alimentární otravy, uštknutí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUM č.65 První pomoc při bodnutí a kousnutí
Advertisements

První pomoc Bohumila Szücsová.
NEJČASTĚJŠÍ OTRAVY A PRVNÍ POMOC
© 2004 UTEE FEKT VUT v Brně První pomoc Postup záchranných prací  Zhodnocení příčin úrazu a vyproštění postiženého  Určení rozsahu poranění a poskytnutí.
První pomoc Úrazy ve škole.
Autor: Mgr. Milena Široká Projekt: Přiblížení se přírodě Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: Přírodověda Věková skupina: 5.třída Vytvořeno a.
První pomoc při zlomeninách
První pomoc při závažných stavech
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
ÚRAZY V DĚTSTVÍ.
Druhy obvazů – obinadlové obvazy
Vnější (tepenné, žilní, vlásečnicové), vnitřní, z přirozených otvorů
Veronika Hejzlarová, DiS.
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
První pomoc při poranění elektrickým proudem
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.13 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Poranění chemickými látkami Typ: DUM - výkladový Předmět:
Intoxikace (otravy).
První pomoc při akutních stavech MUDr.Eva Svobodová.
Lékařská toxikologie Lekce VII. Živočišné jedy
ZÁSTAVA DECHU A OBĚHU Definice
HADI
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Základy první pomoci 7. ročník.
ÚRAZY TEPLEM A CHLADEM Mgr. Jana Volemanová.
Ztráta funkce distribuce kyslíku a živin ke tkáním.
Školení bezpečnosti práce (BOZP)
PRVNÍ POMOC Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.14 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Poranění zvířaty Typ: DUM - výkladový Předmět: TVZ Ročník:
Elektronická učebnice – II
Kyseliny, zásady, otravy jedovatými látkami, ...
Domácí rostliny Otakar Kvaček.
Dušení, bolesti břicha, poranění očí a uší, klíště, uštknutí zmijí
CHOV ŽIVOČICHŮ V BYTĚ Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.17.
Bezvědomí Ošetřovatelská péče.
Neodkladná resuscitace
PRAVIDLA O BEZPEČNOSTI, OCHRANĚ ZDRAVÍ A OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŘI PRÁCI S VYBRANÝMI NEBEZPEČNÝMI CHEMICKÝMI LÁTKAMI A PŘÍPRAVKY § 44 a) odst. 10.
Školení první pomoci
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
BEZVĚDOMÍ Definice Neschopnost postiženého jakýmkoli způsobem reagovat na vnější i vnitřní podněty.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
PRVNÍ POMOC PŘI NEČEKANÝCH UDÁLOSTECH V PŘÍRODĚ II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z.
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_237_PR5 Předmět: Přírodověda.
KRVÁCENÍ Patří mezi stavy ohrožující život. Náhlá ztráta 2l krve při silném krvácení může vyvolat šok, který ohrožuje život.
Kurz první pomoci Marcela Balatková (studentka 1.LF UK)
OTRAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Kyanid draselný, cyankali, Kalium cyanatum, KCN Jedná se o prudký jed.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VYSVĚTLIT ŽÁKŮM, CO JE NEODKLADNÁ PRVNÍ POMOC, POPSAT A VYZKOUŠET SI, JAK POSTIŽENÉHO ULOŽIT DO STABILIZOVANÉ POLOHY, JAK PROVÁDĚT NEPŘÍMOU MASÁŽ SRDCE.
RESUSCITACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Intoxikace Jitka Pokorná. Intoxikace - do lidského organismu vnikne jed ( toxická látka) v dávce, která je schopna vyvolat otravu, popř. i zánik organismu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Záchranná služba Krvácení – Ošetření drobných oděrek První pomoc: Ránu umyjeme, vydezinfikujeme. Vezmeme náplast a oděrku přelepíme.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tematický celek: LES Téma: POZNÁVÁME PŘÍRODU Ročník: 6. Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská.
Bozp, první pomoc při úrazu elektrickým proudem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: První pomoc při otravách TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9
Název projektu: Živá příroda ve škole
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Vyšetření v PP.
INTOXIKACE Dle prezentce Bc. Zuchové upravila pro výuku Mgr. Kubíková 11/2007.
KURZ PRVNÍ POMOCI ZŠ Eden.
seminář a praktika z chemie
Základy první pomoci.
Kurz základní resuscitace
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
VY_32_INOVACE_24_Stabilizovaná poloha
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

alimentární otravy, uštknutí

Ani u lehkého bezvědomí se nepokoušíme vyvolat zvracení! Otravy představují širokou škálu stavů, počínaje (asi jednou z nejčastějších) otravou alkoholem, přes otravy léky či drogami, až po náhodné otravy nejrůznějšími látkami v domácnosti (např. u dětí), sezónní otravy houbami a uštknutí jedovatými živočichy. Ošetření: Zajištění základních životních funkcí, tj. dýchání a oběhu. Je-li postižený v bezvědomí a nedýchá, je nutná okamžitá resuscitace s umělým dýcháním. Je-li v bezvědomí a dýchá, pak je nejbezpečnější polohou stabilizovaná poloha na boku, jako prevence vdechnutí zvratků. Vyprázdnění žaludku, které se provádí se pouze u postižených, kteří jsou při plném vědomí. Za nejvhodnější způsob vyvolání zvracení je považován způsob „prst do krku“ bez podávání jakékoliv jiné látky do žaludku. Teprve není-li tento způsob úspěšný, lze ve druhé řadě použít podráždění žaludku vypitím osolené teplé vody a podáním zhruba 50 g práškového živočišného uhlí (u dětí je přibližně 10 g). Výjimky, kdy se nesmí provádět toto vyprazdňování žaludku, jsou otravy korozivními látkami (kyseliny a louhy), otravy saponáty a pěnivými látkami, u nichž hrozí riziko vzniku pěny a dušení! Ani u lehkého bezvědomí se nepokoušíme vyvolat zvracení! Zajištění maximálního množství informací o otravě (co, kdy, kolik a jakým způsobem postižený požil), je nutné také zajistit co nejvíce materiálu z místa nehody (zbytky tablet, roztoků, potravy, zvratků) Zajištění odborné zdravotnické pomoci

Uštknutí hadem K uštknutí jedovatými živočichy u nás dochází celkem vzácně, neboť v ČR se vyskytuje jediný druh jedovatého hada – zmije obecná (Vipera berus berus). Roste ale počet chovatelů exotických hadů i jiných druhů jedovatých živočichů, kde k uštknutí rovněž může dojít. Zmijí jed není prudce jedovatý a pokud se nejedná o alergického člověka, ani zdravý kojenec by neměl být bezprostředně ohrožený na životě. Navíc, ne každé kousnutí hadem je provázeno výstřikem jedu. Příznaky: dva vpichy, které mohou lehce krvácet zblednutí v místě vpichu se zarudnutím okolí otok rány a postupně celé končetiny, bolestivost Ošetření: Uklidnit zraněného Ránu překryjeme čtvercem nebo jiným krytím Provedeme tlakovou bandáž oblasti (tj. vrstva sterilního mulu omotaná a stažená pružným obinadlem) s následnou bandáží celé končetiny. Snažíme se o blokádu mízních cév, kterými se jed šíří. Nedoporučuje se zaškrcovat končetinu nad místem uštknutí! Došlo-li k uštknutí v oblasti končetin, pak tuto oblast imobilizujeme (znehybníme) uložením na dlahu Místo uštknutí (ranky po uštknutí) zásadně nevysáváme, nerozřezáváme, nevypalujeme, neaplikujeme masti ani zásypy. Postiženého se snažíme zklidnit a zabránit mu v pohybu Důležité je zjistit a zaznamenat si čas uštknutí, druh hada, jeho přibližnou velikost. U cizokrajných hadů chovaných v zajetí je potřebný i přesný latinský název hada a jeho stáří Zajištění odborné zdravotnické pomoci.