TSUNAMI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proudění vzduchu v atmosféře
Advertisements

Sled katastrof v Japonsku.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Základy meteorologie.
Evropa Podnebí a vodstvo.
Oceány Soutěž RISK Zdroje obrázků Pokračovat Pravidla
Členění zemského povrchu
VY_32_INOVACE_16 JZ Asie - Mrtvé moře. MRTVÉ MOŘE  je bezodtoké slané jezero, které se rozkládá mezi Izraelem a Jordánskem  nachází se 420 m pod hladinou.
Družicový snímek povrchu oceánu. Žlutá a oranžová barva představují vodu nejteplejší. Energii způsobuje vlnění Zatím se energie oceánů využívá velmi málo.
Člověk a příroda.
Registrační číslo projektu:
Tsunami Josef Matouš.
Zemětřesení ve světě Anna Francová.
Tsunami Radka Prokopová.
POHYBY MOŘSKÉ VODY 6. třída Mgr. Jakub Karásek
STÁTNÍ ÚZEMÍ je prostor, který je tvořen pevninským územím, geologickým podkladem, teritoriálními vodami, vzdušným prostorem i územími velvyslanectví,
GEOGRAFIE OBYVATELSTVA
TSUNAMI.
Tsunami Asie.
Tsunami VY_32_INOVACE_ 10 Tsunami.
Světadíly a kontinenty + oceány
Tato prezentace byla vytvořena
TICHÝ OCEÁN (PACIFIK).
Manta obrovská Kateřina Fidlerová 2014.
Světový oceán.
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3
Jaderná energie Jaderné zbraně.
video: obří vlny, korálové útesy, Panamský průplav, Suezský průplav
Hydrosféra oceánská voda
Vypracoval: Karel Koudela
LITOSFÉRA.
Zpracovali:Renáta Bzirská Kristýna Maloušková Kristýna Maloušková.
HYDROSFÉRA MOŘÍ A OCEÁNŮ
Název Hydrosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
2.) HORIZONTÁLNÍ ČLENITOST
Přírodní katastrofy Některé přírodní procesy probíhají tak rychle a intenzivně, že způsobují velké materiální škody a zanechávají po sobě oběti na životech.
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Atlantský a Severní ledový oceán
Světadíly Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Člověk a příroda Šárka Košťálová 8.B.
Tichý a Indický oceán Martin VRZALA.
Tsunami.
TICHÝ OCEÁN (PACIFIK).
VY_32_INOVACE_03 Povrch Ameriky
ŽRALOCI.
Světový oceán Mgr. Petr Králík.
LITOSFÉRA Obr. 1. LITOSFÉRA Litosféra je pevný obal Země Litosféra je pevný obal Země Tvoří j i : Tvoří j i : –z emská kůra –z emský plášť –z emské jádro.
Říční povodně Tsunami Atmosférické katastrofy
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
VY_32_INOVACE_11 Podnebí Ameriky - pracovní list
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 14 TEMA: Zemětřesení – Tsunami ČÍSLO.
EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr Předmět Zeměpis, 8.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/2012.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Oceány a moře vlnění útesy život v oceánu.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Litosféra stavba Země stavba dna oceánů. obsah litosféra stavba zemského tělesa ▫zemská kůra, zemský plášť, zemské jádro litosférické desky dno světového.
TSUNAMI.
Vlnění Obsah: ► Co je vlnění ► Popis vlnění ► Druhy vlnění
Vlastnosti a pohyby mořské vody
Světový oceán 26. ledna 2014 VY_52_INOVACE_230213
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_14_ZEMĚPIS
VY_32_INOVACE_ Členění zemského povrchu I. Autor
Dopplerův jev Christian Doppler, Praha 1842 pohybující se zdroj vlnění
VY_32_INOVACE_ZE6-08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
STÁTNÍ ÚZEMÍ je prostor, který je tvořen pevninským územím, geologickým podkladem, teritoriálními vodami, vzdušným prostorem i územími velvyslanectví,
Oceány.
Hydrosféra – vodní obal země.
TSUNAMI.
Transkript prezentace:

TSUNAMI

Vznik a charakteristika Tsunami Tsunami je dlouhá a rychlá vlna,která vzniká při pohybu oceánského dna, kdy dochází k vlnění vodního sloupce. Její vlnová délka se pohybuje mezi 150-300 km amplituda vlnění dosahuje maximálně 1,5 m. Vlivem zmenšování hloubky roste výška vlny, vodní masa se tlačí na pobřeží a přímořská území, tak mohou být zaplaveny a zpuštošeny.

Velké vlny, ničící vše co jim přijde do cesty.

Na otevřeném moři se tsunami pohybují obrovskou rychlostí několik stovek km/h,která roste s hloubkou oceánu. Pro střední hloubku Pacifiku(4000) byla vypočtena rychlost 716km/h, skutečná naměřená rychlost v rozmezí 400-500km/h. VZOREC ZÁVISLOSTI MEZI VÝŠKOU VODNÍHO SLOUPCE A RYCHLOSTI DLOUHÉ VLNY V=V(g.h) Kde V je rychlost vlny, g tíhová zrychlení a h výška vodního sloupce.

Určování velikosti Velikost tsunami můžeme určovat podle viditelných projevů,škod,nebo max. výšky zvednutí hladiny oproti normálního stavu. Vhodné je rovněž srovnání intenzity tsunami a v závislosti na intenzitě zemětřesení,které vlny způsobily.

Hlavní postižené oblasti Tsunami je hazard,který nepostihuje pouze Tichý nebo Indický oceán,ale vzhledem ke své povaze představuje možné riziko pro všechny přímořské oblasti světa. Frekvence vzniku dlouhých vln je ale různé oblasti.

Středozemní moře 10,1% Východ pobřeží Atlantiku 1,6% Bengalský záliv 0,8% Indonésie a zadní Indie 20,3 Tichý oceán 25,4% Japonsko a Rusko 18,6% Východní pobřeží Pacifiku 8,9% Karibská oblast 13,8% Západní pobřeží Atlantiku 0,4%

Předpověď a ochrana Ochrana před Tsunami spočívá především v připravenosti a informovanosti obyvatel postižených území,v dostatečné předpovědi a varování a v dlouhodobé efektivním využití krajiny v pobřežních oblastech.

Tsunami v Popua – Nová Guinea Toto Tsunami nebylo možné předpovídat. Výstražný systém funguje pouze při katastrofách, které postihují velké rozlohy, nikoli v tak specifických a omezených oblastí.

Ančíík konééc Lugmi Samčíííček Kubíčeek