVÉ ÚČTY říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070113
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Účetní systémy 1 3. přednáška. Osnova: Vznik podvojného účetního systému Vznik podvojného účetního systému Jednobilanční účetní systém Jednobilanční účetní.
Finanční analýza.
3.př. Majetková a kapitálová výstavba podniku
Poměrové ukazatele.
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky Cíl : - srovnatelnost s ÚZ předchozích období - srovnatelnost s ÚZ jiných podniků.
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
Úvod do podnikových financí
Rozvahové a výsledkové účty
IAS 36 – Snížení hodnoty aktiv
Finanční výkazy obchodních společností
Poměrové ukazatele.
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
Měnový kurz.
IFRS 1 První aplikace IFRS.
Základy firemních financí (teze seminářů - platí pro seminární skupiny 1,4,10,11) Ing. František Řezáč, Ph.D. Katedra financí ESF MU.
K ONCEPČNÍ RÁMEC II. ČÁST - Oceňování - Koncepce a základní zásady IFRS for SME.
IAS 17 Leasingy. Cíl standardu Stanovit účetní pravidla pro zobrazení leasingů v účetních závěrkách nájemců a pronajímatelů.
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
Vlastní kapitál v pojetí mezinárodních standardů účetního výkaznictví.
Charakteristika finančních účtů Členění finančních účtů 1)Aktivní účty 211 pokladna 213 ceniny 221 bankovní účet 251 majetkové cenné papíry k obchodování.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
KEM / PEPL2 Modelování hodnoty podniku Jan Cedl 2015.
Finanční management Téma č.2 Dnešek 1.Minitestíček 2.Analýza rozvahy 3.TOP 10 of Seminar Misery 4.Výlet.
Finanční management Téma č.3 (a 4) Dnešek Poměrové ukazatele 1
Účetní systémy 1 3. přednáška.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Dopady změn směnných kurzů
IAS 18 VÝNOSY.
IAS 36 – Snížení hodnoty aktiv
Peníze, pohledávky, finanční majetek
IAS 12 Daně ze zisku.
IAS 12 Daně ze zisku.
NAUKA O PODNIKU II Účetní závěrka.
IAS 38 Nehmotná aktiva.
IAS 2 ZÁSOBY.
IAS 2 ZÁSOBY.
Rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva
Definice finančního majetku
IFRS 1 První aplikace IFRS.
IAS 1 Prezentace účetní závěrky
IAS 38 Nehmotná aktiva.
Vyhodnocení stavební zakázky
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Transkript prezentace:

Dopady změn směnných kurzů IAS 21 Dopady změn směnných kurzů

Cíl standardu Stanovit, který směnný kurz používat při zachycení transakcí v cizích měnách a zahraničních jednotek a jak v účetní závěrce vykazovat finanční účinek změn směnných kurzů.

Rozsah působnosti Standard se použije při zachycení transakcí v cizích měnách a při převodu účetních závěrek zahraničních jednotek.

Definice Měna vykazování je měna, v níž je účetní závěrka předložena. Závěrkový kurz je okamžitý směnný kurz k rozvahovému dni. Směnný kurz je směnný poměr mezi dvěmi měnami.

Definice Cizí měna je měna odlišná od funkční měny. Zahraniční jednotka je společnost, která je dceřinou společností, přidruženým podnikem, společným podnikem nebo pobočkou vykazující společnosti, jejíž aktivity jsou umístěny v jiné zemi nebo měně než aktivity vykazující společnosti .

Definice Funkční měna je měna primárního ekonomického prostředí, ve kterém podnik působí. Čistá investice v zahraniční jednotce je částka podílu vykazující společnosti na čistých aktivech této jednotky.

Definice Peněžní položky jsou držené peníze, aktiva, která mají být obdržena v pevných nebo určitých peněžních částkách, závazky, které mají být zaplaceny v pevných nebo určitelných peněžních částkách.

Funkční měna podniku Podnik si nejdříve určí funkční měnu podniku: která měna nejvíce ovlivňuje tržby, která měna vytváří významné konkurenční prostředí pro podnik a ovlivňuje tak prodejní ceny, která měna významně ovlivňuje mzdové, materiálové a ostatní náklady, které podnik musí vynaložit při výrobě, prodeji nebo poskytování služeb, ve které měně podnik jsou vytvářeny peněžní toky z finanční činnosti, ve které měně podnik získává peněžní přítoky z provozní činnosti.

Funkční měna zahraniční činnosti Podnik uváží: jsou li zahraniční činnosti prováděny do značné míry nezávisle na vykazujícím podniku, nebo jsou li prováděny jako rozšíření činnosti vykazujícího podniku, podíl transakcí mezi zahraniční činností a vykazujícím podnikem, zda-li peněžní toky zahraniční činnosti přímo ovlivňují peněžní toky vykazujícího podniku, zda-li peněžní toky vytvořené zahraniční činností jsou dostatečné k vypořádání jejich dluhů.

Vykazování transakcí – prvotní uznání Transakce, která se uskuteční v cizí měně je uznána ve funkční měně za použití směnného kurzu mezi funkční a cizí měnou k datu transakce. Standard povoluje používání týdenních nebo měsíčních průměrných kurzů Datum transakce se stavuje v souladu s podmínkami uznání podle příslušného standardu.

Vykazování k následným rozvahovým dnům, kursové rozdíly

Měna vykazování, odlišná od funkční měny Převod na měnu vykazování

Příklad funkční měna CZK, měna vykazování USD

SIC 7 – Zavedení EURA Aktiva a závazky v cizích měnách převést do měny účetní závěrky směnným kurzem k datu účetní závěrky, kursové rozdíly do výkazu zisku a ztráty. Kursové rozdíly vztahující se k přepočtu účetních závěrek zahraničních jednotek klasifikovány jako vlastní kapitál do okamžiku prodeje čisté investice v dané jednotce.

Zveřejnění Výše kursových rozdílů zahrnutých ve výsledovce. Čisté kursové rozdíly klasifikované jako součást vlastního kapitálu, porovnání jejich počátečního a konečného stavu. Skutečnost a důvod, proč je měna vykazování odlišná od prováděcí měny. Skutečnost, že byla změněna prováděcí měna a důvod této změny.