SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Dranžírování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Advertisements

VY_32_INOVACE_11_ODV_654_Str
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Flambování masa
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Dranžírování kuřete
Mgr. Miroslava Malušková Gastronomie
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 08. Kinematika harmonického pohybu – příklady II.
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Ochucování a míchání
ACCESS IMPORT TABULKY Z EXCELU- 04 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY
Statika Vazbové síly na nosníku 15
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY KOVOVÝ INVENTÁŘ, ROZDĚLENÍ
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.09 SOU Obořiště
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Martina Šuráňová Název šablonyIII/2 – Inovace.
MS OFFICE - WORD TITULNÍ STRANA A OBSAH Ing. Petr Hanáček
MS OFFICE - WORD ŠABLONY Ing. Petr Hanáček
VY_32_INOVACE_11_ODV_651_Str
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ ZASEDACÍ POŘÁDEK U TABULE
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ SLAVNOSTNÍ MENU, HLEDISKA PRO SESTAVOVÁNÍ MENU Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ Free Powerpoint Templates.
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ SLAVNOSTNÍ MENU, PRAVIDLA SESTAVOVÁNÍ MENU Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ Free Powerpoint Templates.
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ VÝZDOBA KONKRÉTNÍCH DRUHŮ TABULÍ
0PTIKA 05. Odraz a rozptyl světla
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY INVENTÁŘ NA PODÁVÁNÍ POKRMŮ
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ RAUT_PŘÍPRAVNÉ PRÁCE, STUDENÝ STŮL
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY ROZDĚLENÍ INVENTÁŘE
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA PROGRAMY A NÁSTROJE PRO PRÁCI S VEKTOROVOU GRAFIKOU 2 ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
VY_32_INOVACE_11_ODV_650_Str
EXCEL ŘAZENÍ DAT ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Excel úpravy grafu, karta Návrh
ACCESS SESTAVY, CVIČENÍ Ing. Jana Horáková IKT MS Office
ACCESS PŘÍKAZOVÉ TLAČÍTKO, CVIČENÍ 20 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Ing. Bohuslava Vitekerová
EKONOMIKA MAJETEK podniku Ing. Hana Kročová
MS OFFICE - WORD TEXTOVÉ EDITORY Ing. Petr Hanáček
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY POMOCNÝ INVENTÁŘ
MS OFFICE - WORD VYTVOŘENÍ TABULKY Ing. Petr Hanáček
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY SKLADOVÁNÍ A ÚDRŽBA INVENTÁŘE
ACCESS DOTAZY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
ÚPRAVA TABULKY VE WORDU
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ BANKETNÍ OBSLUHA Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY CV OBRAZOVKY 05 Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Dranžírování pstruha
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ TVARY TABULÍ Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ VÝZDOBA TABULÍ Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ PŘÍPRAVA A ÚPRAVA SLAVNOSTNÍ TABULE
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY STOLOVÝ A SEDACÍ INVENTÁŘ
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ RAUT_ CHARAKTERISTIKA
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY MALÝ STOLNÍ INVENTÁŘ
EXPRESSION HAVE GOT PRESENT_04 Mgr. Filip Soviš ANJ_Tenses
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Flambovaní ovoce
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ RAUT_ NÁPOJOVÝ STŮL
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ PROSTÍRÁNÍ UBRUSŮ
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY KOVOVÝ INVENTÁŘ, PŘÍBORY
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Dohotovování jídel
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Chateabriand
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY
Mgr. Miroslava Malušková Gastronomie
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Fondue
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ ZAKLÁDÁNÍ PŘÍBORŮ U BANKETU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
D RANŽÍROVÁNÍ Nejstarší způsob dohotovování pokrmů u stolu hosta. Souhrnný název pro porcování, krájení, filírování, dělení, vykošťování. U stolu hosta.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Technika obsluhy – Příprava a obsluha rautu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Složitá obsluha míchání předkrmového salátu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace.
DOHOTOVOVÁNÍ MINUTEK PŘED HOSTEM Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: dohotovování minutek,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Způsoby obsluhy Způsob obsluhy je technická záležitost servisu pokrmů.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Složitá obsluha fondue
Technika obsluhy – Společenská setkání
Transkript prezentace:

SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Dranžírování Gastronomie SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Dranžírování Mgr. Miroslava Malušková www.zlinskedumy.cz

Mgr. Miroslava Malušková (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup Anotace Materiál vysvětluje pravidla dranžírování, musí být doplněn výkladem. Umožňuje použití pro učitele ve výuce. Je vhodné jej doplnit výkladem. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. Autor Mgr. Miroslava Malušková (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 65-42-M/01 Hotelnictví a cestovní ruch 65-51-H/01 Kuchař – číšník ŠVP Číšník- barman, servírka –barmanka Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Složitá obsluha, dranžírování Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina 16 - 19 let Vazby na ostatní materiály Je součástí výuky TOS, stolničení

Složitá obsluha - vyšší forma Dohotovování pokrmů číšníkem přímo u stolu hosta: dranžírování filírování flambování (palačinek, ovoce, masa) míchání salátů, ochucování dohotovování polévek fondy,barbecue,raclette

Dranžírování je nejstarší způsob dohotovování pokrmů u stolu „Jíst s chutí, jíst s požitkem a pozorně je normální a prospěšné“. (Pavlov)

Základní pravidla při práci u stolu hosta dohotovované pokrmy nabízíme pouze menším společnostem promyslíme postup servisu a perfektně připravíme jídelní stůl a pracoviště (pomocný vozík, keridon a další inventář) pracujeme minimálně ve dvojici, servis musí být plynulý přinesené pokrmy nejprve prezentujeme, pracujeme v blízkosti hostů dodržujeme společenská pravidla obsluhy

Inventář používaný k dranžírování keridon vozík na teplá jídla ohřívače desky (prkýnka) různé druhy nožů vidličky překládací příbory ostatní inventář (pánve, mísy, atd.)

Práce u stolu hosta

Složitá obsluha - vyšší forma Dranžírování Objednávku: přijímá vrchní číšník najednou na celý oběd (večeři) včetně nápojů jídla z kuchyně se přinášejí v celku jídla se před hostem dranžírují (porcují, vykosťují)

Dranžírování nejobtížnější úkol pro číšníky správný směr řezu servírovaného masa, nebo drůbeže správná tloušťka řezu správná velikost porce práce musí být rychlá, přesná, elegantní

Dranžírování- krájení Krájí se masa: hovězí, ze svíčkové krájíme kolmo kýta, pečeně, plec krájení je rovnoměrné na tenčí plátky vařené nebo dušené maso je křehké, krájíme na silnější plátky

Dranžírování - krájení masa na rožni krájíme šikmo chateubriand telecí,vepřové (skopové, zvěřina) krájíme na silnější plátky šunka velmi tenké plátky, od shora až ke kosti drůbeže

Šunka s kostí vhodná pro větší společnost (raut), popř. k nabídce na teplém vozíku při krájení šunku držíme ve speciálním držáku nebo ji upínáme do stojanu v podobě velkých kleští  

Šunka s kostí krájíme na tenké plátky, řezy vedeme mírně šikmo, střídavě zleva a zprava používáme horké talíře, vhodná příloha křen

Použitá literatura SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, 2001. ISBN 80-7168-752-9. SALAČ, Gustav, MVDr. Milan PRIBULA a Hana SEDLÁČKOVÁ. Technika obsluhy a služeb: pro 2. ročník středních hotelových škol. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1994. ISBN 80-04-26-586-3. ČERNÝ, Jiří a Antonín SRKALA. Moderní obsluha. Praha: IQ 147, s.r.o., 1997. ISBN neuvedeno.