KOUŘENÍ Kouření každoročně zabíjí tisíce lidí. Na následky kouření umírá u nás denně 60 lidí, ročně asi 22 000. Kouření je v ČR příčinou každého pátého.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOUŘENÍ – Téma k zamyšlení
Advertisements

PÉČE O DÝCHACÍ SOUSTAVU
Tento dokument pošlete svým přátelům,rodičům i prarodičům.
Řekněme ne! Kouření!!!!.
KOUŘENÍ.
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Plíce po 20 letech kouření
Iva Hrnčiříková Poradna pro zdravou výživu a odvykání kouření
Návykové látky, závislosti
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Nikotinismus Tomáš Spurný 9.Třída.
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Legální drogy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Dýchací soustava Dýchání RESPIRACE
Dýchací soustava II.
orgány a Orgánové soustavy v lidském těle
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Název: VY_32_INOVACE_VKZ689_13 Autor: Mgr. Lucie Fajfrová Oblast:
Dýchání Filip Bordovský.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Kouření a jeho vliv na srdeční onemocnění
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Název Nebezpečí kouření
Nervová, vylučovací, dýchací soustava a hormony
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
DÝCHACÍ SOUSTAVA Obr.1. DÝCHACÍ SOUSTAVA Obr.1.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DÝCHACÍ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
Cigarety Šlosar Tomáš 1.L.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_PRV.5.22 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
(výklad učiva) Počet hodin: 1 5. ročník
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
KOUŘENÍ A ZDRAVÍ WHO: KOUŘENÍ JE NEJVÝZNAMNĚJŠÍ
PRO STUDENTY BAKALÁŘSKÉHO a MAGISTERSKÉHO STUDIA LF
Novinky ve vědě a technice Josef Froněk ( ).
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Elektronické kouření Prezentace pro Zdravotnický výbor PS PČR
DÝCHACÍ SOUSTAVA Životodárný kyslík. Dýchání = respirace Hlavní funkce DS RESPIRACE Význam dýchání PŘÍSUN KYSLÍKU DO KRVE ODVÁDĚNÍ OXIDU UHLIČITÉHO Z.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_KOUŘENÍ TEMA:
Prevence zneužívání návykových látek Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, dýchací soustava.
Kouření = prohra. 1. Většina lidí kouří 1. Většina lidí kouří! mladých lidí od 15 do 18 let kouří.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Plíce: Michaela Sáblíková.
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 34 Předmět: Občanská výchova Ročník:
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
Rizika ohrožující zdraví
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Návykové látky Kouření
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_18_8. ročník_Drogy
Proč nekouřit? Kouření škodí zdraví V současnosti umírá na celém světě v důsledku kouření zhruba 4 milióny lidí ročně.
Kouření tabáku vážně poškozuje zdraví!
Číslo v digitálním archivu školy
LIDSKÝ ORGANISMUS DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

KOUŘENÍ Kouření každoročně zabíjí tisíce lidí. Na následky kouření umírá u nás denně 60 lidí, ročně asi 22 000. Kouření je v ČR příčinou každého pátého úmrtí.

Tabákový kouř Tabákový kouř obsahuje více než 4 000 chemických látek a většina z nich je zdraví škodlivých.

Příklady některých z látek obsažených v tabákovém kouři Nikotin – jedovatá návyková látka, která poškozuje srdce, cévy a nervy Dehet – drobné, pevné částečky, v 1 cm krychlovém cigaretového kouře je až 50 miliard částic, což je až 10 000 krát více než na dálnici v době největšího provozu. Dehtové částice jsou díky své velikosti zanášeny až do plicních sklípků, které zanáší černým, lepkavým materiálem. Silný kuřák vdechne za rok a půl tři čtvrtiny kilogramu dehtu.

Oxid uhelnatý – jedovatý plyn, který krvi brání roznášet po těle kyslík Kyanovodík – jeden z nejrychleji působících a nejprudších jedů. Byl používán za 2. světové války k usmrcování vězňů v plynových komorách nacistických koncentračních táborů

Závislost na tabáku je nemoc Závislost na tabáku je nemoc, která se podílí na vzniku dalších asi 50 nemocí, a to vesměs vážných. Rakovina plic a hrtanu Nemoci srdce a cév – infarkt, mozková mrtvice Podráždění plic a dýchacích cest (typický kuřácký kašel) Zvýšené riziko cukrovky, šedého zákalu Mužská impotence, horší kvalita a menší počet spermií Ženy kuřačky rodí menší děti, může dojít k poškození plodu.

?

Pasivní kouření Tabákovému kouři jsou vystaveny další osoby, které tento kouř kuřáků vdechují. Proto existuje zákon na ochranu před pasivním kouřením. Kouření je zakázáno na některých veřejných místech – restaurace, nádraží, úřední budovy, společné prostory domů atd.

Být vzorem Děti se chtějí podobat dospělým.

Nestojí to za to?

Zdroje: http://ihned.cz/?article%5Barea_id%5D=10070930&article%5Bgallery%5D%5Bdetail_id%5D=1517760&article%5Bgallery%5D%5Bfrom%5D=0&article%5Bgallery%5D%5Bid%5D=1163770&article%5Bid%5D=52138170&p=000000_pdadetail http://www.tvrtm.cz/spolecne-proti-koureni-clanek-8164.html http://zena.centrum.cz/zdravi/grafika/2012/01/04/5-r-s-nimiz-skoncite-s-kourenim/ http://www.kurakovaplice.cz/koureni_cigaret/kurak-a-koureni.html http://www.kurakovaplice.cz/koureni_cigaret/zajimavosti-a-statistiky/co-obsahuje-cigaretovy-kour-dym/5-chemicke-slozeni-cigaretoveho-koure-co-obsahuje-kour-z-cigaret.html http://files.plicni-skwarlo.cz/200000102-572025819d/plicekura%20nekur.jpg http://orisky.webz.cz/cgr/cgr.htm http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti-zahranici/148846/doktori-kourite-v-usa-praci-nenajdete.html http://www.kurakovaplice.cz/koureni_cigaret/odvykani/ocisteni-tela-pri-nekoureni-detoxikace/113-co-se-deje-v-organismu-kdyz-prestanete-kourit-a-odvykate.html www.naseinfo.cz www.vitalia.cz cz.wikipedia.org www.gimeda.cz