Mgr. Michaela Psíková. Obsah NÁSTUP VÁCLAVA II. NA ČESKÝ TRŮN MEZINÁRODNÍ VZTAHY Vztah k Habsburkům Zisk Polska Zisk Uher HOSPODÁŘSKÉ POMĚRY V ČECHÁCH.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poslední Přemyslovci Český stát ve 13. století
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Přemyslovští králové a jejich doba
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Václav II český a polský král.
Kate ř ina Fra ň ková.  Doba vlády: 1278/83 – 1305  Narození: 27. září 1271 Praha  Korunovace: českým králem, 1300 – polským králem  Rodiče:
Vrchol přemyslovského státu
Přemyslovci.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
III/2 XV A
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Mgr. Michaela Psíková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Mgr. Michaela Psíková.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Český stát ve vrcholném středověku ; poslední Přemyslovci
POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Přemysl Otakar I. ( )
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Ročníková práce: Vláda za posledních Přemyslovců
o králi Přemyslu Otakaru II.
Václav II. a Václav III. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Románské památky v Čechách
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Český stát za vlády Lucemburků
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Konec Přemyslovců Lubomír Berka.
Poslední Přemyslovci Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vládě posledních Přemyslovců v.
Jan Lucemburský.
Václav II..
Poslední Přemyslovci Přemyslovci znak Čech znak Moravy Český král.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Český stát pod vládou přemyslovských.
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Václav II., Václav III. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS Poslední Přemyslovci. 1. Přemysl Otakar I – Zlatá bula sicilská - prvorozenecký princip (= primogenitura), nastupuje.
VY_32_INOVACE_Lul_I_10 Poslední Přemyslovci II. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Poslední Přemyslovci autor: Jiří Macek.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Poslední Přemyslovci – část druhá
Člověk a společnost, Dějepis
Za vlády přemyslovských králů 2
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr
NÁZEV: Jan Lucemburský
Václav II., Václav III. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16-14_ Poslední Přemyslovci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Václav II. Veronika Fialová 7.A.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
zpracovaný v rámci projektu
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Český stát v 13. století Poslední Přemyslovci.
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Obchodní akademie, Střední odborná škola
zpracovaný v rámci projektu
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Transkript prezentace:

Mgr. Michaela Psíková

Obsah NÁSTUP VÁCLAVA II. NA ČESKÝ TRŮN MEZINÁRODNÍ VZTAHY Vztah k Habsburkům Zisk Polska Zisk Uher HOSPODÁŘSKÉ POMĚRY V ČECHÁCH

NÁSTUP VÁCLAVA II. NA ČESKÝ TRŮN Po smrti svého otce Přemysla Otakara II. byl Václav jako dítě vězněn Otou Braniborským. Čechy byly vydrancovány a Rudolf Habsburský usiloval o jejich připojení k rakouským zemím. Proti těmto aktivitám se ostře postavila česká šlechta v čele s JINDŘICHEM Z ROŽMBERKA. Byla značná snaha dosadit mladého Václava na český trůn. Roku 1283 se podařilo Branibory vytlačit z Čech a vykoupit Václava ze zajetí.

Na počátku své vlády byl Václav II. pod vlivem své matky KUNHUTY HALIČSKÉ a ZÁVIŠE Z FALKENŠTEJNA. Záviš byl velmi významnou osobností a Václavovým rádcem. Chtěl silnou šlechtu, ale vždy v čele s panovníkem. Zavedl zemský soud, kterému předsedal král. Proti Závišovi postupně rostla mezi šlechtici opozice, kterou podporoval i Rudolf Habsburský. Ten dosáhl toho, že se Václav II. oženil s Rudolfovou dcerou GUTOU a pod vlivem Habsburků sám začal Závišovi nedůvěřovat. Roku 1290 byl Záviš za vymyšlené úklady proti králi zajat a pod hradem Hluboká popraven.

MEZINÁRODNÍ VZTAHY Vztah s Habsburky: Rudolf se snažil svým potomkům zajistit nárok na římský trůn, ale náhle roku 1291 zemřel. Jeho syn ALBRECHT HABSBURSKÝ musel učinit značné ústupky a také musel o říšskou korunu bojovat. Václav II. v tomto soupeření svého švagra nejprve nepodpořil a prosadil na trůn ADOLFA NASAVSKÉHO. Pod vlivem dalších okolností však nakonec přestoupil na Albrechtovu stranu. Ten roku 1298 Adolfa porazil a stal se králem Svaté říše římské.

Zisk Polska: Václav svou pozornost obrátil na Polsko, protože bylo roztříštěno na jednotlivá vévodství v rukou Piastovců. Také uvnitř polského státu rostla snaha o znovu sjednocení hlavně ze strany duchovenstva. Byla zde rovněž obava ze stále rostoucího tlaku německých vévodů a rytířů. Václav II. tak nejprve získal vévodství krakovské a sandoměřské, později Velkopolsko a Pomořany. Po smrti Guty se oženil s Piastovnou Eliškou Rejčkou, dědičkou Velkopolska. Roku 1300 byl korunován polským králem.

Zisk Uher: Roku 1301 v Uhrách vymřeli Arpádovci. O královský trůn usilovali po přeslici Anjouovci, kteří měli i podporu papeže BONIFÁCE VIII. Papež dokonce prohlásil uherské království za apoštolské léno. Větší část uherské šlechty nabídla korunu Přemyslovcům. Václav II. Poslal do Uher svého syna Václava. Papež získal v tomto sporu na svou stranu císaře Albrechta Habsburského.

Společně na Václavovi požadovali, aby se vzdal polské a uherské koruny a zaplatil říšský regál z Kutné Hory. Václav nezískal dostatečnou podporu a povolal syna Václava z Uher roku 1304 do Čech. Na podzim roku 1304 Albrecht Habsburský vtrhl do Čech a obléhal Kutnou Horu. Byl však poražen. Roku 1305 náhle zemřel Václav II. a nastoupil Václav III. Ten musel čelit povstání LADISLAVA LOKÝTKA v Polsku a při tažení proti němu byl v Olomouci roku 1306 zavražděn. Přemyslovská dynastie v Čechách tak vymřela po meči.

HOSPODÁŘSKÉ POMĚRY V ČECHÁCH Za vlády Václava II. došlo k novému rozkvětu českého království. Značnou zásluhu na tom mělo otevření stříbrných dolů v Kutné Hoře, ta se stala druhým významným městem království. Roku 1300 podle vzoru mincířů z Florencie nechal král razit tzv. pražský groš. Také Václav vydal horní zákon IUS REGALE MONTANORUM, který latinsky sepsal GOZZIO Z ORVIETA. Navázal na starší Jihlavské horní právo a stanovoval podrobně práva a povinnosti, kupní řád dolů a soudní řád horníků.

Seznam použitých zdrojů (generátor citací)