Právo a společenská změna Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/28.0080.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ohrožení a porušení všeobecného osobnostního práva
Advertisements

Základy práva a právní předpisy související s oceňováním
Interpretace práva.
Spolupráce v oblasti justice Prosinec Civilní vs. Trestní právo Do Lisabonské smlouvy rozlišné režimy Do Lisabonské smlouvy rozlišné režimy Úprava.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Předmět a prameny pracovního práva
Zánik trestů a ochranných opatření
Administrativně právní metoda regulace společenských vztahů
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Ochrana práv ve veřejné správě
Ochrana práv ve veřejné správě
Veřejná správa – úvod.
Systém soukromého práva
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Sociální konstruktivismus
Správní činnosti.
ZSV Vznik a podstata státu.
Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské.
Česká republika Demokratický stát.
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
Právo jako filozofický pojem
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Právo jako filozofický pojem.
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA Státní občanství ČR a občanství EU
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Evropské správní právo
Teorie státu - pokračování
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
FINANČNÍ PRÁVO charakteristika odvětví práva
(přednáška k předmětu Základy práva)
Systém soukromého práva
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 11. ÚMLUVA O PRÁVU ROZHODNÉM PRO SMLOUVY II. ČÁST.
Norma, právo, forma zákonů
Právo a společenská změna. Právo a společnost Společnost se neustále vyvíjí. Neměnnost společnosti není možná  mění ji v čase technologický pokrok, ekonomické,
I.2. Státní suverenita, legalita a legitimita
Právo jako normativní systém, základní pojmy
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA III. Normativní právní akty Právní normy I.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní vztahy Katedra práva.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Mezinárodní právo veřejné jako velmi specifický právní systém
Základy koncernového práva MV608K Právo obchodních společností 1.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
NOVINKY V ZÁKONĚ O PŘESTUPCÍCH Změny k
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
SŮVOVÁ, COUFALOVÁ C3B. DEFINICE právní odvětví veřejného práva, zabývá se ústavou a vykládá ji na ochranu ústavnosti dohlížejí ústavní soudy souhrn právních.
Právo. Pojem práva Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu.
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Správa sociálního zabezpečení
Spolupráce v oblasti justice
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
European Arrest Warant
Dějiny právního myšlení Přednáška IV. Iusnaturalismus vs
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Struktura právních norem
Právní stát a vláda práva
Právní principy v soudobém právu; právní principy a právní normy
Právo.
ARBITRÁŽNÍ ŘÍZENÍ A NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK
Transkript prezentace:

Právo a společenská změna Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/

Společenská změna  Společnost se neustále vyvíjí.  Neměnnost společnosti není možná - mění ji v čase technologický pokrok, ekonomické, sociologické, demografické, geopolitické, klimatické, aj. faktory. - může ji měnit dokonce i právo (Robert Summers uvádí jako příklad zavedení povinné školní docházky),  Vývoj společnosti může být: - plynulý, pozvolný, evoluční (společnost reaguje na nové podněty průběžně) - náhlý, zlomový, revoluční (jako reakce na frustraci z nahromaděných podnětů, na které nebylo průběžně adekvátně reagováno)

Zlomová společenská změna  Vznik nového státu, který se významně vymezuje oproti předchozím, Příklady: dekolonizace Afriky v 60. letech, rozpad Sovětského svazu a Jugoslávie  Zásadní celospolečenská změna uvnitř státu (např. nastolení totalitního režimu nebo naopak demokratizace, rychlé odbourání dosavadního mocenského modelu) Příklady: Československo v letech 1948 a 1989, zrušení apartheidu v JAR (1990), VŘSR v Rusku (1917).  Náhlé změny společnosti v důsledku vnějších činitelů (např. přírodních katastrof, války či změn klimatu)

Právo jako společenský jev  Právo a společnost - Společnost nemůže fungovat bez práva. Právo stabilizuje sociální a společenské vztahy. Vnáší do společnosti řád.  Právo a stát - Právo je spojeno s vývojem společnosti na ohraničeném území. Každý stát má svůj právní systém, který přímo závisí na existenci státu.  Efektivita (tj. funkčnost) práva - Obsah práva i jeho aplikace a interpretace by měly odpovídat aktuálním potřebám společnosti. Z důvodu efektivity musí být právo stabilní (musí skýtat jistotu práv a musí být předvídatelné) a současně musí být dynamické (musí adekvátně reagovat na změny).

Stabilita práva I.  Právo stabilizuje sociální a společenské vztahy a vnáší do společnosti řád, proto existuje oprávněný požadavek stability a jistoty práva.  Požadavek stability vede k formalismu v právu.  Stabilita práva souvisí s předvídatelností v rozhodování zákonodárce a soudů. Další posílení jistoty práva.  Právo směřuje k zachování daného společenského stavu i sebe sama.

Stabilita práva II.  Existují teorie o nezměnitelnosti a univerzálnosti práva (vlastní teokratickým konceptům, např. islámské právo).  Avšak i přirozenoprávní teorie podporují myšlenku dynamiky práva (např. Max Weber dokonce tvrdil, že přirozenoprávní teorie obsahují určité revoluční aspekty). Přirozené právo zůstává činitelem, který formuluje ideály a vyvolává vůli po změně.

Dynamika práva I.  Právo se vyvíjí spolu se společností a přizpůsobuje se zejména: - společenským změnám/novým sociálně-ekonomickým podmínkám - technologickému pokroku (vznikají zcela nové oblasti právní regulace) - mezinárodnímu právu a mezinárodněprávním závazkům - v případě ČR také komunitárnímu právu  Extenze právní regulace v souvislosti s poklesem významu mimoprávních normativních systémů (např. náboženských norem) a s oslabením tradičních sociálních vazeb (např. v rodině). Výrazný nárůst normativních právních aktů.

Dynamika práva II.  Právo se vyvíjí záměrně (zejména v legislativním procesu) i spontánně (mění se materiální podstata práv a vnímání jejich obsahu společností).  Dynamika se projevuje v normotvorbě čili v legislativním procesu (tj. přijímání a pozměňování zákonů a jiných právních předpisů), ale také ve výkladu právních norem (zejména soudy). Existuje obecná představa, že právo se v normativním smyslu vyvíjí pouze formou „legislativních skoků“ čili cestou přijímání nových a novelizací starých právních předpisů. Ve skutečnosti se ale právo vyvíjí i v rámci platné právní úpravy, kdy po určité podobě dochází ke změně v chápání jednotlivých ustanovení a to cestou odlišné interpretace státními orgány, zejména soudy.  Zvláště v demokratických státech roste význam judikatury, která svým výkladem dotváří právo.

Vztah stability a dynamiky práva  Ve vývoji práva se nutně střetává stabilita a dynamika.  Ve stádiu homeostáze (relativní stálosti) společenských poměrů je pro plnění funkce práva nezbytná jeho stabilita. Právo by se nemělo měnit nahodile.  Požadavek stability práva ovšem neznamená požadavek neměnnosti práva.  Právo by se mělo dynamicky měnit, existuje-li k tomu objektivní potřeba společnosti, zvláště pokud se i právní vědomí společnosti začíná rozcházet s platným právem. Vždy se však musí zvážit, zda nová právní úprava ve své předpokládané efektivitě obstojí proti požadavku stability práva. V praxi se to většinou projeví až po několika letech platnosti nové právní úpravy.  Každá úspěšná revoluce sice přechodně destabilizuje společenské poměry, ale nakonec vždy vytváří nové právo.

Dynamika českého práva – aktuální otázky  Mimořádná dynamika českého práva po roce 1989, která přetrvává dodnes, byla původně dána dvěma faktory: - celospolečenskou změnou socioekonomických podmínek v roce 1989 a potřebou přizpůsobit právo demokratickým standardům i mezinárodněprávním závazkům - přizpůsobováním se požadavkům komunitárního práva v souvislosti se vstupem ČR do EU (2004), zejména implementace práva EU  Avšak tato dynamika se nakonec v českém právu stala setrvalým jevem, který s původními příčinami již ani nesouvisí. Příliš rychlá dynamika českého právního řádu dokonce vykazuje znaky nestability práva.

Nedostatky současného práva ČR  Přebujelá legislativa – v současnosti platí asi právních předpisů (z toho čtvrtinu tvoří zákony).  Nestabilita právních norem – legislativní smršť rychle se měnících zákonů a právních předpisů (nejčastěji se mění daňové zákony, zákoník práce a občanský soudní řád). Absence jednotící filozofie pro tvorbu zákonů – český právní řad neobohacují koncepčně promyšlené a vzájemně provázané zákony, ale spíše jen nahodile přijímané zákony.  Tzv. legislativní přílepky – nové zákony často obsahují ustanovení, která mají umožnit „průjezd“ zcela nesouvisejícím návrhům a měnit smysl jiných již existujících zákonů (říká se jim „jezdci“).

Kontinuita a diskontinuita vývoje práva  Naléhavá otázka po každé zlomové společenské změně: Uznat a převzít dosavadní právní řád a teprve na jeho základě uskutečnit zásadní změny tohoto řádu a následně i společnosti, nebo tento řád zcela odmítnout a bezprostředně založit úplně nový právní řád?  Kontinuita práva posiluje právní jistotu a stabilitu práva, naopak diskontinuita stabilitu práva přechodně narušuje. To samé platí i ve vztahu ke společnosti samotné.

Kontinuita vývoje práva  Formální kontinuita – kontinuita v pramenech práva a právních institucích. Všechny změny nastávají podle procesních a kompetenčních předpisů dosavadního právního řádu. Tzv. recepce právního řádu. V případě vzniku nových států je součástí této kontinuity také tzv. sukcese (tj. nástupnictví po předchozím státu). Příklady: Československo v letech 1918, 1948 i  Materiální kontinuita – kontinuita v hodnotových základech práva. K obsahovým změnám práva dochází pozvolna, v plynulé návaznosti, což ovšem znamená, že po zlomové společenské změně je zachování materiální kontinuity jen sotva možné. Příklad: Vznik ČR v roce 1993.

Diskontinuita vývoje práva  Formální diskontinuita – zlomová společenská změna se sama prosadí jako základní norma či ohnisko nového právního řádu. Dosavadní právní řád přestává jako celek platit. Vzniká dočasné právní vakuum. Příklady: Sovětské Rusko po bolševickém převratu (1917), proces připojení východního Německa k SRN (1990).  Materiální diskontinuita – zlomový posun v hodnotovém základu práva, což se záhy projeví také v zásadní změně dosavadního právního řádu, součást každé zlomové společenské změny, může k ní docházet i při zachování formální kontinuity vývoje práva Příklady: Československo v letech 1918, 1948 i 1989

Trvání práva  S pojmem kontinuity práva úzce souvisí také pojem trvání (persistence) práva.  Právo je vázáno na stát, který je subjektem mezinárodního práva. V mezinárodních vztazích je v souvislosti se zlomovou společenskou změnou zcela jednoznačně preferována varianta zachování formální kontinuity práva před jeho diskontinuitou a to především s ohledem na právní jistoty ostatních členů mezinárodního společenství.  Recepce (tj. převzetí) práva – zejména při vnitrostátní společenské změně, ale i při vzniku nového státu.  Sukcese (tj. nástupnictví) státu – při vzniku nového státu, rozdělení státu či změně hranic, ve vztahu k ostatním státům. Nový stát přebírá v přiměřené míře mezinárodněprávní závazky svého předchůdce.

Právní transpozice  Přejímání cizích právních norem a standardů a jejich začleňování do domácího právního systému. Příklad: Přejímání amerických a evropských právních norem a standardů východoevropskými státy po roce  Zkušenosti naznačují, že právní transpozice ne vždy funguje dobře. Důležitá je kompatibilita přejímaných zákonů s již existujícími. Příklad: antimonopolní zákony, které převzalo Japonsko po roce 1945 od USA, se ukázaly jako efektivní nástroj regulace, naopak pozemkové zákony přijaté v afrických státech po evropském vzoru zcela nevyhovovaly místním podmínkám.

Vyrovnání se s minulostí  Každá zlomová společenská změna, která zakládá nové politické poměry i zásadní změny v právním řádu, vyvolává potřebu vyrovnat se s minulostí. Dvě základní výzvy jsou: (1) náprava křivd a právních deformací (2) odpovědnost (popř. potrestání) viníků  Forma vyrovnání se s minulostí (zejména s odpovědností viníků) závisí na okolnostech, za kterých ke společenské změně dochází: - snaha trestněprávně postihnout viníky je výrazně větší po násilné revoluci, občanské válce, cizí okupaci či po svržení režimu, který se bezprostředně před tím dopouštěl násilí (na potrestání panuje společenská shoda) - tato snaha je naopak výrazně slabší po pokojné společenské změně a odstranění spíše již jen stagnujícího totalitního režimu, se kterým se navíc významná část společnosti v nějaké míře zkompromitovala

Vyrovnání se s minulostí – vztah k viníkům  Způsoby vyrovnání se s minulostí a jejími viníky: Všestranné potrestání – argumenty pro: právní stát má povinnost trestat zločiny proti lidskosti a dodržovat rovnost před zákonem v případě trestněprávní odpovědnosti (proč by pachatelé některých trestných činů měli být stíháni a jiní ne?). Tlustá čára (absolutní či relativní) za minulostí – argumenty pro: demokracie musí být založena na smíření, ne na rozdělování společnosti, konsolidace demokracie a společnosti má přednost před potrestáním zločinů.

Další formy vyrovnání se s viníky  Tlustá čára za minulostí je upřednostňována zejména při zachování formální kontinuity práva během společenské změny.  Ze zahraničí jsou známy také tzv. komise pravdy a usmíření, které jsou „dočasným orgánem zřízený ad hoc jako odpověď na dědictví minulosti“. Dobrovolným předstoupením viníka před komisi je možné zbavit se trestněprávní odpovědnosti. Vhodné zejména v případech, kdy společnost zůstává i po společenské změně nadále rozdělena.  Tzv. lustrační zákony – exponentům bývalého režimu a některým příslušníkům jeho bezpečnostních složek dočasně znemožňují přístup do některých vyšších funkcí ve státní správě, samosprávě a v ozbrojených složkách (zákony ovšem umožnují udělení výjimky). Nejedná se o trest, ale o ochranu nového režimu před možným působením stoupenců bývalého režimu.

Morální satisfakce  Odmítnutí předchozího režimu jako právního státu a ocenění jeho aktivních odpůrců. V ČR platí zákon č. 198/1993 Sb., o protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu - zákon označuje za legitimní, spravedlivý, morálně oprávněný a hodný úcty odpor občanů proti tomuto režimu (i v případě odboje a spojení se s cizí mocí) Dále zákon č. 262/2011 Sb., o účastnících odboje a odporu proti komunismu - zákon definitivně uznává tzv. třetí odboj - rozlišuje mezi odbojem a odporem - účastníkům odboje přiznává postavení válečných veteránů

Rehabilitace  Navrácení občanské cti a trestní bezúhonnosti osobám odsouzeným v politických procesech. Vyskytuje se pouze v trestním právu.  V ČR platí zákon č. 119/1990 Sb., o soudní rehabilitaci, který ruší všechna odsuzující soudní rozhodnutí učiněná v období od 25. února 1948 do 1. ledna 1990 za konkrétní, v zákoně vyjmenované trestné činy (např. podvracení republiky, upuštění republiky, atd.).

Restituce  Navrácení do původního stavu.  V majetkoprávních vztazích se jedná o navrácení neoprávněně zkonfiskovaného a zestátněného majetku (popř. finanční náhrady za tento majetek) původnímu majiteli.  V České republice se majetkové restituce řídí zásadou, že nesmí být vydáván zpět majetek zkonfiskovaný či zestátněný před 25. únorem 1948 (k zestátňování majetků totiž docházelo podle ústavních dekretů a dalších předpisů již v letech 1945 až 1948).