Romantismus ve světové literatuře

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.09.
Advertisements

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
ALEXANDR SERGEJEVIČ PUŠKIN
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
15. Romantismus v evropské literatuře
Realistický román.
básník, dramatik, prozaik,
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Klasicismus a romantismus
ROMANTISMUS 1. pol. 19. st..
Romantismus.
Evropský romantismus Název školy
Romantismus v literatuře
Victor Hugo ( ).
Portréty literárních osobností světové literatury.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.14 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici povídek a románů, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími.
Portréty literárních osobností světové literatury.
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_04_CJL_L ROČNÍK: I. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
DUM - Digitální Učební Materiál
VICTOR HUGO Aneta Matějková GPJP.
Alexandr Sergejevič Puškin
Ruský romantismus.
Romantismus ve světové literatuře Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Portréty literárních osobností světové literatury
Český jazyk a literatura
3. Pozdně romantické ideály 1. Na sklonku slávy Žít osaměle !... Jaká trýzeň! Stendhal.
George Gordon Byron Marcela Jurková.
Český jazyk a literatura
Opakování z literatury 8. r. 1. část
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Procvičování světového romantismu PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Aneta Řádková.  * , Besançon, † , Paříž  Nejvýznamnější osobnost francouzského romantismu  Věnuje se všem literárním druhům, ale.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
VY_32_INOVACE_210_Romantismus Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
Nejznámější díla a autoři světové literatury Návod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z.
Eugen Oněgin Alexander Sergejevič Puškin Miroslav Řehoř.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Romantismus ve světové literatuře: Německo, Anglie, USA Tematická oblast:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Světový romantismus Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Romantismus ve světové literatuře: Francie Tematická oblast: Český jazyk.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Lenka Kudrnová Název: VY_32_INOVACE_05_B _04 Osobnosti romantické literatury Téma: Dějepis.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Romantismus Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Úvod do romantismu.
15. Romantismus v evropské literatuře
Romantismus VY_32_INOVACE_VII-A-10.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_05_Literatura 19. století Romantismus
ROMANTISMUS.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Alexandr Sergejevič Puškin
Opakování učiva ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_2_42
VY_32_INOVACE_07_Literatura 19. století Romantismus
VY_32_INOVACE_04_Literatura 19. století Romantismus
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Literatura období romantismu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Francúzska romantická literatúra
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_12 Romantismus Rusko
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Alexandr Sergejevič Puškin
ROMANTISMUS VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE
VY_32_INOVACE_210_Romantismus Šablonaa Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
ROMANTISMUS VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE
VY_32_INOVACE_03_Literatura 19. století Romantismus
VY_32_INOVACE_01_Literatura 19. století Romantismus
VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod. VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod.
Transkript prezentace:

Romantismus ve světové literatuře

Charakteristika Hrdina: vyděděnec společnosti (pirát, zloděj, cikán, mnich….) Prostředí:pustá příroda (zříceniny, moře, opuštěné útesy…) Prožitky hrdinů: smutek, nešťastná láska, izolace… Rozpor mezi vysněnou představou a skutečností Protiklady: napínavý děj, fantazie… Literární forma:lyrická balada, poéma = básnická povídka, román ve verších, povídka.

ANGLIE: G. G. BYRON 1788 – 1824 Básník, boj za práva národů DÍLO: Childe Haroldova pouť – rozsáhlá, volně komponovaná, lyricko-epická skladba o čtyřech zpěvech. Popisuje jeho putování autobiografické prvky.Hlavní hrdina je zahořklý a má k lidem odpor. Jediné, co mu ulehčuje jeho život, je neustálé putování. Childe znamená česky panic, což byl středověký titul pro čekatele rytířství.

Anglie: Sir Walter Scott skotský básník, prozaik, romanopisec a sběratel skotských balad, představitel romantismu. Je považován za zakladatele historického románu. Dílo: IVANHOE (1819) Rob Roy (1817)

Anglie: Sestry Bronteovy Sestry Anne, Emily, Jane, Charlotte Vychovány na faře v Yorkshiru Zastávaly názor, v první polovině 19. století naprosto nemyslitelný, že i neprovdaná žena má právo na samostatný život a na práci, která se jí líbí. Romány, které psaly, neměly v čase, kdy žily, obdoby. Byly drsné, realistické a popisovaly bez obalu tehdejší formální společnost.   

Charlotte Bronteová Jana Eyrová = příběh mladé chudé vychovatelky, která pracuje v rodině mladého pána, zamilují se do sebe a Jana si myslí, že nic nemůže ohrozit jejich sňatek. To se však velice mýlí, protože v domě se začnou dít divné věci. Tento román byl několikrát zfilmován v podobě seriálu, asi kolem roku 1970 i česky. Violette

Francie: Victor Hugo Bídníci (1862, Les Misérables, někdy česky též jako Ubožáci). V románu Hugo zachycuje život v 1. třetině 19. století. Hl. postavou je Jean Valjean. Je to bývalý galejník, který se na galeje dostal za krádež chleba. Jean se po setkání s jedním knězem stane dobrým člověkem. Jeho protihráčem je policejní prefekt Javert, který ho pronásleduje.

Další Hugova díla Chrám Matky Boží v Paříži Historický román: hl. hrdinové = Esmeralda, Quasimodo, kněz Froll… Devadesát tři = román o Velké francouz. revoluci

Francie: Stendhal Vl. jménem: Henri Beyle Psychologie DÍLO: Červený a černý (Julian Sorel – hl. postava) . Kartouza parmská (Věznice parmská)

Polsko: Adam Mickiewicz Básník Dílo: Pan Tadeáš Konrád Wallenrod

Rusko: Alexandr Sergejevič PUŠKIN Básník,vyhnanství, zabit v souboji DÍLO: Evžen Oněgin: 1. román ve verších, hl. postavy: Taťána – čistá dívka, Evžen Oněgin – znuděný šlechtic,

Další díla Kapitánská dcerka – z doby Pugačevova povstání Boris Godunov – z doby Ivana Hrozného Psal i pohádky

Rusko: Lermontov M. J. Básník, prozaik, psal poémy. DÍLO: Démon Hrdina naší doby

USA: E. A. POE Básník, prozaik Horor Bohém, úzkost ze smrti a prázdna DÍLO: Havran Jáma a kyvadlo

Kdo je na obrázku?

Kdo je na obrázku?

Kdo je na obrázku?

Doplň správně díla Evžen ………………….. Childe ………………pouť Na ………. hůrce Jáma a……………. Chrám u ………… …………v Paříži

Doplň literární hrdiny Bídníci………………………….. Na Větrné hůrce………………………… Chrám Matky Boží v Paříži…………………..