BÍLKOVINY
= makromolekulární látky, které jsou složeny z aminokyselin. Bílkoviny = makromolekulární látky, které jsou složeny z aminokyselin. aminokyselina 1 aminokyselina 2 NH CH CO R peptidická vazba
Aminokyselina aminoskupina karboxylová skupina
Význam bílkovin: složka buněk všech organismů stavební látka živočichů (svaly, kůže, vlasy, srst, kosti) transport látek (hemoglobin) obrana (protilátky) ovlivnění reakcí v těle (enzymy) řízení organismu (hormony)
Zdroje bílkovin
Důkaz bílkovin biuretová reakce: reakce s koncentrovanou (+ CuSO4 / NaOH) fialové zbarvení reakce s koncentrovanou kyselinou dusičnou: žlutooranžové zbarvení
Vlastnosti bílkovin Nevratné porušení bílkovin = denaturace: koncentrovaný roztok kyseliny koncentrovaný roztok hydroxidu vysoká teplota působení iontů těžkých kovů
Které potraviny jsou bohaté na bílkoviny?
K tvorbě svalové hmoty používají někteří sportovci tzv. steroidy K tvorbě svalové hmoty používají někteří sportovci tzv. steroidy. Jaké negativní jevy jsou s těmito látkami spojeny?