BÍLKOVINY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

BIOCHEMIE.
BÍLKOVINY a jejich funkce v těle.
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Chemické složení organismů
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Chemická stavba buněk Září 2009.
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Přírodní látky - systematizace a opakování
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
BÍLKOVINY (SLOŽENÍ) VY_32_INOVACE_3.3.CH3.07/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Proteiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vlastimil Vaněk Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Složení a fyzikálně-chemické vlastnosti bílkovin
PaedDr. Ivana Töpferová
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Sloučeniny v organismech
„EU peníze středním školám“
BÍLKOVINY I Aminokyseliny
SACHARIDY II.
Další přírodní látky.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
BÍLKOVINY Proteiny.
Vysvětlení pojmu enzymy
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Bílkoviny a jejich metabolismus. Charakteristika Makromolekulární látky biopolymery Makromolekulární látky biopolymery Stavební jednotkou jsou  - AMK:
Aminokyseliny 1 Mgr. Richard Horký.
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Aminokyseliny substituční deriváty karboxylových kyselin
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
CZ.1.07/1.1.10/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Proteiny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY II (deriváty karboxylových kyselin)
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
BÍLKOVINY ( PROTEINY ) biomakromolekulární látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, p ř ísp ě vková organizace AUTOR: Silvie Šime č ková NÁZEV:VY_32_INOVACE_17_Chemie 9.ro č ník TÉMA: Proteiny-opakování Č.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Chemické složení živých organismů
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_ Bílkoviny-vlastnosti
α- aminokyseliny a bílkoviny
II. Karboxylové kyseliny
Oběhová soustava Složení krevní plazmy.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Bílkoviny (proteiny).
Základní škola, Hradec Králové
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

BÍLKOVINY

= makromolekulární látky, které jsou složeny z aminokyselin. Bílkoviny = makromolekulární látky, které jsou složeny z aminokyselin. aminokyselina 1 aminokyselina 2 NH CH CO R peptidická vazba

Aminokyselina aminoskupina karboxylová skupina

Význam bílkovin: složka buněk všech organismů stavební látka živočichů (svaly, kůže, vlasy, srst, kosti) transport látek (hemoglobin) obrana (protilátky) ovlivnění reakcí v těle (enzymy) řízení organismu (hormony)

Zdroje bílkovin

Důkaz bílkovin biuretová reakce: reakce s koncentrovanou (+ CuSO4 / NaOH) fialové zbarvení reakce s koncentrovanou kyselinou dusičnou: žlutooranžové zbarvení

Vlastnosti bílkovin Nevratné porušení bílkovin = denaturace:  koncentrovaný roztok kyseliny  koncentrovaný roztok hydroxidu  vysoká teplota  působení iontů těžkých kovů

Které potraviny jsou bohaté na bílkoviny?

K tvorbě svalové hmoty používají někteří sportovci tzv. steroidy K tvorbě svalové hmoty používají někteří sportovci tzv. steroidy. Jaké negativní jevy jsou s těmito látkami spojeny?